2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2018-01-10 13:38:43

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni- fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi ipari park fejlesztésével kapcsolatos sajtótájékoztatón szerdán, amin Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester is részt vett.

A hódmezővásárhelyi ipari park területén 117 vállalkozás több mint 3500 főt foglalkoztat. Ez éves szinten 1.7 milliárd forint helyi adót jelent a város önkormányzatának. 2014-óta 12 ezer négyzetméternyi új csarnok és raktár épült a területen, aminek a bővítése és fejlesztése kiemelten fontos feladat Hódmezővásárhely és Magyarország kormánya számára. Azonban a szakképzett munkaerő hiánya az országban és Európában is az évtized egyik kulcskérdése lehet. A témában Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, valamint Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester tartott sajtótájékoztatót szerdán.

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni

Lázár János kiemelte: Magyarország számára nem csak a munkahelyek teremtése, hanem a szakképzett munkavállalók léte is rendkívül fontos.
"Az ország számára az jelenti a következő évtizedben a legfontosabb kihívást, hogy megfelelően képzett munkavállalók álljanak a munkaadók rendelkezésére. A hiányuk jelenti a legnagyobb problémát, ezért a jövőben a szakképzésbe akarunk a legtöbbet invesztálni Hódmezővásárhelyen és mind a 23 megyei jogú városban. Ez jelenti a magyar gazdaság számára a legfontosabb versenyképességi kihívást és legnagyobb versenyelőnyt is." - emelte ki az országgyűlési képviselő.

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: Hódmezővásárhely az összes szakképzési intézményt, gimnáziumot, iskolát felújítja, ezzel biztosítva a minőségi tanulás lehetőségét az itteni és a környékbeli tanulók számára. A kormány az ehhez hasonló projekteket nem csak itt, hanem egy 3500 milliárdos programmal 23 megyei jogú városban támogatja.
"Teljesen világos az, hogy a következő években Európában és Magyarországon is az emberbe fogunk a legtöbbet invesztálni, ezért nagyon fontosnak tartom a vállalkozások támogatását. Részben, hogy többet tudjanak fizetni, részben, hogy a szakképzett munkaerő számára a gyakorlati képzést lehetővé tudják tenni." - mondta Lázár János

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a környék rendelkezik a legnagyobb munkaerő-tartalékkal:
"Úgy gondoljuk, hogy a gazdaság számára ez a régió komoly tartalékot jelent. Érdemes itt vállalkozni, hiszen itt még van szabad munkaerő és olyan az iskolai struktúra, ami lehetővé  teszi a vállalkozások számára a szakképzett munkaerő alkalmazását. Ez nagyon fontos szempont. Éppen ezért Hódmezővásárhelynek és Szegednek szakképzés vagy műszaki képzés területén centrum funkciót kell betöltenie." - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester elmondta, hogy a vásárhelyi szakképzési intézmények fejlesztésére és korszerűsítésére kiemelt figyelmet szentel a város, ugyanis önerőből, már két szakképzési intézményt is felújítottak.

Az emberekbe kell a legtöbbet invesztálni

"A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum több pályázatot is benyújtott, így 2014 óta, több mint 900 millió forintot nyert különböző képzés-, eszköz- és infrastruktúrafejlesztésekre. Még idén elkezdődik a Kalmár Zsigmond, az Eötvös és a Cseresnyés kollégium teljes felújítása, így minden feltétel meglesz Hódmezővásárhelyen, hogy magas szinten, jól képzett szakembereket tudjanak biztosítani." - mondta Hegedűs Zoltán.

Lázár János kiemelte: 2010 decemberében 2.938 álláskereső volt Hódmezővásárhelyen, ez a szám  2017 decemberére  617 főre esett, ami 79 százalékos csökkenést jelent. Jelenleg 2 százalékon áll a munkanélküliség a városban. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma is folyamatosan csökkent, ami jól mutatja, hogy a hódmezővásárhelyi cégek és vállalkozások teremtettek mintegy 2.300 munkahelyet.

n.j.