2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-03-20 21:57:04

A véralvadás is egyensúly kérdése

A szervezetünk egyensúlyi állapota egy dinamikus állandó állapot. Az élő szervezet folyamatosan alkalmazkodik az örökké változó külső és belső körülményekhez. Ezt az egyensúlyt a vérünk állapotában is meg kell tartani. Erről beszélgettünk Dr. Ciortea Péter aneszteziológus belgyógyásszal, Épkézláb című magazinunkban.

A véralvadás is egyensúly kérdése

A vérünk megfelelő alvadása egy nagyon kényes kérdés. Az alvadékonyság is az egyensúlyi állapot függvénye, ami, ha egészségesek vagyunk, gond nélkül működik. Azonban ez egy érzékeny rendszer, ami akár egy egyszerűbb gyulladás esetén is felborulhat, és például akkor is, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Normális esetben a vérnek nem szabad megalvadnia, csak akkor, ha valamilyen sérülés ér bennünket. Azonban vannak olyan betegségek, amikor fokozódik a vér alvadékonysága. Ilyenkor gyógyszeres kezeléssel szinten lehet tartani az egyensúlyi állapotot, viszont a gyógyszeres beavatkozás után folyamatos kontrollra van szükség.

A folyadékfogyasztás a vérünk állapota szempontjából is sarkalatos kérdés. Ha kiszáradunk, vagyis, ha nem iszunk elegendő vizet, a vér besűrűsödik, és rögök keletkezhetnek, amelyek elzáródást és ezzel szervek, szövetek elhalását okozhatják.

Sajnos minden családban van olyan, aki érrendszeri betegségben szenved. Például a koszorúér-betegség, vagy a pitvarfibrilláció szinte minden esetben összefügg a vér alvadásának problémájával is, amit kezelni kell. Viszont tisztában kell lennünk azzal is, hogy a véralvadásgátlók szedése mellett fokozottan oda kell figyelni a sérülések elkerülésére. És az előírásokat nagyon pontosan be kell tartani.

A véralvadás is egyensúly kérdése

A véralvadás egyensúlya a vérzékenység irányába is billenhet. Természetesen ebben az esetben is van kezelési lehetőség, ami szintén folyamatos kontrollt igényel, vagyis kettő-négy hetente ellenőriztetni kell.

Az egészséges életmód, a folyadékháztartás, és az alvadékonyság egyensúlyának fenntartásában is lényeges. Különösen a folyadékfogyasztásra kell nagyon odafigyelni, de a rendszeres testmozgást sem szabad elhanyagolni.

Kiskata