2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2017-09-20 18:27:55

Az édességek mesterei

Megkezdődött a gyakorlati oktatás a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cukrász mesterképzésén. A marcipán és karamell díszek, valamint a bonbonok világának kulisszái mögé szerdán tekinthettek be a sajtó munkatársai, a Fekete Sasban működő tankonyhában.

Az édességek mesterei

Buzgón dolgoztak már a karamell díszeken a tankonyhába az oktató és a tanulók amikor beléptünk a tankonyhába. Édes karamell illata terjengett a levegőbe, amin éppen magas hőfokon dolgoztak annak érdekében, hogy a nyúlós kék és piros nyersanyag csodálatos dísszé alakuljon.

Az édességek mesterei

Benczur Sándor, már öt éve foglalkozik a szakmával, ami alapfeltétele is annak, hogy részt vehessen a mesterképzésen. Elmondta, hogy a cukrászdájukban több mestercukrász is van, és szeretné ő is tovább képezni magát. Hozzátette, hogy sok új dolgot tanult, főleg a csokoládéval való munka terén.

Az édességek mesterei

A csapat tegnap, bonbonokat készített. Teás, kávés, málnás, és pillecukros is volt a sajtó által is kóstolható kínálatban. A csoki különlegességek nem csak szépek voltak, hanem finomak is. Nem véletlen, hiszen a szakma mesterei lesznek azok, akik ezt a képzést elvégzik.

Az édességek mesterei

Az édességek mesterei

A mester fokozat nem csak presztízs értékkel bír. Tanulni mindig lehet újat minden szakmában, és ajánlott is. A cukrászat esetében ezt a mesterképzésen lehet megtenni. Innen tovább, már azok az újdonságok vannak, amiket az internetről lehet le lesni, vagy amit a szakember maga alkot meg, talál ki.

Az édességek mesterei

Az édességek mesterei

Szőke Zoltán, a cukrász mestervizsga bizottság elnöke elmondta, egy mesterképzésen, már nincsenek szakmai meglepetések a résztvevő cukrászok számára.

Az édességek mesterei

A mestervizsgára felkészítő képzés időtartama 180 óra, amely 140 óra pedagógiai, vállalkozás ismereti és szakmai elmélet mellett 40 óra szakmai gyakorlatból áll.  Az elméleti oktatások márciusban kezdődtek, ahol pedagógiai és vállalkozási ismeretekkel foglalkoztak a mesternek tanulók.

Az édességek mesterei

A gyakorlati képzések szeptemberben kezdődtek, október közepén pedig már a vizsgák következnek. A tanulók, november első hetében, ünnepélyes keretek között vehetik majd át munkájuk gyümölcsét, ugyanis a tervek szerint ekkor lesz a mesterlevél átadó ünnepség.

Az édességek mesterei

Az elkészült karamelldíszről a képeket köszönjük Albert Ferencnek.

Az édességek mesterei

Az édességek mesterei

n.j.