2018. február 17. szombat, Donát
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
2°C
Tiszta / 3°C
v / 2°C
h / -0°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2017-07-17 16:38:58

Befektetőkhöz kerülhetnek a lakások?

Több mint háromszáz lakását kínálja eladásra az önkormányzat. 40% kedvezménnyel vásárolhatják meg az ingatlanokat azok a bérlők, akik egyösszegben adják át a vételárat. De 20% ármérséklés jár azoknak is, akik lakottan, azaz bérlőstől együtt veszik meg a lakásokat.

Befektetőkhöz kerülhetnek a lakások?

 

A rendkívül kedvező feltételekkel meghirdetett lakások azonban nemcsak a lakók, hanem ingatlanbefektetők figyelmét is felkeltette, akik lecsapnának a jó ajánlatra.
2016 év elején döntött úgy a közgyűlés, hogy a tulajdonában álló önkormányzati lakásokat a szociális bérlemények kivételével értékesíti. Az összesen 653 lakásból 407 ingatlant hirdet meg a város, amelyből mintegy 100 már új tulajdonosra is talált. Például az egyik 55 négyzetméteres, panelprogramos, zárószinti lakás négyzetméterenkénti ára mintegy 110 000 forint, míg egy új építésű lakásé 180 000 – 250 000 forint között mozog.

„Óriási az érdeklődés. 407 lakásból közel 100-at el tudtunk eddig adni. A bérlők nagy része beadta a vásárlási szándékáról a nyilatkozatot. Egy ilyen bérlakást mint ez, 6 millióra értékelt fel a független ingatlanszakértő. Ha itt benne lakik egy bérlő, és egy összegben ki tudja fizetni, - ez banki hitelből is lehetséges - ezt a lakást 3,6 millió forintból meg tudja szerezni. Ez rendkívül kedvező ajánlat” – mondta Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője.

Az önkormányzati bérlakás lakója 20% kedvezménnyel veheti meg az általa lakott ingatlant, további 20%-ot pedig akkor enged el az önkormányzat, ha a leendő tulajdonos egy összegben fizeti meg a vételárat. Az egyre inkább felpezsdülő ingatlanpiacon ritkán tapasztalható engedmény információink szerint a befektetőket is vonzza. Előfordulhat, hogy a felkínált lakásokat bérlővel együtt vásárolnák meg az önkormányzattól, amiért szintén jár a 20%-os kedvezmény, de az is szóba került, hogy piaci áron, nagy mennyiségben jutnának lakásokhoz.


„Emiatt arra szeretném kérni a bent lakókat, hogy éljenek a lehetőséggel, hogy 40% kedvezménnyel megvásárolhassák a lakásukat, mert ha az önkormányzat egy nagyobb csomagban a lakásokat eladja az érdeklődő cégnek, akkor a lakóknak már velük kell a továbbiakban egyezkedni, hogy benne maradhatnak, avagy sem” – tette hozzá Antal István.

Az önkormányzat célja az, hogy bérlőből tulajdonossá váljanak a lakók, emiatt nekik elővásárlási joguk van, azonban könnyen előfordulhat, hogy megfelelő, piaci ajánlat esetén a befektetői csoportok is hozzájuthatnak a lásokhoz.

A jelenleg eladásra kínált 320 ingatlanra vonatkozó pályázati feltételek a héten megjelenő helyi Superpress hirdetési újságban már olvashatók lesznek.

forrás: vasarhelyitv.hu