2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Agrár
Megyeri József | 2017-02-27 05:33:01

A versenyképes magyar mezőgazdaság a cél

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a mezőgazdaság szereplői a legkorszerűbb ismeretek birtokába juthassanak és mindent meg kell tennünk a mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk versenyképességének megőrzéséért is- mondta az agrártárca parlamenti államtitkára beszédében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium felújított kollégiumi épületének és komplex tangazdaság beruházásainak ünnepélyes átadásán, Szekszárdon.

Nagy István alapvető célnak nevezte, a magyar falvak és kistérségek versenyképessé válását, valamint azt, hogy a családok a föld megművelésével tisztes megélhetést biztosíthassanak maguknak és a következő generációknak.

Az államtitkár hangsúlyozta, aszaktárca mindig is kiemelt feladatának tekintette, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények állapota megfeleljen a XXI. század követelményeinek, a tanulók a legkorszerűbb követelmények között tanulhassanak. A KEOP 5.7.0 pályázaton 6 FM fenntartásában működő intézmény vett részt és nyert el intézményenként 130-150 millió forintos támogatást épületszigetelésre és a nyílászárók cseréjére. Az energetikai fejlesztések mellett 26 intézmény vett részt sikeresen a TÁMOP-3.1.4.C Innovatív iskolák fejlesztése elnevezésű pályázaton, míg más intézményekben TAO pályázaton elnyert támogatással sikerült a tornatermet felújítani. Az FM külön kormányzati keretből 400 millió forinttal támogatta a Soós István Borászati Szakképző Iskola Szigetcsépi Tanüzemének megvalósulását, további 400 millió forinttal pedig a Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium fejlesztéseit.

A versenyképes magyar mezőgazdaság a cél

Az iskolahálózat fejlesztése, az épületek, intézmények korszerűsítése 2016-ban is folytatódott. Ennek keretében tanítási, kollégiumi és tangazdasági/tanműhelyi épületek újulnak meg. Az épületenergetikai fejlesztésre irányuló KEHOP 5.2.10. projektben, 17 szakképző intézmény vesz részt. Ezen kívül a KEHOP 5.2.11. projektben 10 FM-es szakképző intézmény, a KEHOP 5.2.2. épületenergetikai projekt pedig 10 FM-es fenntartású iskola teljes vagy részbeni megújulását szolgálja. A TAO pályázat keretében egy intézménynél tornacsarnok építése zajlik, az NFA megtakarításai terhére 3 intézményben zajlottak le 2016-ban korszerűsítő beruházások.

Ennek a nagyszabású, országos fejlesztésnek a része az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium bővítése, felújítása és gépparkjának bővítése is. Az intézmény 575 millió forint támogatásban részesült. A szekszárdi kollégium épületének felújítására mintegy 85 millió forint, a bemutató üzem, komplex tangazdaság kialakítására 140 millió forint állt rendelkezésre. A fennmaradó mintegy 350 millió forint a kaposvári intézmény tetőtér beépítését, új tantermek kialakítását szolgálta.

Forrás: FM