2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-27 18:14:44

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

Utolsó alkalommal rendezték meg a Vásárhelyi esték elnevezésű programsorozatot. A záró esten, a Németh László Városi Könyvtárban angol és amerikai népdalok csendültek fel az Artus Duó előadásában.

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

Az első Vásárhelyi Estéket 2012-ben szervezték meg. Mindig igyekeztek nagy érdeklődésre számít tartó témákat választani. A 2012-es sorozatindítás óta rengeteg mindenki megfordult már a Vásárhelyi Esték keretén belül a Németh László Városi Könyvtárban. „Az eredeti cél az volt, hogy művészeknek, érdekes embereknek mutassuk meg a másik arcukat, hogy kik ők. Mindegyiknek volt egy olyan kimondott, kimondatlan célja, hogy tanulságos legyen, továbbgondolható, oktatójellegű. Nem mond ki dolgokat, de elkezdi, s akkor nézzenek utána, olvassanak utána” – fogalmazta meg fényesi Tóth János, a Vásárhelyi esték szerkesztő-műsorvezetője.

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

fényesi Tóth János

Fényesi Tóth János a rengeteg beszélgetés (amelyek mindegyike segítette a sorozat kiteljesedését) közül kiemelte azt, amikor Keres Emil Kossuth-díjas színművésszel folytathatott eszmecserét, vagy éppen azt, amikor Almási István néhai polgármester mint zenész, apa, nagyapa volt a vendége, de az emlékezetes estek között említette az ikonokkal foglalkozó kulturális találkozót is fényesi Tóth János, aki azt is elárulta, miért szűnik meg a rendezvénysorozat. „Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy valami már teher. Nem úgy megy, belefárad, kicsit nyűgös már, nyugtalanít. Az utóbbi időben már éreztem ezt. Itt az ideje váltani. ”

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

Az utolsó, a 45. Vásárhelyi estéken az Artus Duó, azaz Dani Imre és K. Tóth János előadásában csendültek fel angol és amerikai népdalok. Érdekesség, az élet hozta (talán) véletlen eredménye, hogy a legelső Vásárhelyi esték vendége is Dani Imre volt, aki jelen esttel kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően vidám hangvételű dalokat válogattak össze, amelyeket a szélesebb közönség is jól ismerhet.

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

A Jesse James című népdal az Artus Duó előadásában

Hogy mi jön ezután? A tervek szerint fényesi Tóth János februárban indít el egy új sorozatot, a … és én címűt, ami nem havonta, hanem kicsit ritkábban fog jelentkezni. Más hangvételű, más műfajú, talán más közönséget is vonzó estek lesznek ezek.

Bealkonyult a Vásárhelyi estéknek

ÉR.