2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-5°C
Felhős / -2°C
v / -5°C
h / -5°C
Agrár
Szabó Viktor | 2018-02-09 13:59:26

A mezőgazdaság már nem a kapálásból áll

A középiskolások számára nyílt lehetőség betekinteni a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának életébe péntek délelőtt. A felvételi időszakban ez volt az utolsó nyílt nap a vásárhelyi intézményben, amikor szülők és leendő hallgatók testközelből tapasztalhatták meg a Mezőgazdasági Kar nyújtotta lehetőségeket.

A mezőgazdaság már nem a kapálásból áll

A karon bővült a paletta, ugyanis eddig két alapképzést és két felsőoktatási szakképzést kínáltak a tanulni vágyóknak, idéntől azonban már a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési, a mezőgazdasági mérnöki és a vadgazda mérnöki alapképzéssel bővült az intézmény kínálata. A mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak magyar és angol nyelven is indul, valamint a mezőgazdasági mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak duális képzési formában is indul.

A mezőgazdaság már nem a kapálásból áll

A felsőoktatási szakképzések közül a ménesgazda- illetve a mezőgazdasági szakképzést kínálja a Mezőgazdasági Kar, első sorban azoknak, akik nem kívánnak diplomát szerezni. Ezzel a végzettséggel asszisztensi munkakört fognak tudni betölteni végzett hallgatók.

A mezőgazdaság már nem a kapálásból áll

A csütörtöki napon Dr. habil. Komarek Levente, oktatási és közkapcsolati dékánhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd előadásában bemutatta a Mezőgazdasági Kart. A tanulmányi osztály munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket a felvételi menetéről. A képzésekre elektronikusan lehet jelentkezni, a felvi.hu internetes oldalon.

A mezőgazdaság már nem a kapálásból áll

A nyílt napon bemutatkoztak olyan hallgatóink is, akik az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében már elnyertek egy pályázatot. Ők bemutatták a saját tevékenységüket, ezzel is ösztönözve a leendő hallgatókat arra, hogy nálunk folytassák tanulmányaikat. Meghívtunk két olyan hallgatót is, akik a mai napig a szakmájukban dolgoznak” – mondta el Komarek Levente.

A mezőgazdaság már nem a kapálásból állKomarek Levente

A szakokra való jelentkezés február 15-én zárul, így addig lehet beadni a felvételi igényeket. Az, hogy mennyien jelölték be a Mezőgazdasági Kar képzéseit, a tavasszal derül ki.

Sokan még abban a tévhitben élnek, hogy a mezőgazdaság abból áll, hogy kimennek a szántóföldre és kapákkal, ásókkal művelik a földet. Ez azonban nagyon távol áll a valóságtól. Mára már nagyon sok mindent komoly gépekkel végeznek. Erről egy videót is készített Magyarósi Csaba, Magyarosrszág leghíresebb vloggere, a  Szent István Egyetem, a Szegedi Tudomány Egyetem és a Kaposvári Egyetem támogatásával.

 

Sz.Viktor

Videó forrása: Magyarósi Csaba hivatalos Youtube csatornája