2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Tudomány és Technika
Czabarka János | 2017-09-09 09:39:03

Az űrből érkező csapás

A NASA pár napja egy hatalmas napkitörésre lett figyelmes, amihez fogható 2008 óta nem volt. A napkitörések természetes folyamatok, amiknek a hatását az átlagember ritkán érzékeli közvetlenül, de ez nem jelenti azt, hogy veszélytelenek.

Az űrből érkező csapás

 

Szerencsénkre a Föld mágneses tere és az atmoszféra felfogja a sugárzás jelentős részét, de a nagyobb kitörések így is komoly hatással bírnak az emberekre. A napkitörés megzavarja, vagy teljesen megszünteti a Föld nappali oldalán a rádiós kommunikációt és a radarok működését, összezavarja a navigációt és az iránytűket, továbbá áramkimaradást is okozhat. Mondani sem kell, ezek mekkora veszélyt jelentenek a légi közlekedésre.

Azonban biológiai hatásai is nagyon súlyosak lehetnek. Az ózónréteg jelentősen meggyengül, ami növeli bőrrákos megbetegedéseket és a keletkező éjszakai fény teljesen felborítja az éjszakai állatok életének mindennapi rendjét.

A webbeteg.hu információi szerint, ugyan pontos adataink nincsenek arra vonatkozóan, hogy a napkitörések hogyan hatnak a szervezetünkre, de „egyes kutatások szerint hatással vannak a skizofréniában és depresszióban szenvedő páciensekre.” A napszél megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, és ez migrénhez is vezethet.

„Emellett egyéb műszeres mérési eredmények azt mutatják, hogy a homlok, a nyak és a vállak területén megváltozik az izmok feszülése, valamint módosulhat az észlelési- és koncentrációs képesség is.”

forrás:blikk.hu