2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-10-11 11:54:51

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

Gyarmati Dezső, a magyar vízilabda sport legmeghatározóbb alakja idén ünnepelné 90. születésnapját. Az eseményről, illetve magáról Gyarmati Dezsőről Hódmezővásárhely egy dombormű- és emlékfal-avatással emlékezik meg, ami kiegészül egy vízilabda mérkőzéssel is. Erről beszélgettünk a Rádió 7 Napraforgójában dr. Soós Gáborral és dr. Timár Lászlóval, a “Gyarmati90” rendezvény ötletgazdáival. Felvételről pedig velünk volt dr. Kószó Péter alpolgármester.

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

Gyarmati Dezső ugyan a vízilabda sportban ért el óriási sikereket, azonban fiatalon az ökölvívással és a kézilabdával is próbálkozott. Öt olimpiai aranyérmet szerzett, ebből hármat mint játékos, kettőt pedig mint szövetségi kapitány, illetve mint edző szerzett meg. „Rengeteg érme volt. Én voltam a lakásában, nagyon jó baráti viszony fűzött hozzá. A rendszerváltó parlamentben nem messze ültünk egymástól. Az egész magyar vízilabda sikere az ő és Rajki Béla sikere. Ma is ennek a szellemi, erkölcsi hagyományából él a magyar vízilabda” – mesélte Gyarmati Dezsővel kapcsolatban dr. Kószó Péter alpolgármester.

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

Gyarmati Dezső (kép forrása: ujszo.hu)

1927-ben született Miskolcon október 23-án. Szimbolikus már a születési dátuma is. Főleg, ha tudjuk, hogy 1956-ban ő is részt vett azon a legendás Melbourne-i meccsen, amelyet a magyar válogatott a szovjetekkel játszott, amelyen Zádor Ervint úgy megsebezte az egyik szovjet játékos, hogy vérfürdővé változott az aréna medencéje. A magyar játékosok közül sokan kint maradtak. Gyarmati is kilenc hónapot töltött az Egyesült Államokban, majd 1958-ban hazatért, de retorzióként eltiltották a sporttól, segédmunkásként kellett dolgoznia, és csak 60-1as években térhetett vissza a sporthoz.

A magánélete is nagyon érdekes. Székely Éva úszónő az első felesége, akitől Gyarmati Andrea nevű gyermeke született. A második felesége pedig Bara Margit színésznő, aki a kommunista hatalom által üldöztetve volt a ’60-as években, és Gyarmati ebből a megalázott helyzetből próbálta kivonni.

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

D. Kószó Péter

Dr. Kószó Péter mesélt arról, hogyan nevezték el a hódmezővásárhelyi uszodát Gyarmati Dezsőről:

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

Dr. Tímár László

Az, hogy Gyarmati Dezső születésének 90. évfordulójáról méltó módon emlékezzenek meg Hódmezővásárhelyen, ahol a sportuszoda is az ő nevét viseli, a szenior vízilabdázók fejéből pattant ki, élükön Dr. Timár László sebész főorvossal. A kezdeményezést támogatta a város is.

A válogatott is medencébe ugrik Vásárhelyen

Dr. Soós Gábor

November 14-én lesz egy dombormű-, illetve emlékfal avatás az uszodában. Az előbbi az uszoda falára kerül, és Erdélyi Tibor keze munkáját dicséri. Utóbbi egy üvegvitrin, amelyben Gyarmati Dezsőhöz kapcsolódó tárgyak lesznek elhelyezve, mindezt a sportoló unokája, Hesz Máté ajándékozza a városnak. Az ünnepség kiegészül egy vízilabda meccsel is. Ez nagy valószínűséggel a Világ Liga egy mérkőzése lesz. Hogy ki fog a magyar válogatottal játszani, az majd az október 15-i sorsolást követően fog kiderülni. A rendezvényen való részvételét már jelezték többen is a Magyar Vízilabda Szövetségből, így Kemény Dénes, Hesz Máté, de a családból itt lesz Szilágyi Liliána, olimpikon úszónő is, aki szintén Gyarmati Dezső unokája. Valamint meghívják a környező települések vízilabdásait is, így november 14-e egy igazi ünnep lesz a vízilabda sport életében.

ÉR.