2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-06-17 19:06:05

Bensőséges muzsikáló udvar

Zsinórban ez az ötödik alkalom, hogy Ambrus Sándor fazekasmester zenész, művész barátainak engedi át a hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasházat, hogy megtöltsék énekkel, muzsikával, költészettel az alkotóházat. Szombaton a rossz idő miatt az udvarról a belső terekbe költöztették át a rendezvényt.

Bensőséges muzsikáló udvar

Bár az „udvar” most átalakult „bemutató teremmé”, ez senkinek nem szegte kedvét. Rengetegen voltak kíváncsiak ismételten a produkciókra, amelyek előadói mind-mind Ambrus Sándor barátai.

Bensőséges muzsikáló udvar

Ambrus Sándor

Eddig minden évben kegyesek voltak az égiek a rendezvényhez, most egy kicsit borúsabb arcát mutatta az időjárás, így Zoltai Attila festőművész, zenész javaslatára a benti termekben rendezték el a színpadot, nézőteret – mesélte Ambrus Sándor.

Bensőséges muzsikáló udvar

Roskadásig megtelt a két terem, voltak, akik a folyosóra, sőt, az udvarra szorultak, és onnan élvezték a muzsikát és a verseket. Hiszen már ez is hagyomány, hogy nemcsak ének és az azt kísérő hangszerek szólalnak meg, hanem a költészet is teret kap.

Bensőséges muzsikáló udvar

Zsótér Károlyról, Mindszent polgármesteréről talán sokan nem is sejtik, hogy micsoda nagy versrajongó, amelynek gyökereit már az általános iskolában is lehet keresni, de igazán a középiskolában, a szentesi Horváth Mihály Iskolában teljesedett ki a költészet iránti szeretet.

Bensőséges muzsikáló udvar

Zsótér Károly

Kedvencei között a nagy magyar költők sorakoznak: Ady, Radnóti és természetesen József Attila. Ambrus Sándorhoz is két József Attila-verssel készült. Az abszolút kedvencet is előadta a közönségnek: a Kései siratót. Illetve egy rövid novellával is érkezett, amelyet egyik kollégája, Juhász Éva szerzett.

Bensőséges muzsikáló udvar

A mindszenti polgármester először lépett a Fazekasház színpadára, de a fellépők között akadtak visszatérő vendégek is: Almási Enikő és Mohai Szilárd (ének, zongora); Haranghy Géza (vers); Lauer Ágnes (zongora); Tompai Attila (vers); Zoltai Attila és tanítványa, valamint Bányai Réka és Bozsér Zsolt (gitár, ének, zongora); illetve Zoltán Péter és Borsos Annamária (klarinét, zongora). Az est házigazdája Fényesi Tóth János volt.

Bensőséges muzsikáló udvar

Muzsikáló udvar évente kétszer szokott lenni: egy a nyári időszak elején, míg a másik ősszel, amikor már megkezdődik az iskola. Ennek oka, hogy nyáron sokan szabadságukat töltik, és a fellépők között sokan a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola tanárai közül kerülnek ki.

ÉR.