2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-10 07:51:13

A minőségi otthoncsere a cél!

Pénteken, reggel 8 órától tartotta rendes közgyűlését Hódmezővásárhely Megyei Jogú Városa a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. A grémium gyűlése és tanácskozása során olyan témák kerültek elő többek között, mint a vásárhelyi piaccal kapcsolatos kérdőív eredményei, a minőségi otthoncsere program, vagy a Roma Felzárkóztatási Program. Cikkünkben percől-percre olvashatja a történéseket!

A minőségi otthoncsere a cél!

13:36: Véget ért a nyílt ülés. Zárt kezdődik.

13:34: A közgyűlés döntött a közeljövőben indítandó fejlesztésekről. Ennek értelmében a Fekete Sast 500 millió forint értékben újítanák meg, illetve fel, amelyhez hozzátartozik az akadálymentesítés, a lift kialakítás is, utóbbit a fény és hangtechnika berendezések vitelére is használnák.

13:32: A Fandante Kamarakórus Egyesület a 4. Regionális Kórustalálkozóra 100.000 froint támogatást kért. A közgyűlés megszavazta.

13:30: A közgyűlés dönt a Kankalin Közhasznú Néptánc Egyesület támogatásáról, akik meghívást kaptak a 6. Agóra Koreográfus versenyre. A város 100.000 forinttal támogatja ezt.

13:28: A közgyűlés döntött a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség támogatásáról, 1 millió forint értékben, amelyet Szőnyi Benjámin sírjának megjelölésére, megfelelőlé tételére és Szőnyi 300. évfordulója alkalmából rendezett konferenciára költ majd az egyházközség.

13:26: Tájékoztató zajlik a Közterület-felügyelet munkájáról. November 1-től felállt az új felügyelet. 10 egyéni választókerületben 1-1 közterületfelügyelő van, minden lakos kap majd arről tájékoztatást, hogy ahhoz a területhez, ahol az adott lakos él,melyik közterület felügyelő tartozik

13:24: Az önkormányzat tulajdonában lévő, nem lakás célú épületekről tartanak tájékoztatót. 126 ilyen ingatlan van. További 1 iroda és 3 üzlet kerülne kiértékesítésre. A javaslatot elfogadja a grémium.

13:21: Szilágyi Tamás főtanácsos: a beruházások energetikai megtakarításáról tájékoztatja a közgyűlést. Közel 50 százalékos energiamegtakarítást értek el és a további felújítások is ezt a célt szolgálják.

13:17: Örökségvédelmi bírságokról tárgyal a grémium. Építészeti örökség védelem miatt az ide tartozó épületeket rendbe kell hozni, bírság szabható ki a tulajdonosra, ha nem teszi ezt meg, és már volt, akire ki is szabtak. A tájékoztatót elfogadták.

13:12: Honvédelmi Sportközpont létrehozására tesznek javaslatot, amely a Kiserdő soron kerülne kialakításra. A Honvédelmi Minisztérium célja, hogy minél több civil foglalkozzon ilyen jellegű sportokkal, például lövészettel.

13:07: Benkő Zsolt: merült fel ilyen igény, hogy Új-Kishomokon is járjon az iskolabusz. A településrész adottságai miatt nem alkalmas tömegközlekedés megvalósítására, az utcaszerkezet miatt.

13:05: 2007-ben volt Vajhátra iskolabusz például, de nem érte meg üzemeltetni. 10-12 gyermek használta a buszt. Új-Kishomok belterület.

13:04: Molnár Lászlóné: Kishomokon miért nincs iskolabusz?

13:02: Iskolabusz biztosításáról számol be Horváth Zoltán sportreferens. Tájékoztatja a grémiumot, hogy az előző évekhez képest a költségek hasonlóak mint idén.

13:01: elfogadták a módosítást. Hegedűs Zoltán alpolgármester átadja a közgyűlés további levezetését Dr. Kószó Péter alpolgármesternek.

