2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2018-02-09 22:44:39

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

10 ezer forintnyi Erzsébet utalvánnyal jutalmazza a város a nyugdíjas korhatárt betöltött lakosokat Hódmezővásárhelyen. Hegedűs Zoltán alpolgármester, a FIDESZ-KDNP jelöltje pénteki választási fórumán tájékoztatott: megkezdte a posta a kiszállítást. A Kertvárosi Olvasókörben tartott eseményen részt vett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Kószó Péter alpolgármester, Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke, Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke, valamint Cseri Tamás önkormányzati képviselő is.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Teltházas választási fórumot tartott Hegedűs Zoltán, a FIDESZ-KDNP jelöltje a Kertvárosi Olvasókörben, pénteken. A délután 5 órakor kezdődő rendezvényre annyi érdeklődő érkezett, hogy volt, aki állva hallgatta végig a beszédeket. Cseri Tamás, önkormányzati képviselő, a rendezvény moderátora bemutatta a felszólalókat, majd elmondta: a február 25.-i időközi polgármester választás Hódmezővásárhelyen, nagyon nagy jelentőséggel bír és akár az országos eredményeket is befolyásolhatja.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke tájékoztatta a fórumon résztvevőket, hogy szerinte milyennek kell lennie Vásárhely polgármesterének:

„Van tapasztalata, ért hozzá és tudja, miről beszél. Messziről jött ember mond, amit akar, de Zoli itt él és alpolgármesterként az összes fejlesztést kézben tartja és követi” – fogalmazott Havasi.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Bálint Gabriella számára nem idegen a kertvárosi környezet, sem az emberek, hiszen itt nőtt fel. A KDNP helyi szervezetének elnöke szerint nem rossz dolog, hogy több jelölt van, mivel demokráciában élünk. Hozzátette: az egyik jelölt felvállalva baloldali értékrendjét függetlenként indul, a másik mögé, pedig egy elvtelen összefogás sorakozott fel.

„Látszik a kommunikációján, hogy megpróbál csúsztatni, össze-vissza beszél, de még mindig nem lehet tudni, hogy mit akar” – mondta Bálint Gabriella. Kiemelte, hogy szerinte a lehető legjobb jelölt Hegedűs Zoltán.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere tájékoztatott a megyei jogú városok találkozójáról, amin tegnap vett részt.

„Orbán Viktor beszédének legdrámaiabb része az volt, amikor Európa történelmének egyik legsötétebb árnyáról volt szó. A soron következő népvándorlás nem egy és két évre fog szólni, évtizedeket fog meghatározni. A mai államférfiaknak és politikusoknak az a legfontosabb küldetése, hogy megakadályozza ennek a következményeit. Én ezért örülök, hogy Hegedűs Zoltán alpolgármester úr javaslatára csatlakoztunk a megyei jogú városok felhívásához és hoztunk egy kormányt támogató határozatot, amiben támogatjuk a migráció fokozódásának meggátolását” – mondta Kószó Péter.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere elmondta, számára a rá váró feladat nem dicsőség, hanem szolgálat.

„Almási István 2014-ben, mint mérnököt kért fel a fejlesztések felügyelésére. A megkezdett feladatok folytatása számomra becsületbeli ügy. Olyan polgármester szeretnék lenni, mint amilyen ő volt. Hódmezővásárhely mindannyiunk otthona és mindenki érdeke, hogy együtt dolgozzunk a közös jövőnkért” – mondta Hegedűs. Hozzátette: a sikerekhez jó szövetségesekre van szükség és Orbán Viktor szövetségesének tekinti Hódmezővásárhelyt.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

A FIDESZ-KDNP jelöltje kiemelte: háborúzni csak az akar, akinek nincs vesztenivalója, Vásárhelynek pedig sok veszteni valója van, mivel minden perc számít. Építkezni ugyanis, csak békeidőben lehet. Hegedűs tájékoztatta a fórumon résztvevőket, hogy hétfőn találkozott Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterrel és tárgyaltak a Modern Városok Program megvalósulásáról. Elmondta, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter kedden, Vásárhelyen járt és együtt nézték meg az 5,2 milliárd forintból megújuló hódmezővásárhelyi laktanyát. Hozzátette: az Ady Endre utcában, egy új honvédelmi szakgimnázium fog nyílni, valamint a kórház és a honvédség közötti megállapodásra is kitért, ami szerint a katonák ellátására Vásárhelyen is lehetőség nyílik a jövőben.

