2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-06-09 11:16:16

A negyedik az örömé

Bemutatták Fehér József író-költő negyedik gyermekverskötetét. Az Örömtündér című könyvet elsőként a Klauzál Gábor Általános Iskola diákjai ismerhették meg a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban pénteken, amikor a szerzővel és a könyv illusztrátorával, Vörös Éduával vehettek részt egy játékos foglalkozáson.

A negyedik az örömé

Felnőtt fejjel gyermekkönyvet írni – ennél nehezebb mutatvány talán nincs is a Földön. Keveseknek sikerül a kicsik nyelvén, a gyermekekhez szólni úgy, hogy az egyszerre legyen esztétikus és informatív is.

A negyedik az örömé

Fehér Józsefnek immár a negyedik gyermekeknek szóló kötete jelent meg. A Fogócskát, az Erdei manók táncát és az Évszakok varázsát az Örömtündér követi a sorban. A 17 verset tartalmazó kötetben a madarakról, a fény játékáról, a fákról, a természetről olvashatnak a gyerekek, illetve olvashatják fel nekik ezeket a felnőttek.

A negyedik az örömé

Fehér József

„Én nagyon szeretek gyermekverseket írni, mert a gyerekeknek írni öröm és jó. Ugyanakkor nagy felelősség is, hiszen ők éppen ezeken a verseken és meséken keresztül szerethetik meg az irodalmat, magát a magyar nyelvet, nem beszélve az olvasásról. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit írunk: értéket kell nekik is adni, amellyel tanítjuk őket a szépre, a jóra, hogy maguknak is egy szebb, értékesebb világot tudjanak megteremteni. Amikor én gyerekverset írok, elképzelem, mire gondolhat a kisgyerek. Ugyanúgy rácsodálkozok a világra, elgyönyörködöm a levelek játékában, vagy a fények mozgásában, a madarak röptében” – fogalmazott Fehér József.

A negyedik az örömé

Vörös Édua

A kötetet Vörös Édua illusztrációi teszik teljessé. Fehér József elmondta, hogy öt éve dolgozik együtt a grafikussal, akinek először elküldi a könyv teljes tartalmát, és hagyja kibontakozni az alkotót, így születnek meg a gyönyörű rajzok.

A negyedik az örömé

Ezekből az illusztrációkból a pénteki könyvbemutatón résztvevő gyerekek, a Klauzál Gábor Általános Iskola elsősei saját példányt is haza vihettek, ki színesben, ki pedig fekete-fehér formában. A játékos foglalkozáson beszélgethettek az alkotókkal a gyerekek, akik saját maguk is szavaltak verseket a délelőtt folyamán.

A negyedik az örömé

A könyvbemutató a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok keretében valósult meg. A rendezvénysorozat egészen június 13-ig tart. Június 9-én 17 órakor a Vásárhelyi Látóhatár estje lesz, június 12-én 17 órakor Bajnócziné Rácz Éva verseskötetét mutatják be. Június 13-án 10 órakor Kenéz Heka Etelkával lesz író-olvasó találkozó. Míg Június 13-án 17 órakor Cserjés Katalin két kötetét is a nagyközönség elé tárja.

A negyedik az örömé

ÉR.

A kötet címadó költeményét alább olvashatja:

 

Örömtündér örömkertje

kivirágzik reggelente.

Mindig nyitva, mindig tárva,

gyereksereg jöttét várja.

 

Örömtündér örömkertje

csupa ének, csupa fény.

Játszik velem, táncol neked,

szivárványos szárnyon lebeg,

mint egy égi tünemény.

 

Ó, bár soha el nem tünnél

életünkből

te gyönyörű örömtündér!