2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
v / -0°C
h / -0°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-03-11 15:38:07

Ahol minden van, mint a mesében

Mártélyon nem is kell a kakasokkal ébredni, ha az ember a piacra látogatna. A két éve üzemelő létesítmény egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egy igazi közösségi tér, ahol nem csak az árut, hanem a friss híreket is beszerezheti az ember.

Ahol minden van, mint a mesében

Szombat reggel 8 óra 30 perc. A mártélyi piactéren már kezdődik a nyüzsgölődés. Itt egy zöldséges, ott egy kis vegyi áru, szembe ruhahegyek, jobb kéz felől pedig egy kis plusz kalória csoki formájában, de ha valami csecsebecsére, esetleg egy gyönyörű festményre vágyik az ember, hát biz’ azt is megtalálja.

„Kis piac ez, de igyekszünk megtölteni.” – fogad Nagy Andrásné Gyöngyi, a Vendégváró Egyesület elnöke, a létesítmény üzemeltetője. Ugyan! Hisz jóból kicsit adnak, ezt pedig az árusok és a vevők részéről is bárki meg tudja erősíteni.

Takács László például Szegedről jár át. A szombat délelőttöket lehetőség szerint a mártélyi piacon tölti, tömérdek ajándéktárgy és illusztris festmények pihennek a pultján.

Ahol minden van, mint a mesében

„Ezeket itt talán kunszt eladni, de én már nem férek tőlük otthon. Külön házat és építhetnék csak festményeknek, annyi van otthon. Ezt a piacot a kiváló társaság miatt szeretem. Mindig itt vannak az ismerősök, jót beszélgetünk, ez igazából egy buli. Valamennyi haszon van rajta, de a jó társaság a lényeg. Na és sok mindent lehet kapni, nagyon jó a házi szalonna és a házi sajt.” – mondja László, akitől azt is megtudom, hogy néha az itteni társasággal a holtághoz is lejárnak bográcsozni és beszélgetni.

Közösségi tér. Ezt a szót használja Borsos József polgármester a helyi piac kapcsán és mondhatni ezt visszhangozzák a vevők és az árusok is.

Ahol minden van, mint a mesében

„A mártélyi piac teret ad egy olyan közösségi helynek, ami a falu életében azt gondolom fontos és meghatározó. Az emberek találkoznak, áruk cserélnek gazdát, az idősebbek közül pedig vannak, akik a hírekért járnak ide. Itt szerzik be a vidékről érkezőktől a tudnivalókat. Beszélgetnek, komáznak, az itt eltöltött félóra pedig könnyen egy, másfélre bővül.” – lebbenti le a leplet a hely varázsáról Borsos József.

A kezdet persze nem volt éppen gyaloggalopp. Mártélyon ugyanis korábban nem volt piac, a hely két évvel ezelőtt készült el, az akkori polgármesterasszony és a Vendégváró Egyesület közös erőfeszítéseinek köszönhetően. A mártélyiak viszont egyre inkább kezdik maguknak felfedezni az egyedi hangulatú „bevásárló központot”.

Ahol minden van, mint a mesében

„Az emberek korábban megszokták, hogy Mindszentre vagy Vásárhelyre mennek át a vásárba, mi azonban azon dolgozunk, hogy a helyi piacot is felfedezzék maguknak. Próbálunk árusokat csábítani ide, fontosnak tartjuk ilyen téren a bővülést, a jövőben esetleg kézműves vásárokat is szeretnék tartani.” – teszi hozzá a Vendégváró Egyesület elnöke.

Lopva oldalra pillanatok. Egy hatalmas guriga sajt, mellette kistálban kóstoló. A kezem önkéntelenül is abba az irányba indul, lecsap a finomságra, ami csakugyan ínycsiklandozó falat. Házi készítésű, amolyan kézműves sajt egy kis kreativitással és ugyancsak finom díszítéssel, tudom meg Kucsoráné Kobzi Évától. A sajt –de van még túró és tej is – a Kéktói Pusztán készül, Éva piacra csak Mártélyra jár az áruval.

Ahol minden van, mint a mesében

„Ez egy csodálatos hely, annak idején az üzemeltető hívott meg, mikor még megnyitották. Azóta mindig jövök. Családias a hangulat, jó a társaság, az eladókkal és a vevőkkel is nagyon jól megbarátkoztunk. Ráadásul én is itt vásárolok be, nem járok a vásárhelyi piacra. Jók a termékek a vegyi árusnál és jók a zöldséges árai és portékája.”

Ahol minden van, mint a mesében

Szóval a zöldséges. Ám legyen. Arra veszem az irányt. Répa, zöldhagyma, krumpli, alma, gomba. Nincs több ujjam, így a másikon folytatom a felhozatal számba vételét. Paprika, paradicsom, újabb hagymák, banán, karalábé és még nincs vége, csak megint elfogytak az ujjaim. Érdi Istvánnál minden van, ami a konyhára kelhet. A szegvári zöldséges piacolni csak ide jár és tudja miért? Ő is a társaságot és a családias hangulatot emeli ki.

Ismét körül nézek a takaros helyen és csak a polgármestert tudom idézni: „Mindenből van itt egy pici.” Ezt pedig kár is cáfolni.

Ahol minden van, mint a mesében

Tóth Ibolya, a Vendégváró Egyesület elnökhelyettese szerint is jók az elmúlt évek tapasztalatai. Persze egy kicsivel több árus és picivel több vevő is lehetne, de mindkét fél kezd hozzászokni, hogy már van Mártélyon piac és látogatást tesznek itt. Ha pedig az idő is javul, akkor még többen lehetnek.

Ahol minden van, mint a mesében

A piaci nap jelenállás szerint a szombati napok délelőttjére esik. Korábban több napon is hirdették nyitva tartást, most úgy tűnik ez a legnépszerűbb időpont. Igaz Nagy Andrásné hozzáteszi, hogy az árusok részéről igény van rá, akkor bármikor kitárulnak a kapuk és az üzemeltetők lehetőséget biztosítanak egy kis piacolásra.

szcs