2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-05-02 18:17:51

Az MVH átalakításával gyorsult a kifizetés

– Az elmúlt hét év kormányzása alatt egy intézménynél történt olyan súlyos visszaélés, amelynek rendőrségi, sőt vádemelési következménye lett, ez pedig a mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – jelentette ki keddi, a parlament plenáris ülésén képviselői interpellációra adott válaszában Lázár János.

 

 

Az MVH átalakításával gyorsult a kifizetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a szervezetnél a mások által le nem igényelt és fel nem vett földalapú támogatásokat a vidékfejlesztési hivatal munkatársainak szervezésében, helyzetükkel visszaélve, több bűncselekményt elkövetve végül a jogosult gazdák helyett mások vettek fel.

Az MVH engedélyezett létszáma 1784 volt, az átvétel időpontjában 104 státusz volt betöltetlen. Az üres álláshelyek megszüntetésre kerültek, a Magyar Államkincstárhoz 671 ember került, a megyei vidékfejlesztési hivatalok pedig a megyei kormányhivatalokba integrálódtak, amely 1113 főt jelent. Közülük 61 dolgozó jogviszonya szűnt meg közös megegyezéssel – ez Baranya megyében hat, Pest megyében két főt jelentett -, amelyet Lázár János úgy értékelt, hogy ez a létszám nem befolyásolta jelentősen a szervezet működését, de azt viszont eredményezhette, hogy bizonyos „barátok” kikerültek a rendszerből.

– A kifizetéseket felgyorsította az MVH átalakítása – szögezte le a miniszter, 2016. november 1. és december 31. között 223 milliárd forint kifizetésére került sor, míg az idén, április 26-ig 338 milliárdot fizettek ki, és a következő hetekben további 18 milliárdot fizetnek ki, így az első félév mérlege 356 milliárd, míg a 2016-os évben 377 milliárd volt. Másrészt 129 ezer területalapú támogatásból 128 ezer már kifizetésre kerül, amely kilencven százalékos kifizetési arány jelent.

Lázár János hozzátette: az állami apparátus azért dolgozik, hogy a támogatások mielőbb kifizetésre kerüljenek az unió feltételrendszerének megfelelően, amely az előlegekhez való hozzájutást megnehezíti.

Az MVH átalakításával gyorsult a kifizetés

Paks bővítésének semmilyen pénzügyi akadálya nincs

Az elmúlt hét évben a Fidesz és a KDNP kormánya tette a legtöbbet a rendszerváltás óta Magyarország függetlenségéért - jelentette ki Lázár János interpellációra reagálva, hozzátéve, hogy ezt a célt tartották szem előtt a paksi bővítés során folytatott tárgyalások során is. Energetikai értelemben a függetlenség azt jelenti, hogy ne kelljen energiát importálnia az országnak, a lefektetett célok szerint az áramszükséglet felét atomenergiával leszünk képes előállítani, míg a szükségletek másik felének forrása lehet a zöld energia.

A paksi bővítés finanszírozásának alapja a harmincéves hitelkeret, azonban az ország szuverenitásának megőrzéséhez lényeges, hogy előtörlesztésre a teljes futamidő alatt van lehetőség.  Április 28-án, április 30-i hatállyal az orosz hitelkeret megnyílt, a beruházás pénzügyi megvalósulásának semmilyen pénzügyi akadálya nincs – szögezte le Lázár János.

A miniszter hozzátette: a szerződés megkötése óta már jelentősen módosultak – Magyarország javára - a pénzügyi feltételek már a szerződés megkötése óta, ezért a kormány megvizsgálta, hogy más forrásból hogyan tudná a beruházást fedezni. Elsőként a költségvetésből történő, önálló finanszírozást, másrészt a lehívott orosz hitelt hatvan napon belül hazai hitelre cserélni, vagy tenni ezt egy kedvezőbb kamatozású, nemzetközi konzorcium által biztosított hitelre.

Egy azonban biztos, most nem áll rendelkezésre olyan lehetőség, hogy Magyarország harminc évre ekkora összeget ilyen feltételekkel fel tudjon venni, ezért az Államadósságkezelő Központ időről időre felülvizsgálja az adódó lehetőségeket.

Az MVH átalakításával gyorsult a kifizetés

Csak a kísérő nélkül érkezett kiskorúak ellátását biztostjuk

Ma Magyarország területén egyetlen bevándorló sem tartózkodik, Európában alig van ország, ahol ilyen kevés bevándorló van – fogalmazott azonnali kérdésre adott válaszában a miniszter. A korábban érkezettek közül néhányszázan vannak már csak hazánkban, akiket a rendőrség még nem vitt vissza a kijelölt tranzitzónába. Lázár János emlékeztetett: 2015 óta a migrációval érintett határszakaszokat teljesen lezárták, a zónát nyolcezer rendőr és katona vigyázza, kétsoros kerítést építettek fel, és ezek összege eléri a 250 milliárd forintot. A határ hermetikusan zárásra került, és az illegálisan érkezőket a számukra kialakított tranzitzónákba kísérik, maradásra kényszerítik.

Mindezek mellett az unióban a Fideszt és a KDNP-t ki akarják zárni az Európai Néppártból és folyamatosan megkérdőjelezik, hogy Magyarország hogyan tartja meg az európai értékeket. És ezen túl mellett vannak, akik hibás lépésnek tartják, hogy a létszámában harminc-negyven, kísérő nélkül érkezett, DNS-vizsgálattal ellenőrzött kiskorú befogadását vállalja a magyar kormány. Lázár János rámutatott: egy olyan országban, ahol a lakosság egytizede halmozottan hátrányos helyzetű és az ő gondjaikat kezeljük, néhány tíz kísérő nélküli fiatalkorú számára menedéket és mentelmet biztosíthat az ország. A miniszter szerint ez minden keresztény és keretyén ember kötelessége.

Az országban Körmend és Kiskunhalas kivételével, ahol még él néhány menekült, nincs már hely, ahol a bevándoroltakkal való együttélés problémát jelenthetne – tette hozzá a tárcavezető, emlékeztetve, hogy tavaly az egykori fóti gyermekvárosban szállásolták el a kísérő nélkül érkezett kiskorúakat, összesen 37 esetben volt szükség az ő ellátásukra.

 

Arnay