12:54: rendelet módosítások - technikai jellegűek kerülnek a közgyűlés elé. Köztük az építményadó és telekadó rendelet módosítása is. 2018-tól 5 éves adókedvezmény biztosítanának azoknak az ingatlantulajdonosoknak, ahol nem lehet a közműre rákötni a rendszert. Továbbá, ahol napelemes rendszert épít ki a tulajdonos, kedvezményesebb adómértékben részesül.

Hegedűs Zoltán: Öreg Kishomokon nem megoldható ez, javaslatuk, ha ők saját maguk biztosítják a szennyvíz tisztító rendszert, akkor kedvezményben részesülhessenek.

12:48: a rendelet tervezetét elfogadták.

12:46: Dr. Ambrus Norbert a Jogi Iroda vezetője a reklámok és plakátok elhelyezéséről szóló új rendelet megalkotásáról tájékoztat. 2020 decemberéig maradhatnak fenn legkésőbb azok a reklámok és reklámhordozók, amelyek a korábbi rendelet alapján kerültek még fel. A mostani rendelet a gazdasági reklámokra terjed ki, tehát nem vonatkoznak az üzletfeliratokra, cégfeliratokra, ingatlanokon elhelyezett reklámokra.

12:44: A határozati javaslatot a piacról elfogadják.

A minőségi otthoncsere a cél!

12:42: Benkő Zsolt hozzászól: Azokat a helyi termelőket, akik megjelennek a piacon, segíteni tudják őket a vásárhelyi Gazdasági Egyesület.

12:34: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzászól a témához: megköszöni a város nevében is azt az akciót, amely elindult a városban ezzel a témával kapcsolatban. De forgalmi adatbecslés nincs arra vonatkozólag például, hány ember vásárol és mikor a piacon? Eléggé soknak tűnik. "Azt gondolom, a piac fontos hely, és jó helyen lévő hely. Megtámogatom azt a határozati javaslatot, amely egy piacfejlesztést irányoz elő. Városépítői szempontból kell közelíteni a témához. Teljes, nagy volumenű felújítás valósuljon meg. Ha jobb minőségű szolgáltatást biztosít a piac az eladók és vevők számára, még többen mennének a piacra. Vásárhelyen nagy kultúrája van a piacnak. Ez bővíthető kultúra, van benne növekedési lehetőség. Az egész újragondolását javaslom. Amiket az eladók felvetettek, az mind igaz: felújítások, aszfalt, bérleti díj kérdés, kedvezmények, kulturális programok, kerékpárügy, minden. Amit az 1400 vásárló mondott el, az is igaz, csak ez egy másik piac. A vevő és az eladó két külön piacot kér. A városnak egy teljesen új piacot kellene hogy létre hozzon, egy új piaci struktúrát hozzon létre, amely egy 21. századi piacot jelent. Az egészet újjá kellene építeni. Olyannak kell lenni, amely versenyképes a multikéval. Ez egy nagy gazdasági lehetőség is. A kistermelők, kiskereskedőknek is kiváló lehetőség lenne ez. Ezt javaslom megfontolásra."

12:33: Molnár Lászlóné: a kevés kukáról kérdezi Nagy Józsefet. Nagy József: a kukákat folyamatosan újra gyártjuk, pótoljuk.

12:33: Magyar József reagál: most is be lehet vinni a kerékpárokat a piacra.

12:31. Nagy Ernő hozzászól: lakossági fórumon merült fel, hogy az, aki nagy tömegű terméket vásárol és idős, és nem tudja bicikli nélkül megoldani a kivitelét az árunak, azokkal mi lesz?

12:29: Magyar József, a Piac igazgatója válaszol: körbe kell keríteni, törvény írja elő. Biciklitárolók esetében: van bicikli tároló, lehet bővíteni is, de a vásárlók ott szállnak le róla, ahol vásárolnak. 3 hely van tárolásra, például Epreskertből kialakított, és a Stadionnál is, ezek kihasználtsága a 30-40 százalékot éri csak el.

