2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Regionális Hírek
Major Zsuzsanna | 2014-04-01 17:15:35

A múltat idézték! Necc kiállítás Vásárhelyen! Galériával!

Különleges kiállítás nyílt a vásárhelyi Németh László Könyvtárban kedden délután. Sándor Istvánné, szülővárosában először mutatta be munkáit. Mindez azért is érdekes, mert Vásárhelyre korábban legalább annyira jellemző volt a necc készítés, mint mondjuk a majolika munkák. Régen sokan dolgoztak vele, ma már kevesen.

A múltat idézték! Necc kiállítás Vásárhelyen! Galériával!

A rececsipkéket vagy necceket a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készítik. Olyan lágy és aprólékos, mint egy függöny. Például az is készülhet így. A Vásárhely környékén élőknek nem ismeretlen ez a fajta kézimunka, ha valakinek a név hallatán nem is ugrik be rögtön, hogy miről van szó. A képek láttán, biztosan eszébe jut, hogy talán még otthon is lapulhat valamelyik fiók mélyén egy necc darab, amit még a nagyi vagy a dédi készített. Már csak azért is, mert az ipari szövetkezetek megszűnéséig nagyon népszerű volt.

A múltat idézték! Necc kiállítás Vásárhelyen! Galériával!

"Nagyon sokáig tart elkészíteni, de nagyon megéri, mert nagyon szép"- mondta szerényen Sándor Istvánné különleges hobbijáról. Munkáiból kedden délután nyílt kiállítás a helyi könyvtárban, ahol most egy egész rececsipke gyűjteményt lehet megnézni. Terítők, függönyök, hímzett, varrott necc munkák is vannak a tárlat anyagában.

A kiállítással a bibliotéka célja, hogy megismertessék Vásárhely korábbi nevezetes kézimunkáját, megmentsék a még fellelhető darabokat és feltámasszák készítésének hagyományát.

Hasonló célok vezetik Benyhe Zsuzsannát is, a Csipkekészítők Országos Egyesületének tagját, a Magyar Néprajzi Társaság önkéntes gyűjtő szakosztályának munkatársát. Vásárhelyi születésű, az interneten találtak egymásra Sándor Istvánnéval, a közös hobbi kapcsán.

A múltat idézték! Necc kiállítás Vásárhelyen! Galériával!

Régóta kutatja a necc munkákat, a történetüket, és azt is, hogy hogyan lehetne megújítani. A tervei között szerepel, hogy a újra divatba hozza ezt a  hímzést, hiszen  szerinte fontos és értékes. Lehetne kalap vagy kendődísz de akár keményítve mondjuk ékszerként fülbevaló- mesélte.

Sándor Istvánné elmondta, ma már egyre kevesebben ismerik a neccet, azért akadnak tantványok és szívesen adja tovább tudását, de azért örülne, ha minél többen fogalalkoznának újra ezzel a csodálatos kézimunkával.

Major Zsuzsi