2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-05-19 10:26:51

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

Interaktív zenei vetélkedőt szerveztek kedden Makón általános iskolásoknak. A Bartók nyomában elnevezésű verseny az Istók Margit-emlékhét első programja. A Korona dísztermében tíz csapat mutatta meg, mennyire ismeri a neves magyar zeneszerző munkásságát, életét.

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola május 19-e és 23-a között rendezi meg az Istók Margit-emlékhetet. Istók Margit évtizedeken át tanította zenére és zongorára a makóiakat. Az 1995-ben elhunyt tanárnőre emlékeznek a városban ezzel a programsorozattal. Első állomásként kedden - Bartók nyomában címmel - interaktív zenei vetélkedőt tartottak általános iskolásoknak a Korona dísztermében.

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

- Még maga Margit néni jelölt ki engem, hogy vezessem a róla elnevezett alapítvány kuratóriumát, illetve ő nevezte ki a tagokat is erre a feladatra - mondta Gilinger Katalin. A makói általános iskola 1961 óta viseli Bartók Béla nevét. Ezért jött az ötlet, hogy az intézményben egykoron tanított Istók Margit tiszteletére Bartó-vetélkedővel induljon az emlékhét.

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

A tíz induló csapat többsége makói, de eljöttek a vetélkedőre Apátfalváról, Csanádpalotáról, valamint Temesvárról is diákok. - Külön örülük, hogy a temesváriak is itt vannak, hiszen a közelükben, Nagyszentmiklóson született Bartók - folytatta Gilinger Katalin. A makói iskola tanulói és pedagógusai évente kerékpárral átjárnak a zeneszerző szülővárosába, hogy tisztelegjenek előtte.

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

Varga József szobrászművész által készített Bartók Béla szobornál, mely az iskola előtt áll, indult a vetélkedő. Itt a résztvevő csapatok közösen elénekelték az Elindultam szép hazámból című dalt, majd átsétáltak a városházára. Ez az állomás úgy kötődik Bartókhoz, hogy 1929-ben itt adott koncertet. Ezt követően átmentek a Koronába, ahol kezdetét vette a zenei verseny.

Bartók nyomában jártak az általános iskolások Makón

A megmérettetésen Bartók és Kodály gyűjtötte népdalcsokrot énekeltek el külön-külön a csapatok. Be is öltöztek korhű ruhákba, s megmutatták, egykoron a két zeneszerző hogyan járhatta be az országot, népdalok után kutatva. Emellett tesztlapot töltöttek ki, dallamokat kellett felismerniük, valamint kottából leszolmizálni a dalokat.

Munkatársunktól. K.