2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-11-09 19:18:50

A tétet megtették: 1 milliárd forint

Az úgynevezett Honvéd-projekt lassan célba ér, hiszen hamarosan döntés születik a majd 1 milliárd forint értékű városrészi regabilitációs programról. Természetesen ez volt a központi témája csütörtök este annak a fórumnak, melyet a körzetben tartott Farkas Éva Erzsébet polgármester és dr. Sánta Sándor települési képviselő.

A tétet megtették: 1 milliárd forint

Lakossági fórumra várta a helybélieket csütörtök este a makói Királyhegyesi utcai nyugdíjas klubban Farkas Éva Erzsébet polgármester és dr. Sánta Sándor települési képviselő. Ezen városrész, vagyis Honvéd legfontosabb témája az a közel 1 milliárd forint értékű beruházás, melynek kapcsán megoldódik a leszakadó félben lévő körzet felzárkóztatása. - Két részból áll a beruházás, elsőként a lakosok életszínvonalának a növelése a cél, melyre 219 millió forint áll a rendelkezésünkre, a mások a leromlott részek rehabilitációjára szánt 730 millió forint - sorolta Farkas Éva Erzsébet. A városvezető kiemelte: ebben a száz százalékban állami támogatást élvező projektben nem csupán infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, mint például közösségi ház építése, rossz állapotban lévő önkormányzati épületek felújítása, járdák és utak kialakítása, hanem olyan programok megvalósítása is, melyek a lakosok felzárkóztatását segítik elő.

A tétet megtették: 1 milliárd forint

- Szinte naponta megfordulok a körzetben, így személyesen is tapasztalom a kisebb-nagyobb problémákat - vette át a szót dr. Sánta Sándor. A települési képviselő elmondta: az egyik alapvető gond a nagy mennyiségben felhalmozott szemét, nagyon sok ingatlan üresen áll, s a környéken lakók úgy gondolják, hogy ide érdemes hozni a hulladékot. Havonta több köbméternyi szemetet kell elszállítani Honvédből. A másik, ami miatt gyakran fordulnak hozzá, az a segély. - Néhányan úgy vélik, hogy ebből akarnak megélni, amit lehet megteszünk, de a szabályokat be kell tartani - összegzett dr. Sánta Sándor. A városatya gondolatait itt találja:

A tétet megtették: 1 milliárd forint

A tétet megtették: 1 milliárd forint

- Szomorúsággal tölt el, hogy majd egy 1 milliárd forintos fejlesztésről beszélünk, ami minket érint, s ilyen kevesen jöttek el erre a fórumra - szögezte le Dömötör Attila. A férfi megjegyezte: annak viszont örül, hogy a roma nemzetiségi önkormányzat elnökét, Gilingerné Ráday Krisztinát itt látja. Egy másik felszólaló, Nagy Judit elpanaszolta, hogy a Bem utcai háza felvizesedett, s egyedül nem képes kijavítani. Válaszként elhangzott: a honvédi projekt első üteme tartalmaz egy úgynevezett Kaláka-programot, melynek keretében a lakosoknak segítséget nyújtanak az ingatlanuk helyreállításában. Ez nem azt jelenti, hogy pénzt kapnak, hanem szakemberek megmutatják nekik, mit és hogyan kell csinálni.

A tétet megtették: 1 milliárd forint

Az még a polgármesteri bevezetőben elhangzott, hogy Honvéd a város legszegényebb körzete, így nem volt meglepő, hogy szociális jellegű kérések is felmerültek. Hadobás János például az iránt érdeklődött, hogy az ingyenesen kapható tüzifára ő is beadta az igényt, de még semmit sem tud arról, hogyan is áll az ügye. - A beérkezett kérelmeket most vizsgálják át, s hamarosan kiértesítik az érintetteket - kapta meg a választ. Oláh Józsefné azt szeretné, ha a gyermeke beköltözhetne egy szociális bérlakásba. Ehhez pályázni kell, viszont óriási az igény és kevés a szabad ingatlan - tudta meg.

A tétet megtették: 1 milliárd forint

Munkatársunktól. K.