2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-6°C
Tiszta / -8°C
k / -6°C
sze / -5°C
Külföldi Hírek
Kovács Péter | 2017-04-21 07:21:26

Azonosították a párizsi merénylőt

Egyre biztosabb, hogy terrortámadás történt csütörtök este Párizsban. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Azonosították a párizsi merénylőt

Azonosították azt a férfit, aki lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt – jelentette be péntek hajnalban az ügyészség.

Francois Molins ügyész szerint tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak társai.

A rendőrség éjszaka Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Az Iszlám Állam szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő a terrorszervezet nevében azt állították: "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője szerint a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium péntekre virradóra közölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a leghatározottabban elítéli a párizsi támadást, illetve Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására.

 

Forrás: hvg.hu/MTI