2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-12-06 17:02:49

Átalakulóban a Kossuth tér

A hódmezővásárhelyi Kossuth tér jelentős átalakuláson fog átesni az elkövetkezendő időszakban. Az alapjai már megvannak a tervek szerint 2018-ban elkészülő első világháborús emlékműnek.

Átalakulóban a Kossuth tér

A tavalyi évben döntött úgy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő javaslatára, hogy felállít egy I. világháborús emlékbizottságot. Eldöntötték azt is, hogy mind a 3000 hősi halottnak állítanak egy műalkotást, hogy ne csak a 2000-ben megjelent emlékkönyv őrizze emléküket. Az emlékmű megalkotására 2016-ben egy pályázatot írt ki a város, az országban élő művészek számára. A felhívásra 39 munka érkezett be, melyeket egy szakmai zsűri bírált el. A nyertes Szilágyi Balázs, szombathelyi építész pályaműve lett.

Átalakulóban a Kossuth tér

A Városháza előtt található emlékműtől, a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjában lesznek elhelyezve a hősi halottak nevei. A neveket koracél lemezbe lézerrel vágják bele, melyeket a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei fognak elválasztani. Annak érdekében, hogy éjszaka is láthatóak legyenek a nevek, alulról, egy medencéből, ledekkel világítják majd meg a koracél lemezeket. Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

Átalakulóban a Kossuth tér

A burkolólapokat már felszedték, és az emlékmű alapjait már elkezdték csinálni. A területet kordon veszi körbe, ami az első világháborús lovas szobortól benyúlik jó mélyen a térre is. A tervek szerint 2018. március 14-én avatják fel Hódmezővásárhely kibővített I. világháborús emlékhelyét.

Átalakulóban a Kossuth tér

ÉR.