2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-11 13:33:55

A tisztaság fél egészség

Bár olykor csodásan süt még a nap, de egyre gyengül az ereje, és valamennyien érezzük, hogy nyakunkon a tél. Itt az ideje, hogy megejtsük az év végi nagytakarítást, hisz életünk csak portalanul lehet gondtalan. Vendégünk volt a Családi magazinban Asztalos Péter, a BarZak Takarítószolgálat vezetője. A műsorban főként a szőnyegek, kárpitok tisztításáról beszélgettünk.

A tisztaság fél egészség

Sokat hallunk manapság a háziporatkáról, amely igen sok bosszúságot tud okozni. A porallergia, amelytől rengetegen szenvednek, bizony ehhez a mikroszkopikus lényhez köthető, helyesebben szólva nem is magához az atkához, hanem annak feltöredezett, a levegőben szálló beszáradt ürülékéhez, az okozza az allergiás tüneteket. A poratkák kedvenc élőhelyei közé tartoznak a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. Szaporodásuknak kedvez a sok lehulló hámsejtünk, de a páratartalom és a hőmérséklet is befolyásolja számukat. Épp ezért érdemes a szakértők szerint a hőmérsékletet alvásnál 20 fok körül tartani, a páratartalom pedig lehetőleg, ne legyen magasabb 60 százaléknál.

A háziporatka allergia legjobb kezelése a megelőzés, vagyis, hogy minél inkább próbáljuk meg csökkenteni a gondot okozók számát. A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik leghatékonyabb módszer, ám a porszívó csak akkor tud igazán segíteni, ha HEPA szűrője van, ami egy nagy hatékonyságú részecskeszűrő. Az atkák ugyanis annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során könnyen átjutnak a porzsákon és visszakerülnek a szoba levegőjébe. Tehát a megfelelő szűrővel felszerelt porszívó a legjobb megoldás.

Léteznek még speciális atkaölő szerek, azonban ezek használatával csak átmenetileg orvosolható a baj, és időről-időre újra el kell végeznünk az irtást. Ráadásul nem veszélytelen a használatuk, hisz ezek a készítmények leggyakrabban foszforsavat, csersavat tartalmaznak. Léteznek környezetkímélőbb megoldások is. Nagyanyáink például úgy védekeztek a poratkák ellen, hogy nyáron kitették a szőnyegeket, a dunyhákat a tűző napra, télen pedig a hóba, és várták, hogy a hideg vagy épp a forróság elpusztítsa az atkákat. Igaz, ők talán sosem tudták, mi is történik ilyenkor valójában, de azt tapasztalták, hogy jobban alszanak utána a felfrissült ágyneműben.

A tisztaság fél egészség

A BarZak Takarítószolgálat külön figyelmet fordít a szőnyegek poratkátlanítására is. Jelenleg egy speciális porszívóval takarítják ki szőnyegeinket, de saját lakatosműhelyükben megterveztek és elkészítettek egy különleges portalanító szerkezetet is.

Az évente két-háromszor teljesen kiporolt szőnyegek nemcsak egészségünk szempontjából jobbak, de az élettartamuk is megnövekszik, mert nem lesz ott a szálak közt a por, ami folyamatosan dörzsöli a szőnyeg szálait, roncsolva annak szerkezetét.

A portalanító eljárás mellett a szőnyegtisztítást is választhatjuk, amely során a kárpitot lúgos szerrel kezelik, majd egy szőnyegcentrifugával kicentrifugálják, így gondoskodva annak tökéletes tisztaságáról.

A BarZak Takarítószolgálat irodája Makón, a Vásárhelyi utca 65. szám alatt található, itt várnak bennünket szeretettel hétköznapokon: 6-16 óra között. Telefonon a 20/318-64-88-as, illetve a 20/ 363-07-60-as számon érdeklődhetünk, és ezeken a számokon rendelhetjük meg akár a Háztól-Házig szolgáltatást is. A céget megtaláljuk a facebookon is, ahol sok „ilyen volt-ilyen lett” képet is találunk, és tippeket is olvashatunk, hogy profi háziasszonyokká váljunk: www.facebook.com/barzaktakaritas, és cég honlapját is érdemes megnézni: www.barzaktakaritas.hu.

A Háztól házig szolgáltatás keretében egyre több településről gyűjtik össze a szőnyegeket, Makó után már Földeákra, Óföldeákra, Hódmezővásárhelyre, Algyőre, Szegedre, Deszkre, Klárafalvára, Ferencszállásra, Kiszomborra, Apátfalvára, Magyarcsanádra, Csanádpalotára, Nagylakra, Maroslelére és Királyhegyesre is elmennek a szőnyegért, és miután kitisztították, vissza is szállítják.

Kiskata