2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2017-05-04 16:55:19

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

A vidék felzárkóztatása, vagyis az okos falu fogalma, emellett a hazai gazdálkodók megbecsülése és a nyugdíj is szóba került csütörtökön Gőgös Zoltán makói utcafórumán. Az MSZP elnökhelyettese közel 25 érdeklődővel beszélgetett a régi városháza előtt.

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt országos elnökhelyettese, országyűlési képviselő csütörtökön Makóra látogatott. A politikus a régi városháza előtt tartott utcafórumán közel 25-en vettek részt. Köztük volt Buzás Péter korábbi polgármester és Török Miklós, a makói képviselő-testület DK-s tagja. Gőgös Zoltán tájékoztatást adott arról, a pártja hogyan képzeli el a magyar vidék jövőjét.

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

- Egy előzetes vidékfejlesztési koncepciót készítettünk a miniszterelnök-jelölti programunk keretében, ennek lényege, hogyan lehetne csökkenteni a hátrányosabb térségek lemaradását - kezdte Gőgös Zoltán. A szocialista elnökhelyettes kiemelte: többet várnak el a jelenlegi földhasználóktól a közösség érdekében. - Korábban már működött egy olyan modell, mely szerint a megtermelt javak nem kerültek ki a szűk közösségből, vagyis valamilyen módon visszaforgatták - sorolta a politikus.

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

- A mezőgazdaságból létrehozott javakat nem csupán a mezőgazdaság használná fel, hanem más ágazatok is, gondolok itt például beszállítói, ipari vagy energetikai tevékenységre - emelte ki Gőgös Zoltán. Ezt - a politkus elgondolása szerint - egy olyan ösztönzőrendszerrel lehetne megoldani, melybe részben bevonnák az uniós forrásokat, részben pedig az adott térségben keletkező szabad tőkét forgatnák vissza. - Magyarul ez annyit tesz, nem szeretnénk, ha a földből megtermelt hasznot elvinnék máshová - szögezte le Gőgös Zoltán.

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

- Magyarország akát több mint 20 millió ember élelmezésére is képes lenne, ezért nem engedhetjük meg, hogy éhező gyermekek, felnőttek legyenek a hazánkban - folytatta Gőgös Zoltán. A politikus szerint a legalacsonyabb fizetések, nyugdíjak a falvakban vannak, ezért a mostani minimálbér és nyugdíj nem elegendő arra, hogy megéljenek belőle az emberek. A kis lélekszámú települések esetében pedig az szerepel a választási programjában az MSZP-nek, hogy úgynevezett okos falvakat kell kialakítani. Itt arról beszélt Makón az elnökhelyettes, hogy a községek számára is elérhetővé kell tenni mindazt, ami egy városban megtalálható. Vagyis a megfelelő oktatást, egészségügyet, kulturális lehetőségeket, de még az internet elérhetőséget is megemlítette.

Az okos faluról is - az MSZP-s fórumon

Munkatársunktól. K.