12:28: Molnár Lászlóné kérdése ehhez a témakörhöz: Miért kerítik be a piacot? Tovább a képviselő jelzi, hogy kevés a kuka és kevés a kerékpártároló.

12:27: Fekete Ferenc képviselő hozzászól a tájékoztatóhoz. Elmondja, nagyon sokan vettek részt a vélemény nyilvánításban, tehát fontos ez a vásárhelyieknek. A felvetődött kéréseket komolyan kell venni, meg kellene fontolni. A piacot olyan pozícióba kellene hozni a közeljövőben, amely a vásárlók és árusok kényelmét egyaránt szolgálnák.

12:24: Antal István jelzi, a piaci kérdőívről történő tájékoztatóból a szünet előtt kimaradt, hogy milyen kérdéseik vannak a vásárlóknak. Sokan kérdezték, miért lett megszüntetve a csütörtöki piac? Erről Antal István kért egy kimutatást, amelyen lehet látni, hogy az árusítók száma ezen a napon alig érte el a 10-et. Sokan kérték, hogy az ellenőrzői mérleget szeretnék felállítani a piacon. Van ilyen mérleg, a piaci irodában van erre lehetősége a vásárlónak. Kérdés volt, hogy a kisállat piac miért nincs elkülönítve? El van különítve.

12:23: Folytatódik a közgyűlés.

12:03: Hegedűs Zoltán alpolgármester 10 perc technikai szünetet rendel el.

11:46: Antal István tájékoztatja a 2017 szeptemberi piaci kérdőív eredményeiről a közgyűlést.

Eladók véleménye, válaszai: őstermelő 53, egyéni vállalkozó 7, gazdasági társaság 54 tevékenykedik. 20 településről érkeznek Vásárhelyre az eladók: Szeged, Bordány, Zákányszék, Apátfalva stb. 40 százalékuk hetente többször jön értékesíteni a vásárhelyi piacra. 79 százaléka elégedett a piac nyitvatartási idővel. Egységes arculatot szeretne a többség és a fedetlen helyeket befedetni. Többségük nem szeretné feltüntetni, ha vásárhelyi terméket árul. Többségük elégedett a tisztasággal a piacon.

Vevők válasza: Többségük 40 év feletti volt. 34 településről érkeztek vásárlók. Fedetlen áruhelyek befedését szeretnék a vásárlók. A vásárlók 65%-át zavarja a biciklik jelenléte a piacon. Többsége a vásárlóknak azt mondta, szeretnék, ha fel lenne tüntetve, melyik a vásárhelyi termék. A vásárlók elégedettek a termékkínálattal.

Parkoló hely kínálatának tekintetében: kerékpártároló helyet hiányoltak.

Térburkolatot szeretnék, ha megújítanák a területen, illetve sokan jelezték, hogy az esti fény nem megfelelő. Kulturált kávézókat hiányoltak, illetve csomagmegőrzők létrehozását is javasolták.

11:45: A közgyűlés elfogadta a rendeletet.

11:42: Hegedűs Zoltán: "várom a hatását ennek a programnak, az elhagyatott házak gondot okoznak".

11:39: Vágó János: nagy életminőség javulást érhetnek el, ha kihasználják a pályázati, támogatási lehetőségeket.

11:37: Lázár János országgyűlési képviselő: Ez nem felújítási program, hanem a cserére irányuló program, amely családi ház vásárlását támogatja főként.

11:34: Kis Andrea: reagál: jó lenne majd kiterjeszteni, hogy a város más részeiben is legyen ilyen lehetőség.

11:33: Lázár János: támogatja a rendeletet.

11:32: Dr. Ambrus Norbert reagál: ha a leszármazott vállalja, hogy holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosít a tulajdonos rokona számára, akkor kap támogatást.

11:31: Lázár János kérdése: Csengettyű közben él egy idős ember, de van egy unokája, aki házat szeretne, jár -e a hozzátartozójának a kedvezmény?

11:29: Ambrus Norbert reagál: ha nem ipari technológiával épült lakásra váltana, akkor jár a támogatás, vagy új építésű lakást vásárol.

