2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-6°C
Tiszta / -8°C
k / -6°C
sze / -5°C
Belföldi Hírek
Szombat Mihály | 2013-02-05 07:30:30

A tanyák a fenntarthatóság érdekében kapnak támogatást

Az Európai Unió következő költségvetési ciklusában nem csökken az agrártámogatás, de inkább a fenntarthatóságra irányul, a magyar tanyák is ezért juthatnak támogatáshoz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanyapedagógiai program első évét értékelő konferencián.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta: a program célja, hogy a gyerekek megismerjék mit jelent a földművelés, becsüljék a természetet, és találkozzanak olyan példával, amelyik megmutatja, hogy a vidéki élet biztos megélhetést nyújt.
A tanyapedagógiai programot Makra Márta projektvezető mutatta be. A fő cél az, hogy a gyerekek ismerjék meg a még fellelhető hagyományos gazdálkodási módokat, ezért nem a gépesített modern gazdaságokba viszik őket. Látniuk, tapasztalniuk kell, beleértve azt is, hogy ásnak, fát hordanak, "szóval azt csinálják, amit a gazda és a családja tesz nap mint nap" - mondta.

A tanyák a fenntarthatóság érdekében kapnak támogatást
Tavasszal nyolc, ősszel 12 alkalommal vittek harmadik-hetedik osztályos diákokat a tanyákra. A kísérletben budapesti, békéscsabai, nyíregyházi és sátoraljaújhelyi iskolák vettek részt.
Makra Márta elmondta, hogy a minta Franciaország, ahol már 15 éve működik ilyen program.
A gyakorlatok helyszíneiből mintagazdaságok hálózatát érdemes kialakítani a jövőben - ezt javasolja az a füzet, amely a kísérleti szakasz tapasztalatait összegzi.

forrás:MTI