2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Fazekas Gábor | 2017-05-23 09:00:05

Apák, grill serpenyők és Agatha Christie

Napjainkban már nem szükséges feltétlenül a szabadban, füstfátyollal körbelengve, időjáráshoz igazodva elkészítenünk kívánt csemegéinket, hiszen a grill serpenyő használatával mindezen tényezők leapadnak, vagy teljesen kiiktadódnak az ételkészítés programjából.

A főzés és sütés technikájával elkészített ételek nagyban függtek egy adott kor edény-fejlettségi színvonalától, illetve a technológia gasztronómiára is kiható újításaitól.

Az életmód, a hétköznapok ritmikája, az egyén életstílusa, a köré épülő elvárásoknak való megfelelés, a teendők, az ellátandó feladatok egész sora ugyancsak befolyással van a mindenkori ember életére.

Apák, grill serpenyők és Agatha Christie

Ételkészítés. Grill serpenyő. Hangulat.

A bölcs krimiírónő: Agatha Christie lebilincselő regényeinek írása közben akarva-akaratlanul nagy bölcsességek egész garmadáját hagyatékozta az utókorra. Ezek között, a ma már citátumként kezelt gondolata is elterjedt, melyben kimondja: „A felfújtakon és süteményeken mindig meglátszik, ha a szakácsnő lelkiállapotával baj van.”

A fent idézett elgondolás kapcsán első nekifutásként kimutathatóak a következő aspektusok: az ételkészítés- akár grill serpenyővel, akár a nélkül- folyamata a női „elvégzendők” lajstromára kéredzkedik; utalás történt arra nézve, hogy a főzés nem csupán fizikai-, hanem lelki állapot is; illetve az elkészült étek remekül (habár ezzel a nézettel sokan vitába szállnának) mediálja az „asszonyszakács” és süteménye létrehozása közötti szoros köteléket.

A „gyorskor” gasztronómiai foganatai

Főzés, illetve az ehhez szükséges anyagok, eszközök beszerzése, a vásárlás beiktatása előtt főkörben emeljük ki a következő elvárásokat: az eszköz legyen pénztárcakímélő, hatékony, praktikus, elegáns, könnyen kezelhető, egyszerűen tisztítható és kényelmesen karbantartható.

A gyorskor embere, azaz a XXI. századi ember, nem művésze a lassúságnak, hiszen maga a korritmus nem enged ennek megvalósítására elég teret, az időről nem is beszélve.

A grill serpenyő kortárs innovációként tartható számon, mellyel bárki, mindenféle mélyrehatófőzés-sütés tanulmányozás nélkül étvágygerjesztő falatokat képes az asztalra tenni, az azt körbeülők legnagyobb örömére.

A fenti Agatha Christie-idézet kapcsán a szakácsra, mint nőre, ennek keretén belül nagy valószínűséggel a nőre, mint anyára, a ház tűzhelyének, melegének őrzőjére, a tipikus és felnőttként is temérdek nosztalgiát előhívő „anya főztjére” gondolhatunk.

Ám vegyük példaképpen a modern grill serpenyő példáját. Mit tesz lehetővé? Milyen új változásokat idézhet elő egy hagyományos serpenyőhöz, illetve grillsütőhöz képest?

Azt a tényt figyelembe véve, hogy a jelenbeli asszonyok, nők, anyák férjeikhez, fivéreikhez, apjukhoz hasonlóan ugyancsak munkába állnak, ezzel párhuzamosan pedig a tradicionális „tűzhely-nézetek” is átformálódnak. A szakácsfogalom, pedig nem feltétlenül női vonatkozású témaként tör fel (gondoljunk például Gordon Ramsey, Anthony Bourdain, vagy akár Hugh Fearnley esetére), ám nem függetlenítette magát a nőkkel való relációját illetően sem (lásd Nigella Lawson, Léa Linster, Carme Ruscadella).

Apák, férjek és családi étkek

Egy serény, segítőkész édesapa és férj, egy lehajtható fogantyújú, öntöttvas, több funkciós, energiatakarékos, tapadásgátló bevonattal felvértezett grill serpenyő társaságában, néhány szelet hússal és pár zöldséggel, egy kellemes, inspiráló zenével a háttérben, no meg (képtelenség kihagyni a felsorolásból) egy pohár finom, ízlelőbimbő-kényeztető borral csodákat képes művelni a konyhában. Nem is szükséges szakácskönyv-használat, elég, ha a főzés során a kreativitására hagyatkozik és akár egyéni gasztronómiai világát is megkreálhatja.