2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Felhős / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2013-03-14 13:24:46

A nők helye nem csak a tűzhely mellett van

A nőkre sok szerep hárul, mivel ők egyben anyák, háziasszonyok és dolgozó nők, mégis a legnagyobb hiányosság az önbizalmukban van. A csütörtök délelőtti Napraforgó magazinban az Érték Nőkért Egyesület elnöke, Laskai Nelli és az egyesület tagja, Kincses Márta fejtették ki, mi a céljai az egyesületnek, és milyen rendezvényeket szerveznek ebben az évben.

Az egyesület elnöke elmondta, a női és férfi munkalehetőségek soha nem lesznek egyenértékűek ráadásul a nőknek több szerepben is helyt kell állniuk. A nők alap beállítottságukból kifolyólag mindenkinek meg akarnak felelni, sok elvárásuk van saját maguk felé. Az egyesület segít abban, hogy kellő önismeretre tegyenek szert a hölgyek, és tisztában legyenek saját értékeikkel.

A nők helye nem csak a tűzhely mellett van

Az egyesületet megelőzően a „hodmami” elnevezésű honlap volt, ami nagy érdeklődést váltott ki nőkből. Voltak, akik azt hitték csak vásárhelyiekre vonatkozik, mások visszajeleztek, hogy a „mami” kifejezéssel nem tudnak azonosulni. Megoldásképp jött létre a minelli.hu elnevezésű oldal, ahová bátran írhatnak, kortól és területi elhelyezkedéstől függetlenül a hölgyek. A honlap fő célja, hogy hús vér nők írják le saját átélt tapasztalataikat, és létrejöjjön egy interaktív közösség – hangsúlyozta Laskai Nelli. Az írás maga is terápiás módszer,mivel annak is jót tesz aki ír, és aki olvassa is tanulhat belőle – fejtette ki az egyesület elnöke

Kincses Márta elmondta, sok problémával küzdött mikor megismerte ezt a civil szervezetet. Az elve, hogy „Ugyanaz a cél, ugyanaz a probléma”, ezért ma már ő is készségesen ad tanácsokat, segít amiben tud.

A nők helye nem csak a tűzhely mellett van

Laskai Nelli elmondta - álláskereséssel kapcsolatban is tartottak előadást, interaktív és gyakorlatias volt. A cél, hogy tanuljanak belőle a résztvevők és tudják hasznosítani az ott elsajátítottakat. A tréninget egy önbizalom erősítő teszttel kezdték, ezt követően önéletrajzot és motivációs levelet írtak. Nem csak sablonokból merítettek ötleteket, itt ráébresztették a résztvevőket, hogy milyen értékeik vannak, amikkel érdekessé lehetne tenni az önéletrajzot, és ki lehet tűnni.

A nők helye nem csak a tűzhely mellett van

Kincses Márta kifejtette, ezeken a tréningeken az a cél, hogy olyan tudás kerüljön a résztvevő birtokába, amiből a későbbiek folyamán is tudnak majd meríteni. Sok a munkanélküli hölgy, akiknek szükségük van a tájékozódottságra és az ötleteik megalapozására, ezekben nyújt segítséget egy előadás.

Az egyesület elnöke ismertetett egy sikertörténetet, amikor egy miskolci ötvenöt éves hölgy kezdett írni a honlapjukra, először nagyon félve, majd egyre jobban megnyílt, és a saját történeteit osztotta meg a többi a látogatóval. Egy kis idő elteltével egy levelet kapott Laskai Nelli, amiben a hölgy leírta, hogy állást kapott egy kiadónál és boldog, hogy megismerhette önmagának ezt az oldalát, majd megköszönte a lehetőséget.

Vannak párkapcsolati tréningek is ahol az előadó rámutat a problémák gyökereire, megtudhatjuk az árulkodó jeleket, és segít a saját párkapcsolatunkat kiértékelni. Itt is interaktív módon zajlik az előadás, de vannak akik nehezen nyílnak meg - tette hozzá egyik vendégünk Laskai Nelli.

A nők helye nem csak a tűzhely mellett van

Kincses Márta hozzátette, a nők sok problémát magukban hordoznak, és nem szeretnek beszélni mások előtt ezekről, ebben közrejátszik az önbizalomhiány és az esetleges szégyenérzet.

A bántalmazott nőket is segíti az egyesület, őket először a hatósághoz irányítják. A legtöbben nem szeretnék felfedni nevüket és csak egy beszélgetésre vágynak, ahol persze tanácsokkal is ellátják őket. A fizikailag bántalmazott nők ugyanúgy lelkileg is sérülnek, nincs önbizalmuk, nagy a szégyenérzetük, és csak megértésre vágynak. Ha megnyílnak, és újra tisztában lesznek értékeikkel, nagy esély van rá, hogy megtegyék az első lépéseket a hatósági eljárás felé.

Vendégeink hozzátették, az egyesület a női önismeret megerősítésére, a környezettudatos életvitelre, a nők bántalmazásának csökkentésére jött létre. Ebben az évben is szerveznek előadásokat, családi programokat és egészségnapot. A közeljövőben terveznek egy „Boldogság futást”, ahol a futás megkezdése előtt egy dobozba bele lehet dobni egy papírt, amin az egyik nagy álmuk szerepel és azért futnak. Ezen a rendezvényen csak nők vehetnek részt, de kislánytól kezdve az idősebb korosztályig mindenkit szeretettel várnak.

Horváth Petra