2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-04-20 21:04:31

"A zene mindenre jó gyógyír"

Jubileumi hangversenyt adott Mucsiné Kiss Ildikó fuvolaművész - tanár csütörtökön este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, Hódmezővásárhelyen, amelyet a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola szervezett. A fuvolaművész 40 éve játszik a hangszeren, előadásában közre működtek egykori tanítványai is.

 

\

„Már gyerekkoromban észrevette édesanyám, hogy nagyon jó zenei adottságaim, képességeim  vannak. Nagyon érdekeltek a tévében a zenei műsorok, főként mikor nagy együttes, nagy zenekar játszott, és én egyszercsak oda ugrottam, amikor a fuvolásokat mutatták, azt mondtam édesanyámnak, hogy ilyen hangszeren szeretnék tanulni. Ezután beírattak az akkor még Állami Zeneiskolába” – mesélte a kezdetekkel kapcsolatban Mucsiné Kiss Ildikó.

\

A fuvolaművész – tanár számos élménnyel gazdagodott az elmúlt 40 során, országon belül és kívül is zenélt, fellépései közül kiemelte azokat, amelyek szobrász-festőművész barátainak kiállításain jöttek létre.

Arról, hogy mit nyújt számára a fuvolázás, így nyilatkozott:

\

Jubileumi hagversenyét áthatotta a baráti, szeretetteljes légkör. Az est moderátora, Bereczki Marianna, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, gyermekkora óta ismeri a fuvolaművésznőt, a helyi zeneiskolában kezdett el annak idején zongorázni. Köszöntőjében kiemelte, számos, szép emlékkel a szívében vállalta az esemény konferálását. "Fantasztikus dolog, hogy ha valaki olyan szenvedélyes szeretettel szereti a hangszerét, hogy azt ilyen sokáig és ilyen aktívan tudja művelni" - mondta Bereczki Marianna a hangverseny felvezetőjében.

\Bereczki Marianna

A műsor során nem csak fuvolán előadott művek voltak hallhatóak. Versek is szerepet kaptak, amelyek elmélyítették a fuvola művészeti mivoltát. Az első fellépő fényesi Tóth János, a Vásárhelyi Esték szerkesztője, költő, író volt, aki Illyés Gyula: Bartók című versét szavalta el.

\fényesi Tóth János

Ezt követően lépett színpadra Mucsiné Kiss Ildikó, Bach: a - moll szonáta, Sarabande tételével. Átszellemült játékával azonnal elvarázsolta a közönséget. Játékából íme egy kis ízelítő: 

\

A hangversenyen közre működtek Ildikó kollégái mellett volt tanítványai is. A műsor repertorájában Bach és Mozart is szerepet kapott, az esemény végén pedig maga a fuvolaművésznő szavalta el - ezzel mintegy keretet adva a jubileumi ünnepségnek - Radnóti Miklós: Tétova óda című művét.

\Tóth Eszter, Balogh Evelin és Mucsiné Kiss Ildikó: Quantz: Andante

Közreműködtek: fényesi Tóth János (szavalt), Borsos Annamára (zongorán), Láda Flóra (szavalt), Benkő Zoltán (zongorán), Tóth Eszter (zongorán), és Balogh Evelin (fuvolán).

 

Ács Helga