2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Égető Réka | 2018-02-08 11:56:06

Azonnal belakták a megújult ovikat!

A jót könnyű megszokni. Hódmezővásárhely eddig felújított óvodáit pedig még annál is gyorsabban, könnyebben szokták meg mind az ovisok, mind a szülők és a pedagógusok, az ott dolgozók is. A Magvető utcai központban jártunk, ahol Patkósné Dezső Katalinnal, a hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda vezetőjével és Borsiné Csontos Ilonával, a Pál utcai telephely vezetőjével, az Egyesített Óvoda óvodavezető-helyettesével beszélgettünk arról, milyen az élet a megújult óvodákban.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Patkósné Dezső Katalin

Promenád.hu: Mit jelent a gyakorlatban az „egyesített óvoda kifejezés”? Hány óvoda tartozik önhöz?

Patkósné Dezső Katalin: Jelenleg 12 telephelyen dolgozunk. A régi egységünk úgy nézett ki, hogy 1 óvodához tartozott még kettő. Igazából ez a szerkezetünk megmaradt. A Magvető utca a székhely, van három tagintézményünk, és mindegyik tagintézménynek van két telephelye. Illetve van a Nádor utcai Óvodának egy ovisuli csoportja a Klauzál Gábor Általános Iskolában.

Promenád.hu: Ön ennek a hatalmas komplexumnak a vezetője. Hányan dolgoznak összesen az Egyesített Óvodában?

Patkósné Dezső Katalin: Mindenkivel együtt körülbelül 140 dolgozunk itt. Több mint 70 pedagógusunk van, akiknek munkáját pedagógiai asszisztensek segítik. Minden csoportban van egy-egy dajka néni, akik a gondozási feladatok mellett a gyermekek étkeztetését és az óvodák takarítását is ellátják. Illetve van egy plusz fő, aki takarít még a Nádor utcán, valamint egy óvoda-pszichológus is segíti a munkánkat.

Promenád.hu: Hány gyermekről gondoskodnak nap mint nap?

Patkósné Dezső Katalin: 900 gyermek jár hozzánk.

Promenád.hu: Milyen működésben zajlik az élete ennek a 12 óvodának? Ki a fenntartó?

Patkósné Dezső Katalin: Az óvodai egység fenntartója Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

A Magvető utcai központ

Promenád.hu: Nagyszabású felújítások zajlottak, zajlanak jelenleg is. Mely óvodák azok, amelyek már megújultak?

Patkósné Dezső Katalin: A hódmezővásárhelyi óvodák fennállása óta ilyen nagyságrendű felújításra még nem került sor. Az óvodai nevelésben minden érintett gyermek, szülő, óvodában dolgozó kollégára hatással van. Ebben a projektben – ami ha csak a pályázati forrást nézzük, 564 millió forintot tesz ki – a 12 óvoda közül igazából mind teljesen megújul, kivéve a Nádor utcai Óvoda, amelyet három éve adtak át, tehát ez egy vadonatúj óvoda. Vannak olyanok, amelyeket már átadtak. Ilyen a Pál utcai, a Magvető utcai, az Oldalkosár utca 4. szám alatti, a Klauzál utcai, a napokban fogják átadni a Szabadság téri óvodát. Folyamatban van a Tornyai utcai, az Észak utcai, a Pálffy utcai felújítása. És még hátravan az Oldalkosár utca 14. szám alatti óvoda, a Szent István utcai, valamint a Malom utcai óvoda.

Promenád.hu: Milyen felújításon estek át azok az óvodák, amelyek már elkészültek?

Patkósné Dezső Katalin: Szinte teljesen új óvodákat kaptunk. Többek között megújultak a konyháink, a gyermekmosdóink, a folyosóink, minden helyiséget kifestettek, a bútorokat kicserélték. Minden óvoda akadálymentesítve lett, gyönyörű, akadálymentesített mosdókat alakítottak ki. Az önkormányzatnak nagyon fontos volt ez a projekt. Azt tudni kell, hogy egy pályázati összegbe nem fér bele minden. A fenntartónak, azaz az önkormányzatnak határozott elképzelése volt arról, hogy itt tényleg teljes felújítások valósuljanak meg. Épp ezért komoly forrásokat tett hozzá a pályázati összeghez, hogy a bútoraink, az öltözőink, minden meg tudjon újulni.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Promenád.hu: Több száz gyereket érintettek, érintenek a munkálatok, amelyek akár több hónapig is eltartottak, eltartanak. Hogyan oldják meg azt, hogy a felújítás ideje alatt is legyen hova vinni a szülőknek a gyereket?