11:23: Lázár János országgyűlési képviselő hozzászól a témához: a számos lakástámogatási eszköz mellé egy újabb lakásszerzési lehetőséget nyújt az önkormányzat. Legrosszabb műszaki állapotban ezek a nagy tízemeletesek vannak. A 100 lakásos tízemeletesekre vontkozik a rendelet hatálya.

"Ha jól értem, a program lényege az, hogy ha valaki itt lakik, és azt tűzi ki célul, hogy minőségibb helyre költözne, akkor megvásárolja az önkormányzat a lakást, vagy segít egy másik vásárlásában. Csak házba költözéskor jár neki a támogatás? Ha 10 emeletesből 5 emeletesbe költözik, akkor nem?"

11:19: Vágó János hozzászól: 6 alkalommal tartottunk lakossági fórumot a Csengettyű közben. A kérdésekre adott válasz 90 százaléka bekerült a rendeletbe. Kaptunk egy olyan kérdést, miért foglalkoznak a Csengettyű közzel? Nem csak a Csengettyű közzel foglalkozik az önkormányzat, hiszen volt már panelprogram, az önkormányzati lakások értékesítése is többek között. A Modern Városok Program keretében adódott a lehetőség, hogy a Csengettyű közi ingatlanokkal is foglalkozhat a városvezetés. Senki nem akarja elvenni az ott élők lakását, minőségi otthoncseréről beszélünk, aki nem akar elköltözni a panelból, az továbbra is ott lakhat.

A minőségi otthoncsere a cél!Vágó János

11:14: Hozzászól Nagy Ernő (MSZP): a mostani rendelet megfelel. De oda kell figyelnie majd nagyon a pályázóknak a megszabott feltételekre. Az önkormányzat részéről nagyfokú segítség, és türelem kell majd.

11:13: Dr. Korsós Ágnes címzetes aljegyző ismerteti, hogy a tervezetet elfogadják.

11:03: A Minőségi Otthon csereprogram támogatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotását tárgyalja a grémium. A program 3 elemből áll: piaci áron megvásárolja a Csengettyű közi lakásingatlant az önkormányzat, támogatást nyújt egy életminőséget javító ingatlan vásárlásában, illetve bővítéssel kapcsolatos támogatásban is részesíti a pályázót.

Az pályázhat, aki több, mint 100 lakásos tízemeletes tömbben él, vagy leszármazottja egy ilyenben élőnek. Vissza nem térítendő támogatás. A minőségi csere és ezzel együtt a támogatás elsősorban belterületi és külterületi családi házakra vonatkozik, másodlagosan pedig a nem iparosított technikával épült lakásokra.  Az így megszerzett ingatlant 10 évig nem idegenítheti el.

A pályázó, amennyiben legalább 2 kiskorú gyermekről gondoskodik, akkor a támogatás mértéke emelkedik. Minden esetben helyszíni szemle előzi meg az elbírálást.

A támogatás mértéke családi ház vásárlása esetén: A Csengettyű közi lakás forgalmi értéke és a támogatás mértéke nem haladhatja meg együttesen a 12 millió forintot.

Nem családi ház vásárlása esetén: maximum 10 millió forintra csökken az összeg.

10:57: Bálint Gabriella reagál: az anyagot átolvasva látszik az útkeresés, hogy mennyire szeretné az önkormányzat a kitörési pontokat megtalálni. De vannak hiányosságok. Például a helyzetelemzés, az, hogy honnan, hová kíván eljutni ez a program. Részletesebb, teljes kidolgozást valósítsanak meg.

10:55: Hegedűs Zoltán: a végrehajtásnál kellene szorosabb együttműködés.

10:50: Mátray Attila reagál: A normál óraszámoktól mi sem térhetünk el. Szorosabb kapcsolatot akkor tudnánk megvalósítani a Szakképzési Centrummal, ha ott helyben dolgoznék én is. Kapcsolatban vagyunk az intézmények vezetőivel.

A minőségi otthoncsere a cél!

