2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Közélet és Művelődés
Kutasi Roland | 2017-10-09 22:34:23

Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lett

Kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban folytatódik a 40. alkalommal megrendezésre kerülő Csongrád Megyei Levéltári Napok rendezvénysorozata, amely hétfőn vette kezdetét Szegeden. A Dóm látogatóközpontjában az 1947-es kékcédulás választás megyei hatásait vették górcső alá az előadók, közöttük Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, aki Balogh páter politikai tevékenységéről tartott előadást.

Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lett

Az 1947-es, csalással megvalósult, kékcédulás választások után alakult meg az első, kommunista többségű kormány. Ebben a politikai helyzetben különös szerep jutott a Balogh páterként ismertté vált Balogh Istvánnak. A Csongrád megyéhez és Szegedhez ezer szállal kötődő, a papi pályája kezdetén belvárosi segédlelkész, majd a harmincas- negyvenes években a mai Mórahalom, az akkori Szeged-Alsóközpont plébánosa a térség befolyásos politikai személyiséggé vált, 1944 és 1947 között a miniszterelnökséget vezető államtitkárként tevékenykedett.

Balogh páter 1947-ben szakított a Független Kisgazdapárttal, amelynek akkor főtitkára volt és megalakította a Független Magyar Demokrata Pártot. Az új párt az 1947-es választásokon, a szavazatok több mint öt százalékát megszerezve a parlamentbe jutott és tizennyolc képviselője lett.

Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lettMiklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője

Miklós Péter előadásában felvázolta a katolikus pap politikai pályáját, aki 1926-ban még Klebelsberg Kuno szegedi kampányfőnökeként vett részt a politikában, 1949-ben pedig már a Rákosi Mátyás vezette egylistás választásokon szerepelt az országos lista előkelő helyén.

Az Emlékpont intézményvezetője szólt arról is, hogy bár Balogh páter céljai között szerepelt a püspöki tisztség megszerzése, ezen törekvését sem Mindszenty József bíboros, sem Rákosi Mátyás nem támogatta. Az előadó hangsúlyozta: a Klebelsbergtől Rákosiig vezető életút így, az események után hetven évvel is számos tanulságot rejt magában.

Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lett

Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója

Az előadások sorában a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója, Biernacki Karol köszöntője után Bencsik Péter, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének adjunktusa az 1947-es választások hódmezővásárhelyi, míg Farkas Csaba, a megyei levéltár főlevéltárosa a szegedi történéseit elemezte. A 40. Csongrád Megyei Levéltári Napok programja kedden tíz órától Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont konferenciatermében folytatódik.

(Forrás: Emlékpont, Arany-Tóth Attila)