2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-03-20 14:43:31

A névadó ünnepi hete

Az iskola névadója, Szent József tiszteletére tölthetnek egy egész hetet különböző programokkal a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai. Az intézményben előadásokkal, énekversennyel és nyílt órákkal várják az érdeklődőket.

A névadó ünnepi hete

A március huszadikai hét Szent Józsefről szól a katolikus iskolában. A katolikus és ortodox keresztény körökben Szent József a Dávid házából származó újszövetségi személy, az Újszövetség szerint Szűz Mária férje és Jézus apja, keresztény felfogás szerint nevelőapja, a Szent Család feje.

A névadó ünnepi hete

A hét egy kiállítás megnyitóval kezdődött. Az iskolában Jószai Sándor ikonfestő és a Szent Lukács Ikonfestő Baráti kör munkáit csodálhatják meg a diákok, szülők, nagyszülők.

A névadó ünnepi hete

Ez már nem az első alkalom, hogy együttműködünk ezzel az iskolával. Az egyik nagyon kedves tanárnő tanítványom volt, továbbá van egy jelenlegi tanítványom, aki korábban tanított itt. Innen ez a jó viszony az iskolával. A kiállításra a Szent Lukács Ikonfestő Baráti kör munkái közül válogattunk úgy, hogy a művek főleg Szent Józsefet ábrázolják. Az ő szerepe nagyon érdekes. Az ortodox ikonográfiában szó sem esik róla. De a lengyelek rendkívül erős katolikus vallással rendelkező emberek. Az egyik lengyel festőművész festette meg ikonná a Szent Családot, és ennek kapcsán kezdődött el a Szent József ábrázolások sora.” – mondta el Jószai Sándor ikonfestő.

A névadó ünnepi heteJószai Sándor

A rendezvényhéten olyan programokkal várják a tanulókat és szüleiket, amik emlékezetessé tudják tenni a mindennapokat és meg tudják mutatni az iskola névadójának emberiességét. Az iskolában hirdettek egy alkotó pályázatot is, amire a Szent családról készült képeket várták. Erre a felhívásra több mint 300 alkotás érkezett, így a zsűrinek nehéz dolga volt a legjobbak kiválasztásánál.

A névadó ünnepi hete

A héten ellátogat a diákokhoz Fidelis nővér, aki évek óta a gyermekmissziós tevékenységet szívügyének tekinti, és jelenlétével az iskola tanulóiban is megerősíti a segítő szándékot.

A névadó ünnepi hete

A mi intézményünkben is van egy osztály, akik sok apró lemondással, nemes célokért világméretű Karitas dolgokért dolgoznak. Szeretnénk, ha Fidelis nővér hitelessé tenné újra gyermekeinkben ezt a tevékenységet.” – nyilatkozta Juhászné Wolf Edit, az iskola igazgatója.

A névadó ünnepi heteJuhászné Wolf Edit

A napok során rendeznek még családi énekversenyt, melynek kötelező éneke is lesz, illetve a család kedvenc dalát is elő lehet adni. Az apukákat és házaspárokat sem hagyták ki a programsorozatból, nekik dr. Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész tart előadást „Apának lenni szent feladat” címmel.

A névadó ünnepi hete

A tavaszi ünnepség sorozatba nyílt tanítási órákat is illesztettek, ahol a szülők betekintést kaphatnak az iskolában folyó munkába. Hétfőtől szerdáig minden évfolyamba és minden osztályba várják a szülőket, nagyszülőket, ahol módszertani bemutatókat láthatnak. Csütörtökre várják azokat a családokat, akik úgy gondolják, hogy a Szent József Katolikus Általános Iskolát választják leendő elsős gyermeküknek. Ezen a napon 9-től 11óráig két nyílt órát tartanak a tanító nénik, ahol bemutatják tanítási módszereiket, illetve a tankönyveket.

A névadó ünnepi hete

A hetet az évtizedek óta megrendezett „Édes hazám Magyarország” nevű egyházmegyei földrajzi, hon- és népismereti, képzőművészeti versennyel zárják.

A névadó ünnepi hete

Sz.Viktor