2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Felhős / 1°C
k / -1°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-12-03 19:58:27

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Hosszú szünet után ismét tarthatnak istentiszteletet a magyarcsanádi refomátus templomban. A hívek társadalmi munkában ácsolták újra a padokat. Igaz, fűtés és villany még mindig nincs, így a vasárnapi első összejövetelen egy aggregátor biztosította a szükséges áramot.

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Évekkel ezelőtt a magyarcsanádi református gyülekezet hozzáfogott a templomuk felújításához. Az akkori pályázat csak részleges rendbetételhez biztosított anyagi fedezetet. - Itt van a szép 105 éves templomunk, de eddig üresen állt, mert nem volt berendezve, így nem tarthattunk benne istentiszteleteket - nyilatkozta Farkas Jánosné, a csanádi gyülekezet presbitere.

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Vasárnap azonban nagy öröm érte a híveket. Nem csupán azért, mert fellobbant az adventi koszorú első gyertyájának lángocskája, hanem újból élettel telt meg a templomuk. - Az összesen 229 férőhelyes padsorainkat a hívek átvitték a közeli parókiából, ahol tároltuk azokat, sajnos nagy többségük igen rossz állapotban volt, ezért fel kellett újítanunk - folytatta presbiter. Az egyházmegye is a csanádiak segítségére sietett, s 450 ezer forintot biztosított a számukra. - Maga az anyagköltség is több volt, mint 470 ezer forint, így a hiányzó részt összeadtuk, s a gyülekezett férfitagjai pedig táradalmi munkában összeácsolták a padokat - emelte ki Farkas Jánosné.

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Áram még nincs a csanádi református templomban, így egy aggregátor dolgozik az épület tövében

Advent első vasárnapján gyertya és frissen megmunkált fa illata töltötte be a magyarcsanádi református templomot. A boldog híveknek az sem szegte a kedvét, hogy fűtés hiányában nagykabátban kellett ülniük az új padokban. A fényről, illetve az orgonaszóról pedig egy aggregátor gondoskodott az épület tövében, mert áram sincs a templomban.

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Eddig a parókia imatermében tartották a gyülekezeti alkalmakat. - Kis közösség a miénk, de nagyon összetartó, látszik is az igyekezeten, hiszen a férfiak kalapácsot, fűrészt fogtak a cél érdekében, az asszonyok pedig festették a kész padokat, majd takarítottak - fejtette ki Farkas Jánosné. A presbitertől azt is megtudtuk, hogy összesen 37 magyarcsanádi református fizet egyházi adót, vagyis ekkora létszámú a gyülekezet. Egy-egy istentiszteletre 15-20-an jöttek el az imaterembe, de a helyiek reménykednek abban, hogy ezentúl legalább annyian lesznek, mint most vasárnap a templomban, amikor is több mint ötvenen foglaltak helyet a padsorokban. Igaz, hogy jó néhányan a szomszédos Apátfalváról, illetve Makóról is átjöttek erre az ünnepre.

Ahol aggregátor kell az orgonaszóhoz

Munkatársunktól. K.