2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
4°C
Felhős / 3°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Rádió 7 hírei
Czabarka János | 2017-07-17 20:23:45

Aki lelkével lát jól - el is mondja, miért

A Rádió7 Napraforgó című műsorának hétfői vendége Kurucsai Szabolcs és kutyája El-Visz voltak.Szabolcs az Árbóc Egyesület elnöke, amelynek célkitűzései között szerepelnek az úgynevezett „érzékenyítő tréningek”.

Aki lelkével lát jól - el is mondja, miért

Mi látássérültek gyakran találjuk magunkat abban a helyzetben, hogy valaki segíteni próbál nekünk, de nem tudja, hogyan tegye, – meséli Kurucsai Szabolcs- ez néha mulatságos helyzeteket eredményez, de előfordul az is, hogy kellemetlenné válik egy-egy ilyen találkozás.  Ezért is tartom fontosnak, hogy már óvodáskorban megismertethessem a gyerekekkel milyen a vak emberek élete.


Szabolcs 2009-ig sikeres vállalkozást folytatott. Dekorációs festéssel foglalkozott és bútorboltokat üzemeltetett. Majd váratlanul „legördült a függöny”… Retinaleválás miatt elveszítette látását.
A tragédiából fel tudott állni, majd úgy döntött, hogy másokon is segít, másoknak is bemutatja a vakok mindennapjait, jórészt saját költségén járva –elsősorban- az oktatási intézményeket.


Kurucsai Szabolcs tavaly talán éppen ennek okán az Év Embere lett a megyei napilap felhívására. Az Árbóc Egyesület elnökeként nem csak kisgyermekeknek, de általános- és középiskolásoknak is megmutatja, hogyan kell segíteni pl. a közlekedésben a látássérülteknek.

A látássérülteknek a bevásárlás sem egyszerű rutin:


Szerencsére ma már több vállalkozás és cég is felismerte, hogy milyen előnyökkel jár, ha Szabolcsot és El-Viszt felkérik egy érzékenyítő-tréning megtartására, ahol az alkalmazottak megtanulhatják, hogyan is kell hatékonyan segítségére sietni egy látássérült vagy mozgássérült ügyfélnek/vásárlónak.


El-Visz a négyéves labrador két éve van Szabolccsal.

Nem volt egyszerű az egymásra találás, hiszen előtte már két kutyát is kaptam, de valamiért nem éreztük úgy egymás gondolatait, mint Vele. Pedig ha valami, hát akkor ez a „munkakör” rendkívül felelősségteljes. - emlékezik vissza Szabolcs.


Ugyanakkor a látássérültek mintegy 1%-a rendelkezik kutyás segítséggel. Ennek legfőbb oka a rendkívül magas képzési költség, amely kutyánként 1-2 millió forintot jelent.


Kurucsai Szabolcs elmondta: az egyik legfontosabb dolog, amit a látóknak tudniuk kellene, hogy olyan kutyát, amelyen hám van és éppen közlekedik nem szabad simogatni, hiszen ez megzavarhatja munkája közben.


(CJ)