2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Zenei hírek
Égető Réka | 2016-12-09 14:24:13

Apró hangdarabokból összeálló zenei élmény

A hódmezővásárhelyi Református Ótemplomban először rögzítettek zenei művet. A produkció és a felvétel körülményei is rendkívüliek voltak. Az eredményt immár hanghordozón is magunkkal vihetjük, vagy akár a fa alá is tehetjük.

Az eseménynek több apropója is volt. Egyrészt 1896-ban, 120 évvel ezelőtt épült az Ótemplom orgonája. Másrészt jövőre lesz 500 éves a reformáció. Az ünneplés már tavasz óta zajlik a templomban, rengeteg programmal kedveskednek az érdeklődőknek, legutóbb például Rákász Gergely játszott koncertorgonáján, de volt színházi produkció is a templomban.

Apró hangdarabokból összeálló zenei élmény

„Tavaly karácsonykor álmodtam meg a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar koncertjén, hogy milyen jó lenne egy cd-t rögzíteni. Akkor egy gyűjtést indítottunk: a gyülekezet több mint 1 millió forintot adott össze, amelyet ezúton is köszönök nekik. Ebből hangoltuk, intonáltuk az orgonát. 10 napig 3 ember dolgozott azon, hogy tökéletes legyen a hangzás az október 5-i koncertre, amelyet követően másnap speciális körülmények között rögzítettük a jelen hanghordozó anyagát.” – mesélte Bán Csaba református lelkész.

Az orgona megszólaltatására Karasszon Dezső művészt kérték fel, aki mártélyi gyökerekkel rendelkezik. Ő és fia, Karasszon Dénes (gordonka) zenéltek a koncerten, illetve a felvételen is.

A művészek hangmérnökkel együtt érkeztek, de végig jelenvoltak az orgonajavítók is, ha bármi probléma felmerülne. Másfél-két napon keresztül zajlott a rögzítés. Tíz másodperces blokkokban vették fel az egész hangzóanyagot: egyszerre ennyit játszottak csupán a művészek, így állt össze a pici mozaikokból a cd teljes egésze, amelyen találhatóak szerzemények Bach-tól, Böhm-től, Sweelinck-től, Mendelssohn és Bartholdy kettősétől, illetve Fauré-tól és Gárdonyi Zoltántól.

Apró hangdarabokból összeálló zenei élmény

Aki szereti az orgonamuzsikát, az Ótemplomban megvásárolhatja a friss, alig egy hetes felvételt. Ha pozitív fogadtatásra talál ez a mostani, akkor a jövőben még terveznek legalább két rögzítést, az egyiket a Helyőrségi Zenekarral – tájékoztatott Bán Csaba.

Az adventi készülődésben pedig további programok találhatóak az Ótemplom kínálatában. December 10-én, szombaton 17 órától például Malek Andrea ad ünnepi koncertet.

ÉR.