Mátray Attila

10:40: Kis Andreának kérdései vannak Mátray Attila beszámolójához. A tervezett képzések miből lesznek finanszírozva? Nappali képzési rendszerben van lehetősége ezeknek a tanulóknak tanulni. "A kollégáim heroikus küzdelmet folytatnak azért, hogy bent maradjanak a képzésben a diákok, tudom, mert 2005 óta foglalkozom ezzel a területtel. Azt gondolom, hogy a középiskolai intézmények felkészültek ezeknek a tanulóknak a fejlesztésére, képzésére. A kollégák maximális segítséget nyújtanak számukra. Szegeden van felnőtt HÍD képzési program. "Szorosabban kellene együttműködnünk a Nemzetiségi Önkormányzattal, hogy bent tudjuk tartani ezeket a gyerekeket a rendszerben." Kis Andrea jó ötletnek tartja a roma származású pedagógiai asszisztensek és tanárok bevonását az oktatói nevelői rendszerbe.

10:32: Dr Kovács László reagál a beszámolóra, aki elismerően nyilatkozik Mátray Attila munkájáról és kiemeli, mennyire nehéz ezeket a rendszereket, feltételeket, és az alapokat megteremteni és nyújtani. Egyet ért az elnökkel abban, hogy a számolásnak, olvasásnak és írásnak mekkora mértékű jelentősége van. A magyar nyelv nem könnyű nyelv. Ennek elsajátítása nem egyszerű, ha valakinek nem ez az anyanyelve. Sok sikert kíván.

9:57: A Roma Felzárkóztatási Programról Mátray Attila, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tájékoztatja a közgyűlést. Munkaerő piaci képzéseket szeretnének indítani. Ebben szerepel a tervek szerint alap kompetencia képzés: célja, az alap elemi ismeretek elsajátítása, azoknak, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel .Ezenkívül, többek között ráhangoló és motiváló tréning, olvasás, írás, számolás, életviteli kompetenciák fejlesztése, munkavállalást elősegítő képzések szerepelnek a tervben. A képzés helyszíne, Petőfi utca 2. szám alatt lenne. Itt még két oktatótermet szeretnének kialakítani a további képzések lebonyolításához. Szakmai alapozó képzések is lesznek, amelynek képzési idejéből (300) óra, 100 óra munka kipróbálást jelent.

Az ösztöndíjprogramok problémásságáról beszél Mátray: a mentortanárok nem tájékoztatják a gyerekeket megfelelően.

A családon belüli ösztönzés sajnos még mindig kevés ahhoz, hogy a gyerek tovább tanuljon, vagy dolgozzon a későbbiek során. Elképzelés, hogy az óvodákon belül is jelenjenek meg a roma óvónők, dadusok, tanítók,gyógypedagógusok. Elősegíthetnék az oktatói köznevelési feladatokat. Növeli a gyerekek biztonságérzetét és hozzájárul a tanulmányi sikerekhez.

Szociális karitatív munkával kapcsolatban Mátray elmondja, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak nincs lehetősége a segélyezésre. Erre azt a megoldást találták, hogy egy országos karitatív alapítványon keresztül támogatják a rászorulókat. Ennek köszönhetően ünnepek előtt étel és ruhaosztás szokott megvalósulni. 27 éve nem volt rá példa: 3 és 17 év közötti, halmozottan hátrányosan rászoruló gyerekeknek minden nap péksüteményt akarnak adni, ezt takarja az a program, amely jelenleg még csak tervként létezik.

A felzárkóztatási program célja az is, hogy roma és nem roma gyerek egymás mellett tudjon élni. A nem romáknak is adni akar éppen ezért a program a roma kultúra részeiről tájékoztatást.

Bűnmegelezősési és drogprevenciós program folyamatosan zajlik, amelynek tapasztalata, hogy visszaszorítás történt e téren. A nem régen megrendezett Városi Tolerancia napot sikeresnek értékeli Mátray Attila.

