2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-07 13:11:23

Amikor barátságos is lehet a fizika

A matematika, a kémia, a biológia és a fizika nem azok a tantárgyak, melyeket a diákok a legjobban kedvelik. Sőt, sokan nem is értik, mert igen bonyolult. A makói múzeumban ezen próbálnak meg segíteni egészen október 23-ig, ugyanis Barátságos fizika címmel interaktív kiállítás nyílt csütörtökön az intézményben.

Amikor barátságos is lehet a fizika

E sorok írójának sem tartozott a kedvencei közé sem az általános iskolában, sem a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban a fizika. Ezzel még nagyon sok diák így van, hiszen a tanórákon ritka az, mikor egy kicsit látványosan sikerül az alapismereteket átadni nekik. Ezért számít igen jó ötletnek az, hogy a fiatalok számára érthetőbbé, sőt, kézzel foghatóbbá tegyék ezt a reál tárgyat. A makói József Attila Múzeumban erre tettek kísérletet, mikor csütörtökön megnyitották a Barátságos fizika című tárlatot.

Amikor barátságos is lehet a fizika

A tárlatot Martinuszné Korom Gabriella, a József Attila Gimnázium megbízott igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. - Nagyon nehéz tanítani a természettudományi tárgyakat, hiszen a modern részeik nagyon messze kerültek a hétköznapi alapoktól - vélekedett a matematika-fizika szakos tanárnő. Ezért id üdvözölte azt az ötletet, hogy közel 45 egyszerű kísérlettel játékossá tették a múzeumban a fizikát. Martinuszné Korom Gabriellát hallják:

Amikor barátságos is lehet a fizika

Amikor barátságos is lehet a fizika

A mosolygós jedi lovag, aki kezében szépen világít a fénykard... Na jó, csak egy kísérlet a neoncsővel!

- Bevallom, nekem se ment könnyen az iskolában a fizika, de azért próbálkoztam az elsajátításával - vette át a szót mosolyogva Szikszai Zsuzsanna. A múzeum igazgatója hozzátette: az október 23-ai zárásig nem csupán osztályokat, hanem családokat is várnak, hiszen a gyerekek mellett a felnőtteknek is érdemes kipróbálni azt, amit egykoron az iskolapadban ülve hallottak a fénytanról vagy a tömegvonzásról és társaikról. Szikszai Zsuzsanna ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Amikor barátságos is lehet a fizika

Amikor barátságos is lehet a fizika

László Levente jövőre fejezi be az általános iskola tanulmányait a Bartókban. - A fizikával megvagyok, vannak benne nehéz részek, ilyen például a fénytan, amit próbálok megérteni, de az erő, illetve az erőkar lényege már sokkal könnyebben megy a számomra - árulta el a diák. Levente szerint ez a kiállítás tökéletes volt arra, hogy amit a tankönyvekben olvasott, azt most itt ki is próbálhatta. A József Attila Gimnáziumban szeretne László Levente továbbtanulni, de a humán szakon.

Amikor barátságos is lehet a fizika

Munkatársunktól. K.