2017. november 23. csütörtök, Kelemen
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
10°C
Köd / 4°C
p / 10°C
szo / 10°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-09-08 12:35:25

A tét, a hagymatermesztés jövője

A hagymatermesztés jövőjéről tartottak agrárfórumot pénteken a makói Koronában. A Hagymafesztiválhoz kapcsolódó szakmai összejövetel célja az volt, hogy megmentsék az erre a térségre a leginkább jellemző zöldségfélét, s erre keresték a megoldásokat a jelenlévők.

A tét, a hagymatermesztés jövője

A makói Hagymafesztivál 3 napos rendezvénysorozata nem csupán a gasztronómiáról és a szórakozásról szól, hanem a hagymatermesztésről is. Ennek érdekében pénteken a Korona Konferenciaközpont dísztermében agrárfórumot tartottak. A jelenlévők arra keresték a válaszokat, hogyan lehet biztosítani ezen zöldségféle jövőjét, hiszen egykoron számos családnak adott megélhetést a hagyma.

A tét, a hagymatermesztés jövője

A fórum házigazdája a Csanád és Térsége Gazdakör volt. - A találkozó lényege, hogy amit egykoron őseink olyan nagy szorgalommal és kitartással műveltek, vagyis a hagymatermesztésnek lesz-e jövője, hiszen több tényező is nehezíti az ezzel foglalkozók mindennapjait - sorolta a gazdakör elnöke. Hogy pontosan mivel, kivel kell felvennie a versenyt a makói és a magyar gazdáknak, azt Kádár József itt részletezi:

A tét, a hagymatermesztés jövője

A tét, a hagymatermesztés jövője

A Koronában Kispál Ferenc is felszólalt. A Gazdakörök Csongrád Megyei Szervezetének, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke az aktuális agrárinformációkat ismertette. Így többek között kitért arra is, milyen pályázatokat tudnak elérni a gazdák annak érdekében, hogy felvegyék a versenyt az unió többi hagymatermesztőjével szemben.

A tét, a hagymatermesztés jövője

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti Osztálya egy úgynevezett hagyma munkacsoportot is felállított, hogy segítse a termesztőket. - A legfontosabb feladatunk egyike, hogy 3-4 ezer hektárra növeljük a vetésterületet annak érdekében, hogy a hazai piac igényeit legalább 70-80 százalékban Magyarországon termelt vöröshagymával elégítsük ki - fejtette ki Családi János, a munkacsoport vezetője. Ezzel kapcsolatos gondolatait Családi Jánosnak itt találja:

A tét, a hagymatermesztés jövője

A tét, a hagymatermesztés jövője

Munkatársunktól. K.