Érzékenyítő programot is indítanak. A nemzetiségi önkormányzat megnyert egy olyan pályázatot, amely a fiatal lányok iskolai lemorzsolódását akadályozza meg. Ehhez olyan programok is társulnak, mint az egészséges táplálkozás, és életmód. Ez a 10 és 14 év közötti lányokat érinti.

9:51: Benkő Zsolt: 20 tanyát kíván villamosítani az önkormányzat, de a pályázat nem került még benyújtásra. A magánpályázók esetében 95 százalékos támogatással pályázhatnak korszerűsítésre.

A minőségi otthoncsere a cél!Benkő Zsolt

9:50: Szabó Pál hozzászól a témához: a tanyák villamosítása a külterületeken hogy áll jelenleg?

9:48: Benkő Zsolt reagál: Uniós fejlesztési forrásokat is próbáljuk meg úgy beállítani, hogy részesüljenek a külterületek is ebből, nagyobb mértékben, mint eddig.Azok a fejlesztések, amelyeket Mucsi László felsorolt, bízom benne, megvalósulnak.

9:40. Benkő Zsolt Szikáncs településrész elnöke, a grémium elé terjeszti Hódmezővásárhely-Szikáncs településrész önkormányzatának munkájáról szóló beszámolóját. 2005-ben a szikáncsiak megerősítették, hogy a továbbiakban is Hódmezővásárhelyhez szeretnének tartozni. Az elmúlt 3 évben 4 fővel működött a testület. 2016 novemberétől kezdve 6 részönkormányzati ülést tartottak. Közterületek, csatornák állapota, közfoglalkoztatás, a nem régiben megvalósult ivóvíz minőségének javításával kapcsolatos felvetések, és a Szikáncson megrendezésre kerülő rendezvények megvitatása, megbeszélése kerültek elő ezeken az üléseken. Az idei évben mintegy 150.000 forint értékben ültettek ki növényeket a közfoglalkoztatottak.

Mucsi László ehhez kapcsolódóan elmondja, többek között játszóterek felújítása, utcák aszfaltozása, sportpálya felújtása van tervbe véve Szikáncson. Külterületeken lévő olvasókörök felújítása is valamilye mértékben vélhetőleg megtörténik majd.

9:39: Véget értek a napirend előtti felszólalások.

9:34: Dr. Szabó Pál (jobbik), napirend előtti felszólalást kér: Gömöri Csilla, a Gyarmati Dezső Sportuszoda új igazgatója jelen van, szeretnénk, ha bemutatkozna. Hegedűs Zoltán: decemberben már a tapasztalatokról is beszámolhat, javaslom, akkor hallgassuk meg.

A minőségi otthoncsere a cél!Kis Andrea

9:31: Kis Andrea: a Klauzál utcai iskolánál gondok vannak a közlekedéssel. Figyelemfelhívó útburkolat festést vagy táblát lenne célszerű elhelyezni. A közlekedési morál sem az utakon sem a kerékpárutakon nem áll a minőség magaslatán. Hegedűs Zoltán: Mucsi László Irodavezető írásban válaszoljon a kérdésekre.

9:25: Vágó János (Fidesz)reagál. Magyarország kormánya levelet küld a lakosságnak, ebben kérdőív található a Soros tervről. "Arra kérem a vásárhelyi lakosokat, olvassák el, és töltsék ki!" 1 millió bevándorlót szeretnének telepteni Európába. Akik illegálisan érkeznek, nem hiszem, hogy támogatni kell, hiszen 9 millió forintba kerül egy migráns támogatása. Elsősorban azokat kell támogatnunk, akik Hódmezővásárhelyen rászorultak. A legálisan rászoruló bevándorlókat segíteni kell, de nem azokat, akiket a Soros terv alapján betelepítenék Vásárhelyre (is). Nagyon fontos, hogy a kormány által küldött levelet, - amelyek hamarosan megérkeznek a lakosokhoz- a válaszborítékba helyezett válaszokat ingyenesen vissza lehet küldeni. November 24-ig kell majd visszaküldeni a kérdőívet. A nemzetikonzultacio.hu-n is ki lehet tölteni ezt a kérdőívet, amennyiben valaki nem kapja meg a levelet. Emellett, ha nem érkezik meg valakihez a levél, érdeklődjön a postánál. Nagyon fontos a vélemény nyilvánítás egy ilyen fontos és súlyos kérdésben.

