2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-12-22 11:35:40

Aki a lehető legtöbbet adta a szabadságért

Csütörtök délelőtt elhelyezték az emlékezés koszorúit Tóth Sándor sírjánál. Az 1989. december 22-én Aradon mártírhalált halt egykori taxisofőrre a hódmezővásárhelyi Katolikus temetőben emlékeztek.

Aki a lehető legtöbbet adta a szabadságért

Az 1989-es romániai forradalom a kelet-európai rendszerváltozások között a legvéresebb volt. A halálos áldozatok száma 1104 volt, akik közül legkevesebb 33 személy magyar nemzetiségű volt, köztük egy személy magyar állampolgár.

Magyarországon pillanatokon belül sok százezer forintos adomány gyűlt össze, amivel a temesváriakat próbálták segíteni. Az adományokból tartós élelmiszereket vásároltak, amik elszállítására Tóth Sándor, egykori vásárhelyi taxisofőr az elsők között vállalkozott. Sándor kísérője Ágoston Lajos volt.

Aki a lehető legtöbbet adta a szabadságért

Soha nem felejtem el, hogy én voltam, aki átöleltem őket. Lajos csak annyit mondott, hogy Péterkém! Reggel találkozunk. Lajos már csak a véres teherautót tudta hazahozni, Sándor pedig hősi halált halt azon a hídon, ami átvezet a Maroson és az Aradi Várhoz vezet. Segíteni ment, élelmiszert, gyógyszert, takarókat vitt a romániai forradalmároknak, és meghozta azt a legnagyobb áldozatot, amit egy ember meghozhat. Az életét adta a romániai szabadságért” – mondta el emlékező beszédében dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Aki a lehető legtöbbet adta a szabadságértdr. Kószó Péter

Tóth Sándor sírjára a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat, a család és Arad Város Önkormányzata nevében helyeztek el koszorúkat. Vásárhely hősi halottjára nem csak szülővárosában emlékeztek meg. Bognár Levente, Arad alpolgármestere megkoszorúzta Tóth Sándor aradi emlékhelyét.

Aki a lehető legtöbbet adta a szabadságért

Sz.Viktor