2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-6°C
-5°C
Tiszta / -6°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Herczegh Sándor | 2018-02-14 18:21:37

Bebújt a Jobbik által kitalált jelölt szoknyája mögé a szocialista párt

Rombolni mindig könnyebb, mint építeni, amit egy-két év cirkusszal elveszítünk, azt nagyon hosszú idő alatt tudjuk csak behozni, és szerintem Hódmezővásárhelynek most nincs felesleges két-három esztendeje az öncélú vitákra – jelentette ki az ellenzék gyűlöletkeltő kampányával kapcsolatban a város alpolgármestere, aki Fidesz–KDNP-s színekben indul a február 25-i időközi polgármester-választáson. Hegedűs Zoltán szerint az ellenzéki pártok már azt számolgatják, hogy ha Vásárhelyen jól szerepel az összefogásuk, az hány mandátumot jelenthet az országgyűlési választáson.

Bebújt a Jobbik által kitalált jelölt szoknyája mögé a szocialista párt

– Másfél hét múlva a hódmezővásárhelyiek megválasztják a város polgármesterét. Kicsit talán erős az eseményt övező sajtóérdeklődés.

Valóban, nagyot megyünk! Még a BBC is készített riportot a vásárhelyi polgármester-választásról, és nem múlik el úgy lakossági fórum, hogy az országos sajtó ne lenne jelen egy-egy stábbal. Az időközi választás nem Hódmezővásárhely miatt fontos a sajtónak és az országos politikának, hanem azért, mert az áprilisi választások előtt az ellenzéki pártok valahol lemodellezhetik, kipróbálhatják, van-e együtt esélyük a Fidesszel szemben. A színpadon Márki-Zay játssza könnyes szemmel az üldözött mártír szerepét, vagy éppen kivont karddal üzen hadat a miniszterelnöknek a Mátyás utcai olvasókörből, attól függően, hogy a kampánycsapat melyik szerepet kéri tőle, a háttérben azonban gőzerővel zajlik a mérés, a számolgatás. Figyelik, latolgatják: ha Vásárhelyen jól szerepel az összefogás, az vajon hány mandátumot jelenthet az országban. Laboratóriumnak tekintik a várost, a vásárhelyieket pedig kísérleti egereknek. Akár sikerül ez a kísérlet, akár nem, a város utána nem lesz fontos számukra. Hódmezővásárhely ennél többet érdemel.

– Mire gondol?

Nézze, ez a város nem nyertese, hanem vesztese volt a rendszerváltásnak. Munkahelyek ezrei szűntek meg. Jött a szocialista kormány, privatizálták a legnagyobb agrárcéget, leállíttatták a 47-es út négysávosítását, hiszen az akkori gazdasági minisztert idézve „politikailag nem kifizetődő” a jobbra szavazó város támogatása, végül színre lépett Gyurcsány Ferenc, aki a kórházat is be akarta záratni. Ennek a közösségnek huszonhét évnyi kőkemény munkája van abban, hogy ma a városban két százalék alatti a munkanélküliség, megépül az elkerülő út, felújítjuk a bölcsődéket, óvodákat, az általános és középiskolákat, az orvosi rendelőket, az olvasóköröket, fejlődik a kórház, az ipari park, a laktanya, és rövidesen a szegedi villamos kijön Vásárhelyre is. Ebben a munkában a Fidesz-kormány támogatására mindig számíthattunk. Számunkra a választás valódi tétje, hogy Vásárhely nyertes város marad, vagy újra vesztes város lesz.

– A függetlenként, de lényegében a teljes helyi ellenzék támogatásával induló Márki-Zay Péter eszköztárába sok minden belefért eddig. Belekeverte a kampányba a helyi római katolikus egyházat, és több kijelentéséről is kiderült, hogy hazugság. Mi erről a véleménye?

