2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
cs / 3°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-07 17:43:28

Akik körbesétáltak 1956-ot

A Szirbik Miklós Egyesület tagjainak a számára a legfontosabb, hogy minél szélesebb körben megismertessék Makó múltját. Ennek érdekében még olyan körsétákat is szerveznek, melyek során országos események helyi történéseinek helyszínét mutatják be. Így volt ez kedden is, amikor a Szikszai iskola végzőseivel járták körbe Makó 1956-os állomásait.

Akik körbesétáltak 1956-ot

Kedden az egykori makói rendőrkapitányság épülete előtt várták a Szirbik Miklós Egyesület tagjai a Szikszai György Református Általános Iskola végzőseit. Ennek oka, hogy a diákoknak egy rendhagyó történelem óra keretében mutatták meg azokat a helyszíneket, melyek valamilyen módon köthetőek az 1956-os forradalom és szabadságharchoz.

Akik körbesétáltak 1956-ot

- A körséta során nem a 61 esztendővel ezelőtti forradalom történetét mondtuk el nekik, hanem többek között azt, miért került ki Fazekas Lajos rendőrkapitány, illetve Institóris Ildikó nevét viselő emléktábla a volt rendőrség, illetve a gimnázium falára - nyilatkozta Forgó Géza. Az egyesület elnöke kiemelte: a város rendőrkapitánya nem volt hajlandó a tömegbe lövetni, a fiatal gimnazista, Ildikó pedig a Kossuth-szobornál elszavalta a nemzeti dalt. A szirbikesek immáron második esztendeje szerveznek ilyen jellegű körsétákat. Mindig más osztályokat hívnak el, illetve mindig más és más ünnephez, évfordulóhoz kötik azt.

Akik körbesétáltak 1956-ot

Az egyes állomásoknál Zeitler Ádám történész röviden ismertette, miért fontos helyszín, ahol éppen állnak. - Az általános és középiskolákban a tanulóknak történelem órákon részletesen beszélnek 1956 országos eseményeiről, de a helyi történések nem szerepelnek a tankönyvek oldalain - tudtuk meg a történésztől. Ezekkel a sétákkal - mondhatni - ezt az űrt szeretnék kitölteni, vagyis a fiatalok Makón jártukban-keltükben tudják, mi mellett is haladtak el éppen.

Akik körbesétáltak 1956-ot

A 14 esztendős Juhász Tímea elmondta: már hallott Institóris Ildikóról, s azt is tudta róla, hogy a gimnazisták élén az utcára vonult a szabadságért. - Az iskolában ünnepséggel is megemlékezünk minden évben 1956 hőseiről - tette hozzá a Szikszai nyolcadikosa. Osztálytársa, Mezei Kármen is megerősítette a történészt, vagyis elárulta: főleg az országos történésekről olvas a könyvekben, ezért nagyon jó ötletnek tartja, hogy ilyen módon közelebbről is megismerheti, mi is történt 61 esztendeje Makón.

Akik körbesétáltak 1956-ot

Munkatársunktól. K.