Az alpolgármester beszámolt az Orbán Viktor Miniszterelnökkel szerdán elfogyasztott kávéról és beszélgetésről is. Elmondta, hogy az ország első emberével tárgyalt a piac fejlesztéséről és a templomok felújításáról is. A kertvárosban petíciót nyújtottak be a lakosok, mivel szeretnének egy új templomot. A polgármester jelölt tájékoztatta a lakosokat, hogy az ügyben hamarosan előrelépés és bejelentés is várható.

„27 év óta először tudtunk olyan költségvetés elfogadni, amelyben szabadon felhasználható tartalék volt, ami újabb lehetőségeket nyitott meg a fejlesztések, támogatások számára. Tárgyaltam a társadalmi csoportok képviselőivel, a témával kapcsolatban. A nyugdíjasok munkája az, amire tudunk építkezni, ezért elismerésünkként 10 ezer forintnyi Erzsébet utalvánnyal jutalmazzuk a 62 éven felülieket. Az utalványok kiszállítását a posta pénteken már meg is kezdte” – tájékoztatott Hegedűs.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

A FIDESZ-KDNP jelöltje elmondta, hogy a pénteki közgyűlésen fogadta el a képviselő-testület azt a rendeletet, aminek értelmében a vállalkozások az építményadójuk 30%-át elszámolhatják bérfejlesztésre, ami 180-200 milliós nettó bérnövekedést jelent Hódmezővásárhelyen.

Hegedűs Zoltán a terveivel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a biztonság szerinte az egyik legfontosabb kérdés. Kiemelte, hogy nem akarnak bevándorlókat látni vásárhelyen. Hozzátette: a nem önkormányzati kézben lévő orvosi rendelők felújítása céljából létrehoztak egy három éves programot, aminek az első ütemeként 2018-ban 40 millió forintot szánnak a projektre.

Az alpolgármester kitért a külterületi városrészek fejlesztéseire is, majd beszámolt a bölcsődék, óvodák, iskolák, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításáról is. Kiemelte, hogy szeptemberre az összes önkormányzati óvodát át fogják adni. Hozzátette: az ipari park bővítése mellett, a piac és a kórház is fejlődni fog. A jövőben fejleszteni fogják a fekvőbeteg ellátást, valamint egy MR diagnosztikai eszköz beszerzése is tervben van.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Hegedűs beszámolt az Északi elkerülő – amit március 29-én fognak átadni - Kopáncsi körhídján végzett terheléses tesztről is, valamint tájékoztatott arról, hogy a Keleti elkerülőhöz hamarosan átadják a munkaterületet és az út, még idén elkészül. A Tram-trainnel kapcsolatban elmondta, a szerződéseket megkötötték, továbbá nemrég 2 műtárgy áthelyezésére is sor került a Népkerti Vasútállomásnál a munkálatok megkezdése miatt.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő Hegedűs Zoltánnal kapcsolatban kiemelte, hogy a polgármester jelölt Almási Istvánt tekinti példaképének, tehát békességre és kooperációra fog törekedni, ami fontos ahhoz, hogy Hódmezővásárhely nyertes város maradjon.