Egy olyan politikai csoportosulás számára, amelyben a Jobbik, az MSZP, a DK, de még a Liberálisok is összeborulnak, Márki-Zay ideális jelölt. Láthatóan nincsenek sem ideológiai, sem morális aggodalmai, az igazmondás pedig igen relatív számára. Ha úgy hozza az érdeke, a templom elé szervez sajtótájékoztatót, ahol a plébánost gúnyolja, máskor az egyházközösség világi vezetőjeként hirdeti magát. Egy kereskedelmi televízió riportjában a helyi szocialista és jobbikos pártvezető jelenlétében nevetgélve mondta, mennyire esélytelenek és vállalhatatlanok a helyi pártok, de a kampánymunkát az ő aktivistáikkal végezteti. Ugyanebben a műsorban a szokásos karizmatikus elszántsággal az arcán mesélte el: akkor döntött arról, hogy vállalja a Jobbik polgármesterjelölti felkérését, amikor a számvevőszék tiltott finanszírozásért megbüntette a pártokat, és Havas Henriket támadta a sajtó a zaklatási botrányában, amely szerinte valójában a Vonáról írt könyve miatt történt. Azt hittem, rosszul értem: ezért akar valaki Hódmezővásárhely polgármestere lenni?

– Valóban érdekes motiváció.

A helyzetnek és a szerepnek szólt, de jól mutatja az embert. A Hír TV műsoraiban a Jobbikhoz bújik, az ATV-n ő a csalódott fideszes, a HVG-ben az Amerikából hazatért közgazdász, ha pedig kritikát kap, akkor a meggyőződéséért üldözött mártírrá válik.

– Mi a véleménye arról, hogy közben Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője kiállt az MSZP-ből kizárt, Hódmezővásárhelyen független polgármesterjelöltként induló Hernádi Gyula mellett, és bírálta a párt helyi csoportját, amiért a Jobbik-támogatással induló Márki-Zay mögött sorakozott fel?

Hernádi Gyula mindig is ellenfele volt a Fidesznek, így talán furcsa, amit mondok, de az ő kiállását egyenesebbnek tartom és többre becsülöm, mint Márki-Zay álfüggetlenségét. Hernádi Gyula fellépése ma az MSZP lelkiismeretének és önbecsülésének talán utolsó megmozdulása. Nyolc éve az MSZP még kormányon volt, mára viszont eljutott oda, hogy nem tudnak vagy nem mernek önálló jelöltet állítani egy megyei jogú városban, és bebújnak a Jobbik – a nagy ideológiai ellenfél – által kitalált jelölt szoknyája mögé. Amit látunk, az a szocialista párt végjátéka.

– Több mint két hónapja hunyt el Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, azóta ön gyakorolja a városvezetői jogköröket. Mekkora volt a teher, amely akkor a vállaira szakadt?

Almási István rendezett hivatalt és önkormányzatot vezetett. A város soha nem volt ilyen jó gazdasági helyzetben, a kormány támogatásával olyan beruházási programot indított, amely évtizedekre meghatározhatja Vásárhely fejlődését. Almási István hatalmas munkában volt, amikor a betegség váratlanul elragadta tőlünk. Megtisztelőnek tartottam, amikor 2014-ben felkért, hogy alpolgármesterként segítsem a munkáját a legfontosabb területen, a városfejlesztés irányításában. Tudom, mennyi terve volt még, és hogy az utolsó napokban is a városért aggódott, ezért becsületbeli ügy számomra, hogy megháláljam a bizalmát és befejezzem, amit ő elkezdett.

– A fejlesztések egy része a Modern városok programban valósul meg. Hogyan állnak a beruházásokkal kapcsolatos előkészületek, munkálatok?

