2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-07-13 13:06:26

Az ördög és az ostoba királyfi

Ördög, valamint nem éppen a jól vágó eszéről híres királyfi, de viking harcos is szerepel majd abban a jelenetben, melyet a makói múzeum bábtáborának a résztvevői pénteken mutatnak be. Csütörtökön már az utolsó simításokat végezték a díszleteken, illetve próbáltak a gyerekek a maguk készítette bábokkal.

Az ördög és az ostoba királyfi

A makói József Attila Múzeumban és Könyvtárban a nyáron is számos különféle tematikájú táborral várják a gyerekeket. - Ezen a héten a Bábtól a bábszínházig elnevezésű foglalkozásunkat szerveztük meg - nyilatkozta a helyszínen, vagyis a múzeum udvarán csütörtökön Oláh Nóra. A művésztanár, aki egyben az intézmény munkatársa is, Bertus Barcza Anikóval közösen vezette be a kis résztvevőket a bábkészítés, illetve azt követő bábjáték rejtelmeibe.

Az ördög és az ostoba királyfi

Gabnai Anna

A tábor elején a kisdiákok elkészítették a kedvenc mesehőseik figuráját, illetve azokat a díszleteket is, melyeket majd felhasználnak a nagy közös jelenetben. - Ezt a hetet úgy zárjuk, hogy pénteken megmutatjuk a szülőknek, testvéreknek, illetve az érdeklődőknek, hogyan is teltek itt a napok, ezt pedig mi mással is lehetne a legjobban szemléltetni, mint egy bábjátékkal - sorolta Oláh Nóra. Maga a bemutató igen sokszínű lesz, hiszen minden gyerek beletett valamit, így keverednek benne a mesehősök is. Ezt az érdekes egyveleget Oláh Nóra itt foglalja össze:

Az ördög és az ostoba királyfi

Az ördög és az ostoba királyfi

Gabnai Anna ősszel kezdi a harmadik osztályt a Szent István Egyházi Általános Iskolában. - Nagyon szeretek eljátszani meséket a bábokkal, ezért jöttem el a táborba - árulta el a 9 éves kislány. Anna egy nagymama és egy rabló figuráját készítette el. A kisdiáknak a kedvenc bábjátéka a Mazsola és Tádé, a rajzfilmek közül pedig Spongyabobot kedveli.

Az ördög és az ostoba királyfi

- Kiszabtam egy kisebb anyagdarabot, az ujjaimnak vágtam rá lyukakat, s végül a textílre rágumiztam a fejet - avatott be a bábkészítés részleteibe Ratkai Viola. A 9 esztendős kislány kedvenc bábhősét, Vitéz Jánost alkotta meg, illetve a legnagyobb ellenségét, Pokol Tüzét, vagyis egy gonosz ördögöt. - Az a jó Jánosban, hogy egy nagy palacsintasütővel mindig elveri a pokolból érkező gonoszokat, így megmenti a malmot és a falut is - mondta Viola.

Az ördög és az ostoba királyfi

Ratkai Viola

Munkatársunktól. K.