9:22: Dr Kovács László (Fidesz): a migráció bizonyítottan káros hatással bír.

9:19: Kis Andrea (MSZP) reagál: mértékletességet javasol az ilyen jellegű vélemények megfogalmazásához. "Más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát..." - mondta Kis Andrea.

9:11: Bálint Gabriella (Fidesz): Táltos Iskolával kapcslatban kér napirend előtti felszólalást: a vizsgálatok folynak. A rendőrkapitányság átadta a vizsgálatokat a NAV-nak. Az iskola vezetése és fenntartója sunyi hallgatásban van. Egy bocsánatkérés sem történt meg a vezetés részéről, mondta Bálint Gabriella, amelyet elkeserítőnek és felháborítónak tart.Másik téma, amelyben felszólal a képviselő: Gyurcsány Ferenc azt mondta nem régen, a külhoni magyarok szavazati jogosultságát meg kell vonni. Ők nem elhagyták országukat, emlékezzünk Trianonra! - mondta Bálint Gabriella. Mintha a társadalmi rétegeket egymással szembe akarná állítani Gyurcsány Ferenc. "Azt gondolom, hogy aki hitvány ember, az nem magyar ember" - fogalmazta meg véleményét a képviselő.

A minőségi otthoncsere a cél!Bálint Gabriella

9:08: Molnár Lászlóné (Jobbik) napirend előtti felszólalásában az ATEV fehérjefeldolgozó okozta tűrhetetlen bűzre hívja fel a figyelmet. Hegedűs Zoltán alpolgármester reagál: új rendszert építenek be, amely hamarosan megtörténik.

9:02: Dr. Kószó Péter alpolgármester napirend előtti felszólalást kér: Az első világháborús emlékmű bővítésével kapcsolatban tájékoztatja a grémiumot.Zajlik a Kossuth téren az emlékmű bővítése, 3000 név kerül majd fel rá a felújtott emlékműre.

8:59: Kis Andrea (MSZP): egyet ért azzal, hogy ténylegesen kerüljenek a nyilvánosság elé ezek a felmérések, mert hogy készülnek és készültek erre vonatkozó felmérések.

8:56: Cseri Tamás(Fidesz), napirend előtt felszólal: az oktatás színvonaláról hallott beszámolót a testület az előző alkalommal. „Talán egy kicsit rózsaszín képet kaptunk, ezért szeretném megtudni, hogy a diákok és szülők elégedettségét vizsgálja e valamilyen felmérés. Amennyiben nincs, érdemes lenne egy felmérést végezni az oktatás minőségével, szolgáltatásaival kapcsolatban.

8:53:Napirend előtti felszólalás: Benkő Zsolt (Fidesz). Agrárkamarai választások eredményével kapcsolatban szólal fel. A 4 évvel ezelőttihez képest magasabb volt a részvételi arány. Benkő Zsolt kiemeli, rendkívül fontos egy olyan agrárkamarai rendszert kiépíteni, amely támogatja a gazdálkodókat. Az agrárgazdaság jelentősége évről évre nő. Benkő Zsolt bízik abban, az agrárkamarai választások eredményeképpen a folyamat, amely elindult, erősödni fog.

8:50: Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője napirend előtti felszólalást kér, amelyben tájékoztatja a grémiumot, a özelmúltban szántóárverést tartottak. Összesen 8 szántó került meghirdetésre. 1 ingatlan került értékesítésre. 13,1 hektár a megmaradt földterületek nagysága.

