2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-10 14:31:21

A Mezőgazdasági Kar nagy álma vált valóra!

Hosszú folyamat eredményeképpen igen örömteli és fontos eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara a közelmúltban. 2018. februárjában Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzést indít, keresztféléves képzés keretében. Ennek részleteiről beszélgettünk dr.habil. Horváth Józseffel, a Mezőgazdasági Kar dékánjával, valamint Gion Ákossal, mezőgazdasági mérnök szakos hallgatóval.

A Mezőgazdasági Kar nagy álma vált valóra!

„Hosszú évek óta, folyamatosan megfogalmazódtak az igények egy mesterszak indítására a karon, egyrészt a hallgatók részéről, akik az alapképzésben részt vesznek intézményünkben, és jelezték, hogy szívesen folytatnák mesterszakon tovább is tanulmányaikat és szeretnének helyben maradni, másrészt a munakerőpiaci igények is arra inspiráltak bennünket, hogy fenntartsuk ezt az elképzelésünket. Emellett 2015-ben a képzési és kimeneti követelmények megváltoztak, a szakok tartalma némileg megújult, és előtérbe került a mezőgazdasági profil. Úgy véltük, ezt a tartalmi módosítást érdemes leegyeztetni a munkaerőpiaci szereplőkkel. Megkérdeztük a legmeghatározóbb térségi cégeket, vállalatokat, vállalkozókat, és az Agrárkamarát is, milyen tudást, milyen kompetenciákat tartanak a legfontosabbnak, amivel egy végzett vidékfejlesztési agrármérnöknek rendelkeznie kell. Az eddigi eredmények alapján a mezőgazdasági termeléssel és hátterével és az ehhez szorosan kapcsolódó területek ismeretét nagyon fontosnak tartják a munkaerőpiaci szereplők” – mondta dr. habil. Horváth József, a Mezőgazdasági Kar dékánja. Kiemelte, a mesterszak indítása egy kiváló növekedési lehetőség a kar számára, olyan területen, amelynek nagy fokú indokoltsága van Hódmezővásárhelyen. „A közelmúltban a Megyei Szakigazgatási Központ Vásárhelyre költözött, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága a közeljövőben szintén a városba költözik majd. Ez egy olyan fajta szakmai bázist jelent, amely egy fontos együttműködési hátteret biztosít a mesterképzésben, illetve a későbbiek során  akár munkalehetőséget is a végzett hallgatóknak.

A Mezőgazdasági Kar nagy álma vált valóra! Dr.habil Horváth József

 

A Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszak jövő februári indításának előkészületei már javában zajlanak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. A kar dékánja a keddi Napraforgó magazinban kiemelte, ezeknek a munkálatoknak egy fontos részét képezi a tanterv véglegesítése, az oktatókkal történő egyeztetés, illetve azoknak az oktatóknak a bevonása, akik olyan szakterületen oktatnak, ami nem feltétlenül tartozik a kar főprofiljába. „Az egyetem más karáról is meghívunk előadókat, illetve az egyetemen kívülről is igénybe vesszük oktatók szakértelmét. Mindemellett természetesen készülünk arra is, hogy a jelentkezőket megfelelő módon tudjuk majd tájékoztatni.”

A Vidékfejlesztési agrármérnök mesterszak négy féléves lesz, amelyre keresztféléves képzésben lehet először jelentkezni október második felétől, november 15-ig a felvi.hu oldalán, elektronikus formában. Az alapozó tárgyak között szerepelnek majd a mezőgazdasági ismeretek, a termelés hátterének alaposabb megismerését szolgáló kurzusok, a vidékfejlesztés, vidékgazdaság, projektmenedzsment, pályázatírás, pénzügyi és számviteli ismeretek, marketing és menedzsment ismeretek, regionális tervezés. Egy széles körű, a vidékfejlesztés, és az agrárium fejlesztése szempontjából meghatározó ismeretkörökből tevődik tehát össze a szak struktúrája. Természetesen a gyakorlati oktatás is nagy hangsúlyt kap majd, ugyanúgy, mint ahogyan a Mezőgazdasági Kar minden egyes szakján.

A mesterszakon hallgatóknak lehetőségük lesz a tudományos életben való részvételre is, a már jól bevált tudományos diákköri tevékenységre. A tudományos életben való részvétellel felkészülhetnek abból a célból is, hogy a későbbiek során doktori képzésre jelentkezzenek.

Amióta felröppent a hír, hogy mesterszakot indít a kar, számos érdeklődő akadt, aki jelezte továbbtanulási szándékát a vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakon. Az első érdeklődők között volt Gion Ákos, harmad éves mezőgazdasági mérnök szakos hallgató, aki a keddi Napraforgóban elmondta, édesapja munkahelye  révén – aki GPS-vezérelt traktorok szervizelésével foglalkozott egy családbarát cégnél – nyílt lehetősége arra, hogy három nyáron át, diákmunka keretében betekintést nyerjen a szakmába. Ákos a 3 nyár alatt számos gazdaságba látogatott el. A Mezőgazdasági Kart egy ismerőse ajánlotta, majd miután Ákos is utána nézett a kar képzésének, döntött úgy, hogy ide jelentkezik, s itt kezdi meg alapszakos tanulmányait mezőgazdasági mérnök szakon.

A Mezőgazdasági Kar nagy álma vált valóra!

Gion Ákos

„Úgy gondolom, a karon minden lehetőséget megadnak ahhoz, hogy ha ezt elvégzem, el tudjak helyezkedni” – mondta a logisztika specializációra szakosodott hallgató, aki azért szeretne a mesterszakra jelentkezni, mert az ágazat gazdasági háttere érdekli legfőképpen a szakmából, amely sok dologban egybevág a specializációján tanultakkal is.

A Vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakra tehát október második felétől lehet jelentkezni november 15-ig a www.felvi.hu oldalon.

Jelentkezhetnek agrár képzési területen megszerzett alapszakos diplomával, illetve mezőgazdasági mérnök és gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakos végzettséggel, ezek tulajdonképpen 100%-os átmenetet biztosítanak. De nem feltétlenül kell agrárszakos diploma a jelentkezéshez, ugyanúgy jelentkezhetnek gazdaságtudományi, társadalomtudományi és természettudományi alapszakos diplomával rendelkezők. Az ő esetükben a hiányzó alapozó tárgyak teljesítésére az első két félév áll majd rendelkezésre a mesterszakon. Jelentkezhetnek a régi rendszerben szerzett diplomával is.

Kérdéseinkkel, érdeklődésünkkel bátran fordulhatunk a Mezőgazdasági Kar Tanulmányi-és Továbbképzési Osztályához, Hódmezővásárhelyen, az Andrássy út 15. szám alatt, illetve e-mailben és telefonon is kereshetjük az intézményt. Emellett érdemes figyelemmel követni a kar honlapját, ahol minden aktuális információ megtalálható a felvételizők számára.

 

Ács Helga