„Egy idősebb ember, pontosan tudja, mit kockáztatunk, ezért azt szeretném kérni tőlük, hogy a bölcsességük, felelősségük és a tapasztalataik alapján ne hagyják, hogy Hódmezővásárhely egy vesztes város legyen. 25 évet kellet küzdeni azért, hogy ne legyen sáros utca és legyenek újra munkahelyek. Itt van tétje az ember életének, mert semmit nem adnak ingyen és semmit nem adnak ajándékba. Azt gondolom, hogy a mi ajánlatunk világos, nyílt, egyértelmű: Hegedűs Zoltánra adják a voksukat, mert Vásárhely nyertes és nyertesből ne legyen vesztes” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: többség nélkül nem lehet várost vezetni, és a Fideszes képviselő testület Fideszes jelöltet fog támogatni.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

„Van egy egyszerű kérdés, ami a választásokon még mindig megválaszolatlan: Miért lenne nekünk jó, ha nem Hegedűs Zoltán lenne a polgármester? Erre, egyelőre még értelmeset senki nem tudott mondani” – mondta Lázár János. Hozzátette: az ő személyét az ellenfél problémának, Zoltán megoldásnak tekinti.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott, hogy Hegedűs Zoltán mellett szól az az érv is, hogy nincs a városnak adóssága és a 2018-as költségvetésnek hála olvasókörök, rendelők újulnak meg, valamint minden vásárhelyi nyugdíjasnak eljuttatnak fejenként 10 ezer forintnyi Erzsébet utalványt.

„Hódmezővásárhelyen 100-110 ezer forint az átlagnyugdíj. Mi egy többgenerációs város vagyunk, ha tudunk segíteni a gyerekeknek, a munkavállalóknak, akkor az időseknek is tudni kell kezet nyújtani. Szégyennek tartom azt, ha van, aki ezt a 10 ezer forintos utalványt sajnálja a nyugdíjasoktól”- fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő elmondta: a városnak olyan polgármesterre van szüksége, aki nem hív és nem enged bevándorlót a városba.

„Az ország és a város élére olyan emberek kellenek, akik nyíltan beszélnek a témában. A világ változik és ez a változás – jól mondja Kószó Péter – a következő öt, tíz, tizenöt évben, az önök gyerekei és unokái életében fontos kérdés lesz. Most Magyarországra egy Szegednyi mennyiségű bevándorlót akarnak betelepíteni” – emelte ki Lázár János. Hozzátette: a biztonság azt is jelenti, hogy támogatni kell a rendőrséget.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen 2010-ben 2000 bűncselekményt követtek el.

„Ma arról kaptunk jelentést a város képviselő testületében az új megyei rendőrfőkapitánytól, hogy tavaly 800 bűncselekmény volt a városban. 1 rablás történt 2017-ben, amit azonnal felderítettek, ezzel Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb magyar városok egyike. Ehhez szükség volt arra, hogy a város évente a rendőrségnek pénzt adjon, kamerarendszert telepítsen és folyamatosan támogassa a munkájukat” – tájékoztatott Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy Kertváros városrészben is egyre öregebbek a házak, amiket a következő 5-10 évben fel kell újítani.

Az egyik lakos a fórum végén érdeklődött a töltésen, gépjárművel való közlekedéssel kapcsolatban, mivel autóval megállni és parkolni sem lehet. Lázár János elmondta, hogy 4-500 ezer ember horgászik az országban, ezzel a pecázás az egyik legközkedveltebb elfoglaltság. Hozzátette, utána fog kérdezni az ATIVIZIG-nél. Szerkesztőségünk január 31-én készített Dr. Kozák Péterrel, az ATIVIZIG igazgatójával az olvasói panaszok miatt interjút a témában, amit ide kattintva el is olvashat.

Bármikor hozhatja a postás a 10 ezer forintot

Egy felszólaló az új-kishomoki közlekedés biztonságának a javítását kérte, amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán arról tájékoztatta, hogy az elkerülő utak átadása után, egy tanulmányt készíttetnek az egész város közlekedési helyzetéről.

Szóba került a hadiárvák ügye is, amivel kapcsolatban az országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy havi 8500 forintról 10.000 forintra emelte javaslatára a kormány az ellátás összegét.

 

(x)

 

n.j.