8:24: Folytatódik a közgyűlés. Napirend előtti felszólalások következnek. Az aktuális beruházásokról Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője tájékoztatja a jelenlévőket. Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője az aktuális és már lezajlott beruházásokról tájékoztatja a közgyűlést.  9,84 milliárd forintot nyert Hódmezővásárhely a TOP-ból. 8,8 milliárd forint van lekötve támogatási szerződésre. Tavaly 2,5 milliárd forint állami támogatásban részesült ezenkívül a város. TOP program legfontosabb éppen zajló beruházása az Ipari Park fejlesztése és bővítése. 3 gazdasági társaság jelezte közreműködését ezzel kapcsolatban. 37 hektárnyi terület közművesítése fog megvalósulni. Közművek lefektetése után csarnok építés indul a területen. A Kovács-Küry Időskorúak otthona, energetikai korszerűsítése közbeszerzési folyamat alatt áll. A Klauzál Gábor Általános Iskola, és Nádor utcai telephely és a Szent István utcai Általános Iskola felújításának energetikai korszerűsítésére, 460 millió forint áll rendelkezésre. Eötvös Szakgimnázium energetikai korszerűsítése is várható: pályázatot nyújtott be az önkormányzat erre, várják az eredményt.

Andrássy út 54. alatt lévő Kagylóhéj, 184 millió forintból valósul meg, jelenleg az utolsó belső festés és a burkolati munkák zajlanak. Épület átadása ebben az évben megtötérnik előre láthatólag.

Németh László Gimnázium: a nyugati szárnyon lévő teraszok beépítése megtörtént, folyamatban van az épület belső felújítása, a vizes blokkok, ebédlő felújítás. Az ebédlő teljesen megújul. Modern Városok program keretében 1600 négyzetméter területen egy új szárny fog megvalósulni. A közbeszerzést hamarosan ki lehet írni erre.

Városháza rekonstrukciója: a kivitelező folyamatosan cseréli a faszerkezeteket. A Kossuth tér felől zajlanak az építési munkálatok, ezzel párhuzamosan megindult a pince felújítása.

Hóvirág utca 4. szám alatt lakásokat alakítanak ki, mintegy 200 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésére. Rárósi úti kerékpárutat 1,8 km hosszan felújították. 47-es főút melletti kerékpárutat is felújítják, az aszfaltozási munkálatok zajlanak jelenleg. Bodzási út kiszélesítésének előkészítése megindult.

Tram train villamos-vasúti munkálatokról Mucsi László elmondja, a vágánykiépítést 2018 februárjában kezdik várhatóan meg. Járművek szállítása 2020-ban történik meg. 79 fix ülő, 12 lehajtható ülőhely, és kerékpárok szállítására is megfelelő lesz egy – egy szerelvény.

Északi elkerülő út a befejező szakaszba ért. A pályán lévő aszfaltozási munkálatok elkészültek. Jövő év tavaszán a teljes elkerülő út elkészül előre láthatólag.

A minőségi otthoncsere a cél!

8:10: Átadják Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért és Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Segítéséért kitüntetéseket, amelyeket minden évben önkéntesek és az ezen a területen dolgozók vesznek át. HTKT  Kapcsolat Központ szakmai vezetője, Túri Csaba  és Lénárt Miklós, HTKT Kapcsolat Központ Csodaház Fogl. Napközi és Fejlesztő Iskolai Tagozat vezetője kapja a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért kitüntetéseket. A kitüntetéseket Dr. Kószó Péter és Hegedűs Zoltán alpolgármesterek adják át. A Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Segítéséért kitüntetést Soós Árpád, a Flamand Pékárú ügyvezetője kapja.

8:06: Dr. Kószó Péter ünnepi beszéddel köszönti a szociális területen dolgozókat, önkéntesek, mielőtt átadják a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért és Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Segítéséért kitüntetéseket, amelyeket minden évben önkéntesek és az ezen a területen dolgozók vesznek át. Dr. Kószó Péter kiemeli, a hátrányos helyzetben lévőket szívvel lélekkel segítik a területen dolgozók.

 

A minőségi otthoncsere a cél!

 

8:04: Megkezdődik a közgyűlés, Almási István polgármester betegség miatt távol marad, jelenti be Hegedűs Zoltán alpolgármester.