2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Rádió 7 hírei
Megyeri József | 2016-08-18 16:47:35

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

197 állami kitüntetést adott át Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, augusztus 20 alkalmából Budapesten. A Pesti Vigadóban Árva László, a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója és Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója is díjat kapott.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

A díjátadót az államalapítás és Szent István királyunk emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20 alkalmából rendezték meg.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy nem csupán a Magyar Érdemrend díjazottjaihoz szólhatok, hanem azokhoz is, akik az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai elismerésének kitüntetettjei – mondta köszöntőbeszédében Lázár János. A miniszter hozzátette, mint minden törekvő nép, így a magyarok is azt akarják, hogy a világ a legjobbjainkon keresztül ismerjen meg bennünket. Azt, hogy egy-egy terület legkiválóbb személyiségeiben ismerjünk önmagunkra: velük azonosítsuk, általuk határozzuk meg a magyarságunkat. Ezért a taps az olimpián, vagy a nemzeti ünnepen adományozott kitüntetés egyaránt a háláról szól, a nemzet köszönetéről. Részben az objektív teljesítményért, a mögötte lévő munkáért és áldozatért, amely általános elismerést vált ki az emberekből. Részben pedig azért, mert tudjuk, hogy a legkiválóbb honfitársaink egyedi teljesítménye végül közösségi élménnyé válik.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

-A nemzeti büszkeség forrása nemcsak egy-egy feltűnő csúcsteljesítmény, hanem a hétköznapok gyakran semmiféle feltűnést nem keltő, csöndes kiválósága is. A mai díjazottak köre szélesebb, mint máskor. Itt vannak azok is, akik évtizedek óta, nap, mint nap ugyancsak kivételes teljesítményt nyújtanak. Ám ezt olyan területen teszik, amely a nagyközönség figyelmére, vagy megértésére csak korlátozottan tarthat számot. Bár a tevékenységük nekik is sokak életére van hatással és egy egész nemzetet gazdagít, közvetlenül mégis csak kevesen ismerik, ismerhetik azokat a kiváló mérnököket, tudósokat, pedagógusokat, levéltárosokat, könyvtári, vagy múzeumi szakembereket, népművelőket, akiknek ugyancsak jár az elismerés és a köszönet – fejtette ki a politikus.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

Összesen 197 személyt tüntettek ki. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 31-en, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét 43-an, a Magyar Arany Érdemkeresztet 48-an, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet 29-en, a Magyar Bronz Érdemkeresztet 19-en vehették át. A Népművészet Ifjú Mestere-díjjal hét, Bessenyei György-díjjal öt, Szinnyei József-díjjal négy, Móra Ferenc-díjjal három, Pauler-Gyula-díjjal két, József Attila- és Liszt Ferenc-díjjal egy-egy művészt ismertek el.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

A vásárhelyi Árva László Magyar Arany Érdemkeresztben részesült. A Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója 1987 óta tanít és 1995-ben került az intézmény élére. – Nagyon örültem, amikor értesültem arról, hogy kitüntetnek. Ez visszaigazolást ad, hogy van értelme a tevékenységemnek – mondta portálunknak Árva László. Véleménye szerint azonban a díj nem egyedül az ő érdeme, hanem hálával tartozik érte többek között a családjának, a városvezetésnek, a munkatársainak, valamint az egykori tanárainak is.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

- Nagyon meghatódtam, mert egyáltalán nem számítottam az elismerésre – nyilatkozott a kakasszéki származású Kovács Gábor, aki a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át Lázár Jánostól. A Bankár Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója büszke arra, hogy egyike azoknak, akiket kitüntettek a nemzeti ünnep alkalmából. – 2004-ben nyitottuk meg a KOGART Galériát, amivel teljesen egyértelművé vált, hogy milyen értékeket képviselünk hazánkban és a határon kívül – tette hozzá Kovács Gábor, aki a jövőt leginkább Kakasszék fejlesztésének szenteli.

Árva Lászlót és Kovács Gábort is kitüntették

Megyeri József