2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-12-05 13:27:28

A téli folyadékpótlásra oda kell figyelni!

A téli folyadékpótlás legalább annyira fontos, mint a nyári. A Napraforgó magazin keddi műsorában elsősorban arról beszélgettünk dr. Borbáth Györgyi belgyógyásszal, foglalkozás-egészségügyi szakorvossal, mire kell oda figyelnünk a hideg hónapok során folyadékbevitel tekintetében. A műsor vendége volt még Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR irodavezetője is, akivel a vízhálózaton történő, téli óvintézkedésekről beszélgettünk.

A téli folyadékpótlásra oda kell figyelni!

A folyadékbevitel télen ugyanolyan fontos, mint a meleg hónapokban, azonban a hideg idő beköszöntével sokkal tudatosabban kell odafigyelnünk a megfelelő folyadékbevitelre, mert a téli időszakban kevésbé alakul ki szomjúságérzet – hívta fel a figyelmet dr. Borbáth Györgyi belgyógyász, foglalkozás-egészségügyi szakorvos. Talán nem is gondolnánk, de a szervezetünknek körülbelül ugyanannyi folyadékra van szüksége a hidegben is, ez napi 2-2,5 litert jelent, amelynek fedezésére a víz a legalkalmasabb. A folyadékigény eltérő lehet, függően attól, hogy sportolunk –e, száraz levegőjű szobában dolgozunk –e, vagy nehéz fizikai munkát végzünk.

A folyadék pótlására halmozottan oda kell figyelnie az időseknek, mert ők vagy megfeledkeznek az ivásról, vagy nem érzik már úgy, hogy szomjasak. Gyermekek esetében a szülőnek kell tudatosan ügyelnie a megfelelő hidratálásra, hiszen a kicsik folyadékháztartása is igen érzékeny. Külön figyelmet érdemel a valamely krónikus betegséggel élők köre – cukorbetegek, magas vérnyomással élők, asztmások - , mert a víz nemcsak a szervezet megfelelő működését biztosítja, hanem erősíti az immunrendszert is. Ez utóbbi hatása miatt a krónikus betegséggel nem élőknek is igen fontos, hogy figyeljenek a rendszeres folyadékpótlásra, hiszen az évszakra jellemző nátha, vagy influenza is elkerülhető – vagy tünetei mérsékelhetőek – ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk elsősorban vizet.

A téli folyadékpótlásra oda kell figyelni!Dr. Borbáth Györgyi

Az influenza nagyon súlyos betegség lehet, éppen ezért dr. Borbáth Györgyi felhívta a lakosság figyelmét, hogy érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, különösen az időseknek, a zárt térben dolgozóknak, tehát az iskolásoknak is, valamint a krónikus betegséggel élőknek.

Télen rendkívül népszerűek a forró és meleg italok, úgy mint például a forró csokoládé, a tea, vagy a forralt bor. Dr. Borbáth Györgyi ezzel kapcsolatban kiemelte, bátran fogyaszthatjuk ezeket az italokat, de mértékkel, hiszen magas a cukortartalmuk, a forralt bor pedig alkohol. Gyermekek esetében megfelelő lehet, ha gyümölcscukorral készítjük el a teát, vagy csak igyekszünk csökkenteni a répacukor mennyiségét az ő és saját kényeztető italainkban is.

A téli folyadékpótlásra oda kell figyelni!Diós Zsolt

A téli, hideg idő nem csak szervezetünket viseheti meg, hanem vízhálózatunkat is. Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt PR irodájának vezetője ezzel kapcsolatban nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy óvják mérőóráikat és vezetékeiket a hidegtől, mert lefagyhatnak. A mérőórák helyén érdemes szigetelést is kialakítani, a vezetékekből pedig elfolyatni a vizet. Különösen fontos például nyaralók esetében, hogy engedjük meg a csapot, hogy a rendszerből teljesen távozhasson a víz, megakadályozva ezzel a rendszer lefagyását. A szél is tud legalább akkora károkat okozni, mint a hőmérséklet.

Amennyiben lefagyás történt, annak az a jele, hogy nem jön a víz. Sokkal súlyosabb kár azonban, amikor az enyhébb napok miatt felengedő vezetékekben lévő víz kiáramlik. Több százezer forintos kárunk is származhat ebből, amely teljes mértékben bennünket, és nem a szolgáltatót terheli.

 

Ács Helga