2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-01-11 18:34:59

A vermut inspiráló "zaga"

Nem is gondolná az ember, hogy egy gyermeki beszédhiba és egy pohárka vermut felnőttként még inspiráló is lehet. Ez történt Nádasdy Borbálával, ugyanis a grófnő három önéletrajzi kötetének a Zagolni szabad?-nak, A Szabadság zagának és a Maradni zabad?-nak így született meg a címe. Az írónő szerda este a makói könyvtárban beszélgetett az olvasóival.

A vermut inspiráló \

- A környéken, vagyis Szegeden és Mindszenten jártam már, de Makón szerintem most először vagyok - árulta el szerda este a helyi könyvtárban Nádasdy Borbála. A grófnő ugyanis a három önéletrajzi kötetével, valamint más írásaival kapcsolatoban tartott író-olvasó találkozót a Maros-parti város bibliotékájában. A Franciaországból hazaköltözött nemesi származású írónővel Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója beszélgetett.

A vermut inspiráló \

- Az írás sohasem állt távol tőlem, írtam én naplót, feljegyzéseket, a származásom miatt elhagyni kényszerülve a hazámat, külföldön még emigráns újságokban is jelentek meg cikkeim, aztán ellátogatott franciaországi otthonomba egy magyar festő barátom, akinek meséltem a hazai élményeimről, s az ő bíztatására kezdtem el ezeket leírni - sorolta a grófnő. Nádasdy Borbála szépen kéziratokba rendezte ezeket az 1950-es években még Magyarországon történteket, az akkori szörnyűségek, az üldözések élét pedig egy csöpp humorral vette el. - Másik jóbarátom, Cseh Tamás kezébe kerültek ezek a kéziratok, s neki köszönhetően végül is eljutottak egy kiadóhoz - tette hozzá az írónő.

A vermut inspiráló \

Az önéletrajzi triológia mind a három részének már a címe is figyelemfelkeltő: Zagolni szabad?, A Szabadság zaga és a Maradni zabad? Vajon hová tűnt el az s-betű? Erre a kérdésre egyszerű a válasz: gyermekkori beszédhiba és egy pohárka vermut eredménye. De pontosan hogyan is történt mindez? - azt Nádasdy Borbálától itt hallja:

A vermut inspiráló \

A vermut inspiráló \

A kiváló ételek is fontos szerepet játszanak a grófnő életében. - Az Ízes életben anekdotákkal fűszerezve írtam le különféle, elsősorban provanszi étkeket, de ez nem szakácskönyv, hanem inkább olyan úti élménybeszámoló - fejtette ki Nádasdy Borbála. Franciaországban nagyon sok halat, illetve egyéb tengeri herkentyűt fogyasztott, s ezeket is részletesen említi a kötetben. - A francia unokáim is ezeken nőttek fel, de azért sikerült velük megismertetnem a magyar gasztronómiát is, most karácsonykor például 50 gombócos töltött káposztával vártam őket - mesélte a grófnő.

A vermut inspiráló \

Munkatársunktól. K.