2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2018-02-07 08:53:44

Béremelésre költhetik az építményadó harmadát

A hódmezővásárhelyi vállalkozók az építményadó közel harmadát az alkalmazottak béremelésére fordíthatják a jövőben Hegedűs Zoltán alpolgármester javaslata alapján. A cégeknek így kevesebb adót kellene fizetniük és úgy tudnának bért emelni, hogy a költségeik nem növekednének. Az előterjesztésről a pénteki rendes közgyűlésen döntenek majd a honatyák.

Béremelésre költhetik az építményadó harmadát

A helyi gazdaság, a helyi vállalkozások megerősítése a város legfontosabb feladata, mert Hódmezővásárhely akkor lesz erős, ha az itt lévő vállalkozások is azok – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán. Majd hozzátette: a vállalkozókkal történt konzultációt követően az önkormányzat szeretne abban segíteni, hogy a munkavállalók minél magasabb fizetést kapjanak.

-Azt a javaslatot tettem a közgyűlésnek, hogy a vállalkozások építményadójának 30%-áig lehessen elszámolni az alkalmazottak béremelését. A város célja az, hogy lehetőséget biztosítson a vállalkozások számára arra, hogy fizetésemelést tudjanak finanszírozni a kivetett építményadó terhére. Max 30%-ot lehetne majd a tervek szerint elszámolni így, és természetesen azt tartjuk béremelésnek, amely a minimálbér feletti emelést jelent- mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Hódmezővásárhelyen mintegy 1800 egyéni vállalkozás és 1600 cég működik. A Csomiép Kft. jelenleg 95 főt foglalkoztat, de szezonálisan ez a szám változik, akár a 140-et is elérheti. A gyár vezetője kiemelte: az ez évi béremelést elvégezték, és a város kezdeményezésével is élnének.

-Nagyon nagy dolog, hogy 30%-át visszaadják az építményadónak, és arra fordíthatjuk, amire akarjuk, jelen esetben most béremelésre. Ez a mi cégünk esetében biztosan sokat jelent majd, hiszen jelentős épületegyüttessel rendelkezünk, ami után jelentős adót fizetünk, és ha 30%-át visszakapjuk az építményadónak, még mindig marad a dolgozóknak. Úgyhogy mi élni fogunk ezzel a lehetőséggel, és nagyon örülünk az ötletnek, támogatjuk - mondta Mészáros Antal, a CSOMIÉP Kft. ügyvezető igazgatója.

A béremelést ösztönző adócsökkentésről szóló javaslatot pénteken tárgyalja a vásárhelyi képviselő-testület.

forrás: VTV