Patkósné Dezső Katalin: Nagyon tudatosan előkészületek folytak ez ügyben. Voltak olyan csoportok, amelyeket a felújítás idejére el tudtunk helyezni másik telephelyre, de voltak olyanok, amelyeket nem. Viszont ilyen esetben is segített az önkormányzat, illetve az iskolák is. Most például a Szabadság téri óvoda a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában van. Összefogva az itteni gyerekekért, mindenki próbált segíteni. Illetve van két óvodánk, ahol a gyerekek elhelyezését másképp oldottuk meg. A Tornyai utcai óvodások a Teleki utcán, egy volt magánóvodában kaptak helyet, amit az önkormányzat bérel. Ez igazán óvodának is épült, két szép, gyönyörű terme van, nagy udvarral. Tényleg nagyon jó helyen vannak a gyerekek. Ide fognak költözni majd a Szent István utcáról is a gyerekek. Különleges még az Észak utcai gyerekek elhelyezése is. Először úgy gondoltuk, hogy ők a Magvető utcára, illetve a Szent István utcai Óvodába fognak járni a felújítások ideje alatt.  De a szülőknek ezek az intézmények túl messzinek bizonyultak, ezt meg is fogalmazták. Ezért az önkormányzat a Jókai utca 165. szám alatti épületet biztosította az óvoda számára. Jelenleg itt vannak a gyerekek. Picit szorosan, de itt vannak, és egyébként nagyon jól érzik magukat. Ezt az ideiglenes épületet is át kellett alakítani (gyerekmosdót kialakítani, udvart rendbe tenni, új linóleumot raktak le) az önkormányzatnak. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon komoly előkészítése volt annak, hogy a gyerekeket hogyan és milyen ütemben fogjuk elhelyezni. Elsődleges célunk az volt, hogy a felújítás idejére a gyerekek semmilyen hátrányt nem érezhetnek abból, hogy más helyen vannak. A nevelőmunka színvonalához ugyanúgy ragaszkodunk, és abban a pillanatban, hogy visszaköltözhetünk, ez még egy nagyon szép környezettel párosul.

Promenád.hu: Mit szóltak a kész óvodákhoz a szülők, a gyerekek, az itt dolgozó kollégák?

Patkósné Dezső Katalin: Nagyon örültek. Mikor bejönnek ide, akkor mindig mondják, hogy olyan jó újillat van. Nagyon gyorsan megszoktuk, hogy milyen szép helyen vagyunk. Bejönni egy ilyen helyre dolgozni mindenkinek öröm. Gyönyörű új tűzhelyet kaptunk, új szagelszívóval. Volt olyan gyerekmosdó, ahol 30 éves csempe volt. Most már gyönyörűek: nagyon szép mintásak, gyerekközeliek. Felcsiszolták a parkettákat, új vidámabb színű burkolatot kaptak a folyosóink. Világosabbá, vidámabbá váltak az intézmények. Olyan igazi óvodák lettünk! Még nagyobb öröm bejönni ide.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Promenád.hu: Ha egy kicsit a mindennapokra tekintünk, a 900 gyerek ellátását hogyan sikerül megoldani?

Patkósné Dezső Katalin: Az étkezés az, ami kulcskérdés. A gyerekek mintegy 94 százaléka (közel 850 gyerek) ingyen étkezik. Ez azt jelenti, hogy a reggelit, ebédet, uzsonnát ezek a gyerekek térítésmentesen kapják. Nálunk minden programot az óvoda finanszíroz. Nálunk nem kell behozni a szülőknek külön pénzt azért, hogy legyen az óvodában WC-papír vagy szalvéta. Mindent biztosít nekünk a fenntartó. Illetve eszközökre is kap minden óvodai csoport 20 ezer forintot félévente, tehát évente 40 ezer forintot arra, hogy tudjunk venni olyan speciális eszközöket, amelyeket a gyerekek a foglalkozásokon használnak.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Borsiné Csontos Ilona

Promenád.hu: A Pál utcai Óvoda milyen módon újult meg? Mit jelent ez az érintettek életében?

