2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-6°C
Tiszta / -8°C
k / -6°C
sze / -5°C
Agrár
Megyeri József | 2017-03-20 05:52:35

Agrárvonalon is elindultak a tárgyalások

Magyarország geopolitikailag érdekelt Bosznia-Hercegovina stabilitásában, ezért a magyar agrártárca szakpolitikai segítséggel támogatja Bosznia uniós csatlakozásához szükséges felkészülését – többek között erről is egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter MirkoŠarović-cel, Bosznia-Hercegovina külkereskedelmi és gazdasági miniszterével Budapesten – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

Amellett, hogy szakmai segítséget ígértünk Bosznia-Hercegovina hazánkban tárgyaló miniszterének, a két ország között komoly gazdasági, kereskedelmi lehetőségek körvonalazódnak - fogalmazott Fazekas Sándor a kétoldalú megbeszélést követően. Mint mondta, mindkét fél érdekelt egy közös mezőgazdasági munkacsoport mielőbbi felállításában, amelyben a munka minél előbb megindulhat. A közös munkacsoportban szoros szakmai eszmecsere kezdődhet az élelmiszerbiztonság, az állat-és növényegészségügy, az édesvízi halgazdálkodás területén, de erősíteni szükséges az állategészségügyi hatóságok közötti együttműködést is.

Agrárvonalon is elindultak a tárgyalások

A magyar agrártárca vezetője hangsúlyozta a magyar és bosznia-hercegovinai kutatóintézmények közötti információcsere fontosságát, a képzések vagy közös kutatások formájában történő kétoldalú együttműködést. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy közös cél a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása, valamint a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása olyan termesztési módokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre és a biodiverzitásra, így a bosnyák féllel való együttműködés kiemelkedő fontosságú a régió GMO-mentességének elérésében.

Fazekas Sándor Magyarország kiváló agrár és állatorvosi egyetemi oktatási intézményeit méltatva hangsúlyozta, hogy várjuk a bosnyák hallgatók jelentkezését a FAO ösztöndíjas program keretében, ezáltal is hozzájárulva agrárkapcsolataink elmélyítéséhez.

Agrárvonalon is elindultak a tárgyalások

Forrás: FM