2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-01-12 11:06:18

Áttörés a doni harcok megítélésében

Dr. Koralovszki Tamás jogi szemmel figyeli a történelem fontosabb pillanatait, s így dolgozta fel a II. világháborús doni áttörést is. A makói születésű jogász - aki magát kocatörténésznek titulálja - Hova tűnt a sok virág címmel tartott rendhagyó történelem órát pénteken a Maros-parti város múzeumában.

Áttörés a doni harcok megítélésében

Sokan sokféleképpen értelmezik, magyarázzák a II. világháború eseményeit, s azon belül hazánk szerepét. Az egyik ilyen sarkallatos kérdés például a 2. magyar hadsereg frontra kerülése, a doni harcokban betöltött szerepe. De ide tartozik például Jány Gusztáv parancsok megítélése, illetve az 1947-es népbírósági pere is. Aki pénteken eljött a makói József Attila Múzeumba, s részt vett egy rendhagyó történelem órán, az egy kicsit jobban képbe került ezekkel az eseményekkel kapcsolatban.

Áttörés a doni harcok megítélésében

A harcokban elhunyt magyar katonák emlékére

Dr. Koralovszki Tamás avatta be a jelenlévőket a részletekbe. - Jogász a végzettségem, de nagyon szeretem a történelmet, kocatörténésznek tartom magam, ezért inkább jogi szemmel dolgozom fel a különböző korok témáit - nyilatkozta még az előadás előtt a makói származású jogász. Régi filmhíradókat levetítve, illetve egykori koncepciós perek dokumentumait körbeadva ismertette meg a hallgatóságát a magyar történelem ezen szeletével. Dr. Koralovszki Tamást hallja:

Áttörés a doni harcok megítélésében

Áttörés a doni harcok megítélésében

Több makói oktatási intézményből érkeztek diákok, így a Návay Lajos Szakgimánizumból is. A keri egyik tizenkettedikese, Gera Ákos elsősorban a képzőművészetet kedveli, de azért a történelmet is szereti. - Egyik kedvenc korom pont a II. világháború, talán azért is, mert annyira nem távoli esemény - sorolta Ákos. Nagyon jó ötletnek tartja, hogy a tanórákon túl ilyen előadásokat is szerveznek nekik, mert így könnyebben megérthetőek ezek a nem egyszerű dolgok. Gera Ákos ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Áttörés a doni harcok megítélésében

Áttörés a doni harcok megítélésében

Annak ellenére, hogy rendhagyó történelem óra volt pénteken a múzeumban, a tanulókon kívül sok felnőtt is eljött rá. Így volt ezzel Sarkadi Ernő is. - Számomra nagyon fontos, hogy megemlékezzünk erről a katasztrófáról, s úgy vélem, ez korábban hiányzott Makóról, a megye számos településén foglalkoznak ezzel, valahogy ez nálunk eddig elmaradt - vélekedett az idős férfi. Ernő bácsi édesapja is számos ütközetben részt vett, ezért állt a lánya és unokája mellé, akik civilként elkezdték rendbe tenni a város katonasírjait. Erről részletesen is beszél Sarkadi Ernő:

Áttörés a doni harcok megítélésében

Áttörés a doni harcok megítélésében

Dr. Koralovszki Tamás

Munkatársunktól. K.