2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
cs / 3°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-10-23 13:11:35

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

- A valódi nemzeti egység ösztönös, mindannyiunkban meglévő természetes igazságérzetből táplálkozik - fejtette ki hétfőn Makón Juhász Tünde megyei kormánymegbízott. Az 1956-os hősökre emlékezve a makóiak számos olyan helyszínen koszorúztak, mely köthető a 61 évvel ezelőtti eseményekhez. A rossz idő miatt a Forgatós Táncegyüttes nem a Csanád vezér téren, hanem a Hagymaházban adta elő a táncjátékát.

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Több helyszínen és több eseménnyel is megemlékeztek a makóiak hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól. Miután a városháza előtt ünnepélyes keretek között felvonták a nemzet és a város lobogóját, a nem messze lévő egykori kaszinó épületéhez mentek az emlékezők. Itt megkoszorúzták a Forradalmi Ifjúsági Szövetség márványtábláját. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató a szervezet egykori titkáráról, Endreffy Ivánról nem csupán röviden beszélt, hanem a fényképét is megmutatta a jelenlévőknek.

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Halmágyi Pál Endreffy Iván fotójával

A makóiak ezt követően átsétáltak az egykori rendőrség épületéhez. Ez azért fontos helyszíne az 61 esztendővel ezelőtti makói eseményeknek, mert az akkori pártvezetők ide akartak bemenekülni a forradalmárok elől. A parancsnok, Fazekas Lajos őrnagy ezt azonban nem engedte meg, sőt, az odaérkező tömegbe sem volt hajlandó belelövetni. Az emléktábláját többek között mai utódja, Palicz András ezredes, városi kapitány is megkoszorúzta.

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Palicz András ezredes a korábbi rendőrség épülete előtt

A következő helyszín a József Attila Gimnázium volt. Az iskola diákjai 1956-ban bátor tettre szánták el magukat, az utcára vonultak a szabadságért. Az ifjak közül Institoris Ildikó lett a történések ikonukus alakja. Az intézménytől nem messze lévő Kossuth-szobornál ő szavalta el a Nemzeti dalt. A neki és társainak emléket állító márványtáblánál Institoris Ildikó családja nevében a lánya, dr. Annau Mónika, az iskola részéről pedig Martinuszné Korom Gabriella megbízott intézményvezető és Papp Erős kilencedik osztályos diák helyezte el a tisztelet virágait.

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Martinuszné Korom Gabriella megbízott igazgató és Papp Erős diák

A Csanád vezér téren rendezték meg a városi megemlékezést, melyen közreműködött a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, valamint a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar. A hősök kopjafáját többek között Juhász Tünde megyei kormánymegbízott, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester is megkoszorúzta. Juhász Tünde beszédében többek között kitért arra, hogy a nemzeti egység ösztönös, mely az emberek igazságérzetéből és szabadságvágyából táplálkozik, s ennek egy részletét itt találja:

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Az eredeti program szerint a Forgatós Táncegyüttes a sportcsarnok előtt felállított szabadtéri színpadon adta volna elő a Piros a vér a pesti utcán című táncjátékát, de az időjárás közbeszólt, így a Hagymaházba költözették át a produkciót. Az ünnepségen a történelmi egyházak makói vezetői is felszólaltak, így Pálfai Zoltán római katolikus plébános, Biró István görögkatolikus parókus és Kotormán István református lelkész-igazgató, akinek a gondolatait itt találja:

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Az ösztönös nemzeti egység ünnepén - Galéria!

Egy részlet a Piros a vér a pesti utcán című táncjátékból

Munkatársunktól. K.