2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-08-12 18:28:53

A szántásban is a gyakorlás teszi a mestert

2017-ben hetedik alkalommal rendezték meg a regionális szántóversenyt Székkutason, ahol több mint harminc induló vett részt. Nánai Attila másodszor szállt traktorba a minél jobb helyezésért. Tavaly kategóriájában második lett és az országos szántóversenyen is részt vehetett.

A szántásban is a gyakorlás teszi a mestert

A szántás is tudomány. Nem meglepő ez. A jó traktor és a jó eke még nem elég, szükség van egy traktorosra is, aki töviről-hegyire tudja, hogy mit csinál. Nos ilyen traktorosból nem volt hiány a VII. Székkutasi Regionális Szántóversenyen. Idősebb, fiatal és még fiatalabb versenyzők pattantak a különféle traktorok nyergébe, de volt olyan is, aki a hagyományőrzés jegyében lovat fogott az eke elé.

A szántásban is a gyakorlás teszi a mestertNánai Attila

Nánai Attila, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója második alkalommal vett részt a megmérettetésen. Attila már 15 évesen érdeklődött a szántás iránt, akkor viszont leginkább még nézőként volt jelen. Később aztán, egyetemi tanulmányai alatt még közelebb került a szakmához. Az V. Székkutasi Regionális Szántóversenyen segítőként volt jelen és ez volt a végső lökés, amit követően úgy döntött, hogy ő is versenyezni szeretne.

„Tavaly próbálkoztam, de akkor még kevesebb sikerrel, idén már kicsit jobbnak érzem az egészet, optimistább vagyok. A tavalyi élmény hozott vissza, folytatni akartam és tökéletesíteni a technikámat. Szeretnék jó lenni ebben a kategóriában.” – mondta el Attila.

A szántásban is a gyakorlás teszi a mestert

A versenyző a két-három fejes ágyeke kategóriában indult, ahol tavaly második helyet szerzett. Ennek köszönhetően az elmúlt évben a Busákon rendezett országos versenyen is ott lehetett. Saját traktorral, de nem saját ekével versenyzett, ami meg is látszott saját bevallása szerint az elvégzett munkán.

A versenyszántás során ugyanis kifejezetten fontos, hogy az ember maximálisan ismerje a traktor, az ekét és a kezelőszerveket. Apropó versenyszántás. Esetünkben teljesen más minden mint a munkaszántás esetén. Ott a végeredmény porhanyós kell, hogy legyen, a versenyszántás esetében viszont ez nincs így. Az esztétika is nagyon fontos, a barázda mélység, a bordázottság és számos apróság számít.

A szántásban is a gyakorlás teszi a mestert

Ebből kifolyólag pedig a gyakorlás is sokat számít. Attila négy nappal a verseny előtt már megkezdte ezt a folyamatot és bízik benne, hogy sikeres munkát végzett.

„Úgy gondolom, hogy a nyitóbarázdám odafelé elég jól sikerült. Olyan, amilyennek szerettem volna. Visszafelé már lett benne egy kis görbeség, volt egy kis domb, ami eltolta az ekét. De a tavalyihoz képest azt hiszem jobban sikerült, de a többi a bírókon múlik.”

szcs