Hódmezővásárhely utolsóként kötött megállapodást a Modern városok program fejlesztéseiről. Meg is jegyeztük, hogy utolsókból lesznek az elsők, az én feladatom éppen az volt, hogy a lehető leggyorsabban indítsuk el a beruházásokat. Örömmel számolhatok be arról, hogy a programok közül több a tervezési, sőt a Minőségi otthoncsere program már a megvalósítási szakaszban van. Január elejére kétmil­liárd forint érkezett az önkormányzat számlájára, amely öt program elindítását biztosítja. Február 6-án tárgyaltam Kósa Lajos miniszter úrral, aminek eredményeként újabb nyolcmilliárd forint előleget kap Hódmezővásárhely további programok megindításához.

– A kampányban ellenzéki oldalról azt hallottuk: mindegy, ki lesz a polgármester, a Modern városok programban megkötött megállapodásnak köszönhetően a város fejlődése garantált, sőt ha az össz­ellenzéki támogatással induló független jelölt nyer, eggyel több ember dolgozik a városért, mivel ön már így is a képviselő-testület tagja.

Csak az mondhat ilyet, akinek fogalma sincs az önkormányzat működéséről vagy a városfejlesztési munkáról. Vásárhelyen még emlékszünk azokra az időkre, amikor Rapcsák András polgármestert a képviselők közötti belharcok során felfüggesztették. Lényegében lebénult a város, volt, hogy egy időben két képviselő-testületi ülést tartottak a városháza két pontján, egyiket az egyik, másikat a másik tábor tekintette legitimnek. A saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármester közötti politikai konfliktusoknak csak vesztesei lehetnek, nyertesei soha. A város hosszú évekre elesik a fejlődéstől, hiszen nincs képviselő-testületi többség, amely a programok megindításához szükséges, és a háborús övezetté váló városházát előbb-utóbb el fogják hagyni a felkészültebb munkatársak. Rombolni mindig könnyebb, mint építeni, amit egy-két év cirkusszal elveszítünk, azt nagyon hosszú idő alatt tudjuk csak behozni. Szerintem Hódmezővásárhelynek most nincs felesleges két-három éve az öncélú vitákra. Ráadásul ostobaság azt gondolni, hogy a Modern városok programnak köszönhetően minden csak úgy az ölünkbe hullik. A kormány lehetőséget és támogatást ajánl, de a munkát senki nem végzi el helyettünk. Nekünk kell a lehetőséget sikerre váltani, ezt pedig csak összefogással és csapatmunkával lehet. A polgármesterség soha nem one man show.

– Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy az országban egyedülálló fejlesztések indulnak Hódmezővásárhelyen. Mit lehet tudni ezek részleteiről?

A Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasút, a tram-train hazánkban még ismeretlen, Nyugat-Európában azonban kedvelt tömegközlekedési eszköz. Egyesíti a kötött pályás közlekedés zökkenőmentességét, gyorsaságát az autóbuszvonalak előnyével. Lényegében villamossal kapcsoljuk össze a két belvárost. Amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, jó példával szolgálhat majd más városok és térségek számára. Egyedülálló a már említett Minőségi otthoncsere program is, amelynek keretében a város legöregebb és legrosszabb műszaki állapotban lévő panelépületében élőket segítjük, hogy kertes házat vásároljanak. Hatmillió forintért lehet eladni egy ilyen lakást, mi ezen a piaci áron megvásároljuk, és további hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást adunk, 12 millió forintból pedig már kertes házat lehet vásárolni Vásárhelyen. Az érintett 210 ingatlantulajdonos közül eddig mintegy 80 családdal indult el az egyeztetés, 15 szerződést már meg is kötöttünk, 17 kérelem pedig elbírálás alatt áll. A program a helyi ingatlanpiacot is felpörgeti.

– Azt mondta, hogy polgármesterként követné Almási István munkáját. Mire gondolt?

Ahogyan Almási István, én sem a pártokkal, a politikai csatákkal, hanem a várossal szeretnék foglalkozni. A polgármesterség elsősorban munkát és felelősséget jelent, a közösség szolgálatát. Ahhoz kérem a vásárhelyiek bizalmát, hogy Hódmezővásárhelyt együtt a jövő városává tegyük.

(forrás: magyaridok.hu)