Borsiné Csontos Ilona: Október 1-től vehették birtokba a gyerekek a felújított Pál utcai Óvodát. Áprilisban kezdődött a felújítás. Szinte nincs olyan szeglete az intézménynek, ami ne dicsérné a kivitelezők keze munkáját. A nyarat a Malom utcai óvodában töltötték a gyerekek. A szülők megértették ezt a helyzetet, partnerek voltak ebben. A mi intézményünk egy picit eltért a többitől. A már említett felújítások mellett nálunk egy új fejlesztőszobát is kialakítottak. Ez nagyon régi álma volt a Pál utcai közösségnek, a környék lakosságának. Eddig a szülőknek kellett elvinnie a gyerekeket egyéni fejlesztésre, hogyha szükség volt logopédiai, gyógypedagógiai fejlesztő foglalkozásra egy-egy kisgyerek esetében. Erre elég sok esetben van szükség, talán azt is lehet mondani, hogy egyre gyakoribb. Ez nagyon mélyen érintette a családokat, hiszen a dolgozó szülők nem nagyon tudták elvinni a gyerekeket. Most már ezzel a kis fejlesztő szobával ez a vágyunk is teljesült, hogy az óvoda területén belül zajlik a fejlesztés. Ez egy teljesen ingyenes szolgáltatás, és nagyon örülnek neki a szülők, hogy ez létrejöhetett. A gyerekek így mindig rendszeresen járhatnak fejlesztésre, és ezeknek a fejlesztéseknek pont az a lényege, hogy mindig rendszeresen, hetente kapják a gyerekek. Ez a kis helyiség a mi életünkben nagyon nagy változásokat hozott.

Promenád.hu: Sikerült már belakni az óvodát?

Borsiné Csontos Ilona: Nagyon gyorsan, nekem vezetőként külön öröm volt látni, hogy a kollégáim az első naptól használják a helyiséget, szakmai munkájukban még hatékonyabbá váltak a helyiség és az új eszközök alkalmazása által.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Lufieregetés a Pál utcai ovi átadóján (archív: 2017. 10. 19.)

Promenád.hu: Hogyan reagáltak a gyerekek?

Borsiné Csontos Ilona: Ők aztán kontrollálatlanul, teljesen őszintén jelzik az érzelmeiket. Boldogok voltak. Amikor felröppentettük azt a sok-sok léggömböt az átadón, azt az örömujjongást nehéz szavakkal kifejezni. A mindennapokban is folyamatosan emlegették, hogy ez is új, láttátok, az milyen szép.

Promenád.hu: Miért fontos a gyerekek szempontjából a szép, megújult környezet?

Borsiné Csontos Ilona: Nagyon fontos az óvodai nevelésben az, hogy egészséges környezetet biztosítsunk a gyerekeknek. ez az egész beruházás az egészséges életmódot is nagymértékben segíti: legyen szó étkezésről a konyhák miatt, a mosdókról. Kifejezetten könnyen tisztítható felületek jöttek létre. Úgyhogy a dajka nénik munkája is ezáltal sokkal könnyebb lett. A másik dolog pedig az esztétikai nevelés, ami szintén nagyon fontos ebben az életkorban. A környezet nevel. Arra neveli a gyerekeket, hogy megóvjuk, vigyázzunk rá. A mindennapokban ezeket a dolgokat még inkább érzik, szinte mondani se kell, és mégis vigyáznak a dolgokra. Még egy nagyon fontos tényezője van a felújításoknak: az energiahatékonyság. A beruházások mindegyikében szerepelt a nyílászárók cseréje, az épület szigetelése. Ezáltal érezhetően jobb a szigetelés az intézményekben, és reméljük, hogy ez a számlákon is meg fog mutatkozni. Biztosak vagyunk benne, hogy ez megtakarítást is fog jelenteni.

Azonnal belakták a megújult ovikat!

Az új fejlesztőszoba a Pál utcán

Promenád.hu: A Pál utcai már megújult, de mi várható a másik két telephelyükön, a Pálffy és a Malom utcai Óvodákban?

Borsiné Csontos Ilona: A mi egységünkben jelenleg a Pálffy utcai Óvoda felújítása zajlik. Ősszel kezdődtek itt a munkálatok. Itt falakat is lebontottak, áthelyeznek, újraépítenek. Bizonyos funkciók más helyre kerülnek az épületen belül, például a konyha, a gyermekmosdó. Itt is az összes felület meg fog újulni.

Promenád.hu: Hova járnak jelenleg a Pálffy utcai ovisok?

Borsiné Csontos Ilona: A Malom utcára. Amint a Pálffy utca befejeződik, és visszaköltöznek, elkezdődhet a Malom utcai telephely felújítása is. Ez tavasztól nyár végéig fog megvalósulni. A Malom utcán nem volt szükség féléves időintervallumra, mert ott már megtörtént korábban az energetikai korszerűsítés, nyílászárók cseréje, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, illetve ott nem szükséges a gyermekmosdók felújítása sem. A konyha azonban ott is meg fog újulni, valamint az udvar is.

Patkósné Dezső Katalin: Nagyon örülünk ezeknek a fejlesztéseknek, tényleg öröm ezekbe az épületekbe bejönni. Magunk is ezt tapasztaljuk, a gyerekeken, a szülőkön is ezt látjuk. Nagyon várjuk már, hogy az összes óvoda elkészüljön!

Azonnal belakták a megújult ovikat!

ÉR.