2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-5°C
Tiszta / -8°C
k / -5°C
sze / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-04-19 16:06:07

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

Igazi bábeli hangzavar fogadta kedden a makói Szignumba érkezőket. Az iskolában kilencedik alkalommal rendezték meg a Bábelnapot, melyen hét ország diákjai, tanárai vettek részt. A vendégek a magyar hagyományokkal, kultrúrával ismerkedtek.

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

A makói Szent István Egyházi Általános Iskolában immáron kilencedik alkalommal rendezték meg az úgynevezett Bábelnapot. - Ez a mostani rendhagyó volt, hiszen az Erasmus Plusz Program keretében hat nemzet diákjait, tanárait láttuk kedden vendégül - nyilatkozta Baloghné Kovács Éva, az intézmény angol szakos tanárnője. A városban egy hetet töltő finnek, németek, portugálok, törökök, britek és szlovákok a magyar hagyományokat és kultúrát ismerhették meg.

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

Parasztolimpiát is szerveztek a Szignumban, vagyis régi magyar játékokat is kipróbálhattak a külföldiek. A vendégek ezt nagyon élvezték, hiszen számukra eddig ismeretlen szórakozásokkal, mint zsákban futással, tojásroppantással, patkódobással és golyózással is találkozhattak. Emellett honfoglalás kori ruhákat, fegyvereket is bemutattak nekik, de készíthettek rongylabdát és a csikós múltból is ízelítőt kaptak. Több kisdiák most először látott, sőt, meg is simogathatott lovat.

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

A 13 éves Iiris Honkimaki és a 12 éves Johanna Vanne most először jártak Magyarországon. - Finnországból, egy Tampere mellőli kisvárosból, Lempaalából érkeztünk - mondták a lányok. Elmesélték, hogy nagyon tetszik nekik, hogy nálunk jóval több a zöld növény és itt jóval melegebb van, mint náluk. - A magyar gyerekek nagyon kedvesek, segítenek nekünk, s azt vettük észre, hogy az angolul egy kicsit jobban tudnak, mint mi - emelte ki Johanna. Barátnője elárulta, hogy a magyar ételek túl fűszeresek nekik, valamint ők jóval több halat és krumplit esznek, mint a magyarok. A gyerekek és tanáruk a kérésünkre elénekeltek egy vidám finn népdalt, mely arról szól, hogy felforrt a teavíz és fogyasztható. Íme a dal:

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

A Szignum hatodikosa, Ferenczi Hunor nem csupán aktívan kivette a részét a külfönféle programokból, hanem családjával egy hétre vendégül is látott egy külföldi diákot. - A 17 éves török Mehmed lakik nálunk, a közös nyelvünk az angol, így legalább én is gyakorlom - tette hozzá mosolyogva Hunor. A fiúk szabadidejükben a városban sétálnak, a makói igyekszik mindent megmutatni a városból a töröknek.

Bábeli hangzavar a Szignumban - Galériával!

Munkatársunktól. K.