2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Felhős / 2°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-26 18:49:40

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollából

Fenyvesi Félix Lajos költő, Októberi zsoltár – Luther 50 című kötetét mutatták be a Németh László Városi Könyvtárban Hódmezővásárhelyen, csütörtökön késő délután.

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollából

A költő, a reformáció 500. évfordulójára készített kötete kapcsán elmondta, sok kutatómunka előzte meg. Ennek során Luther leveleit, írásait olvasta, tanulmányozta, amelyet fel is használt kötetében, elsősorban egy-egy gondolatot megragadva belőlük. „10-15 vers Luther Mártont emeli ki és életrajzi elemeket is tartalmaz, de Kálvin János és Melanchton is helyet kapnak. Melanchton egyébként Wittenberggel van eltemetve” – jegyezte meg a szerző, majd kiemelte, kutatása során rengeteget tanult és úgy gondolja, az Októberi zsoltár – Luther 50 egy érdekes anyag.

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollából

Fenyvesi Félix Lajos kitért arra is, hogy a régi irodalom kutatóinak nehéz dolga van, mert rengeteg információt kell megszerezniük és használniuk ahhoz, hogy megértsenek akár egyetlen alkotót is abból az időszakból. Eközben sokan azt hiszik, a magyar irodalom Petőfi Sándorral kezdődik és Arany Jánossal ér véget, pedig ez nem igaz. Akkoriban számos művész levelezett Európa nagyjaival.

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollából

„A kötetem nem hitre buzdító. Próbáltam 500 évvel ezelőttre képzelni magam, és így megírni. A verseket egy hosszú esszé zárja, amely arról szól, mit is jelent számomra a reformáció” – mondta Fenyvesi, majd hozzátette, számára a megújulást jelenti ez a korszak, amely nemcsak az egyházra vonatkozik, hanem a közösségre és a családra is.

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollábólCsászár Angéla, Jászai Mari-díjas színművész olvas fel a kötetből

Fenyvesi Félix Lajos a bemutató kezdetén beszélt kötetéről, amelynek során megemlítette, minden kötetnél eljön az a pillanat, általában a határidő közeledtével, amikor a könyv gyakorlatilag önmagát írja. Ezt követően Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel a könyvből, Benedekfi István pedig zongorajátékával emelte a különleges este hangulatát.

A reformáció Fenyvesi Félix Lajos tollábólBenedekfi István

 

Ács Helga