2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
4°C
Felhős / 3°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Rádió 7 hírei
Soós Kata | 2017-07-17 21:04:57

A szem védelme: mindennek az alapja!

Rengeteg behatás érheti a szemünket, amely negatívan befolyásolja az egészségi állapotát. Mindenre van azonban megoldás, melyeket prevencióként használhatunk a káros UV sugárzás, vagy akár a munkánkból adódó szemet rongáló hatások ellen is. A hétfő esti Épkézlábban Zomboriné Móritz Margittal, a Móritz Optika diplomás optometristájával beszélgettünk.

Látásunk felbecsülhetetlen dolog, érdemes óvni és figyelni rá. Hiszen a látásromlását akár különféle betegségek is okozhatják, úgy, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de a stroke is látásromboló hatású. Látásunk romlását akár egy enyhe fejfájás is jelezheti, de nem mindenkinek ugyanakkora az ingerküszöbe. Van, aki már a feles dioptria hiányát is megérzi, de van aki kettesnél sem érez semmit.

Ráadásul nem is könnyű észrevenni, ha látásunk romlani kezd, hiszen agyunk eleinte megpróbálja korrigálni azt és észre sem vehetjük a zöld hályogra, avagy a glaukómára utaló jeleket. Ezért is fontos a megelőzés és az, hogy különösen 40 éves kor felett évente egyszer részt vegyünk egy-egy szemészeti szűrésen.

A szem védelme: mindennek az alapja!

Zomboriné Móritz Margit elmondta, hogy ez sajnos nem minden esetben valósul meg, ha pedig mégis, akkor kimerül a látásvizsgálatban, holott a szemnyomás ellenőrzése is fontos lehet, hiszen ez idejében kimutathatja a zöld hályog megjelenését. Legtöbbször az első látásvizsgálatunkra a jogosítvány megszerzésénél jutunk el, pedig már sokkal hamarabb meg kellene ejtenünk, hogy kiderüljenek az esetleges problémák.

Sok szembetegséget és a szem romlását meg lehet előzni, akár a vitaminok is fontos szerepet játszhatnak ebben, ezeket pedig akkor is érdemes pótolni, amikor a zöldségek és gyümölcsök már nem elérhetőek. A szemvizsgálat nem tart sokáig, bár ez is teljesen egyéni. Van, akit csak 20 percig kell vizsgálni, van, akinél eltarthat egy óráig. A végeredmény azonban mindenképpen megéri, hiszen a látásunk a tét.

Ha tudni szeretnénk, hogy hányadán is áll látásunk, akkor érdemes felkeresnünk a Móritz Optikát, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, ahol akár a szemnyomás mérést is el tudják végezni. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos rendel hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig, de diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzlet nyitva tartása: hétfőtől péntekig 8-17 óráig, szombaton 9-től délig. Az üzletet az interneten is megtalálja: www.moritzoptika.hu, és ott vannak a facebookon is.

sk